Φωτίου:Καμιά πληροφορία μέχρι το Μάρτιο του 2019 που να επιβεβαιώνει εντοπισμό νέων οστών

Μέχρι το Μάρτιο του 2019 δεν υπάρχει τίποτε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που να επιβεβαιώνει εντοπισμό νέων οστών, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίους, αν γνωρίζουν κάτι να το πουν και να δώσουν τις πληροφορίες που κατέχουν, χωρίς φόβο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του με τον Πρόεδρο του ΔΣ και το Διευθυντή του ΚΥΠΕ, για την πορεία των ταυτοποιήσεων αγνοούμενων, ο κ. Φωτίου είπε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες, που εκφράζονται και δημόσια τα τελευταία χρόνια, ότι το θέμα των αγνοουμένων οδεύει σε μια κατάσταση στασιμότητας», για να προσθέσει ότι ακόμα αναζητούνται 850 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, με τα αποτελέσματα ταυτοποιήσεων για το 2018 να είναι πενιχρά, αφού αφορούν μόλις 10 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων.

«Τα τελευταία χρόνια ο εντοπισμός οστών που αφορά το 2018 είναι 10 αγνοούμενοι και το 2017 ο αριθμός φτάνει τους 48. Βρισκόμαστε τώρα στο Μάρτιο του 2019 και δεν υπάρχει τίποτε μπροστά μας, που να επιβεβαιώνει εντοπισμό νέων οστών. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και πραγματικά βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση το θέμα των αγνοουμένων, γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στο θέμα αυτό», είπε.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Ε/Κ και Τ/Κ να δώσουν πληροφορίες χωρίς φόβο, γιατί συμπλήρωσε «στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί και να δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες από τα αρχεία το κατοχικού στρατού, το μόνο που απομένει πλέον, είναι οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες που μπορούμε να πάρουμε από απλούς πολίτες, από ανθρώπους που έζησαν αυτά τα γεγονότα».

Σημείωσε ότι «υπάρχει ένας αριθμός που μας επισκέπτεται και μας δίδει τέτοιες πληροφορίες», ωστόσο, ανέφερε ότι κάποιες είναι σωστές και κάποιες άλλες όχι.

Εξάλλου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών μπαίνουν σε ένα διπλωματικό αγώνα, ώστε και μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ (2,6 εκ. είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη ΔΕΑ), να ξανά κάνουν προσπάθεια, ώστε η κατοχική δύναμη να πιεστεί και να πειστεί για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα.

«Γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό και δεν πρέπει να συνδέεται με πολιτικές εξελίξεις. Είναι ανθρώπινος πόνος. Οι περισσότεροι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια κηδεία στους δικούς τους ανθρώπους. Το θέμα των αγνοούμενων είναι ανθρωπιστικό και έτσι πρέπει να το δει η κατοχική δύναμη και έτσι πρέπει η διεθνής κοινότητα να θέσει το θέμα αυτό. Να δώσουν όλες τις πληροφορίες που έχουν στα αρχεία του κατοχικού στρατού για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους και τις περισυλλογές νεκρών μας πέριξ της Κερύνειας και τις μετακινήσεις των οστών, το άλλο μεγάλο έγκλημα που έχει διαπράξει η Τουρκία», ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Κίνδυνος αδρανοποίησης του προγράμματος της ΔΕΑ

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες της ΔΕΑ, ο κ. Φωτίου είπε πως «υπάρχει ο κίνδυνος να αδρανοποιηθεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ ή να μην υπάρχει δουλειά για το προσωπικό της ΔΕΑ».

«Αυτός είναι ο κίνδυνος. Χωρίς τον εντοπισμό οστών πως θα προχωρήσει το πρόγραμμα, όταν μάλιστα οι αριθμοί είναι θλιβεροί», διερωτήθηκε.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τους Τ/Κ αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι δεν παρεμποδίζεται η διαδικασία, αλλά απεναντίας ενισχύεται το έργο της ΔΕΑ στις ελεύθερες περιοχές.

«Εμείς εργαζόμαστε και για τον εντοπισμό των Τ/Κ αγνοουμένων, γιατί εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο. Εμείς συνεχίζουμε όταν έχουμε πληροφορίες και οι περισσότεροι έχουν εντοπιστεί. Παραμένει ένας αριθμός που κάνουμε ότι είναι δυνατόν ως Κυπριακή Δημοκρατία, για να βοηθήσουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.