Ολοκληρώθηκε η άσκηση πυρόσβεσης στο Βασιλικό

Άσκηση πυρόσβεσης πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις πετροχημικών της εταιρείας VTTV στο Βασιλικό.

Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου “INTERREG 2014 – 2020” και σ’ αυτήν συμμετείχαν 20 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και 20 αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, υπό την επίβλεψη ειδικού εμπειρογνώμονα από την Ολλανδία σε θέματα "Industrial Firefighting". Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης και 15 άτομα προσωπικού της εταιρείας VTTV στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε ντεπόζιτο πετρελαιοειδών και αμέσως ενημερώθηκε η ΕΜΑΚ Κοφίνου. Δύο πυροσβεστικά οχήματα από την ΕΜΑΚ και δύο από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λεμεσού ανταποκρίθηκαν για κατάσβεση τη πυρκαγιάς ενώ η εταιρεία VTTV , με βάση το δικό της σχέδιο δράσης, άρχισε ενέργειες ψύξης των ντεποζίτων που βρίσκονται δίπλα από αυτό στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η εταιρεία θέτει σε λειτουργία τα δικά της συστήματα πυρόσβεσης εφαρμόζοντας αυλούς εδάφους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την άφιξη της στη σκηνή, αρχίζει τις δικές της ενέργειες πυρόσβεσης με τη χρήση αφρού, παίρνοντας νερό από τις εγκαταστάσεις της VTTV.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πυρκαγιάς δύο άτομα του προσωπικού της εταιρείας που βρίσκονταν στο ντεπόζιτο, λόγω εισπνοής αναθυμιάσεων και καπνού, χάνουν τις αισθήσεις τους και με ασθενοφόρο μεταφέρονται στο Ιατρικό Κέντρο Κοφίνου για περίθαλψη.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι «η σημερινή άσκηση στις εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό είναι καθαρά εκπαιδευτική και εντάσσεται στα πλαίσια της εκπαίδευσης που τυγχάνουν οι πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε θέματα πετροχημικών. Με την VTTV έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία και η εταιρεία διαθέτει τα πλέον σύγχρονα συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας και καταπολέμησης τυχόν πυρκαγιών».

Πρόσθεσε ότι στο έργο της VTTV «συνδράμει υποστηρικτικά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού για να επέμβει η Υπηρεσία θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης της εταιρείας και όλα τα συστήματα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τράγκολας είπε ότι "για την Πυροσβεστική Υπηρεσία η χρησιμότητα της άσκησης αυτής είναι τεράστια αφού στη συγκεκριμένη περιοχή σε λίγα χρόνια θα υπάρχει τόσο το Ενεργειακό Κέντρο της Κύπρου όσο και άλλες εγκαταστάσεις. Η εκπαίδευση που γίνεται σήμερα θα βοηθήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι περισσότερο έτοιμη» για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών είπε και σημείωσε πως «στόχος της Υπηρεσίας είναι με την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, μέχρι το καλοκαίρι του 2020 να λειτουργήσει και ο Πυροσβεστικός Σταθμός στο Βασιλικό».

Εξάλλου ο Πύραρχος Νικόλαος Μπότσαρης, Τμηματάρχης Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος είπε πως «η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών Κύπρου κα Ελλάδας είναι σφυρηλατημένη και έχει χαλυβδωθεί μέσα από κοινές επιχειρήσεις για αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων, όπως οι δασικές πυρκαγιές».

Πρόσθεσε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου «υπάρχει έργο στο οποίο εντάσσεται και η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Κυπρίων Πυροσβεστών σε νέα θέματα όπως η αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων και ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πετρελαιοειδή. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος άσκησης όπου 20 Ελληνες και 20 Κύπριοι πυροσβέστες εκπαιδεύτηκαν μαζί, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τέτοιου είδους ατυχήματα».

Ο κ. Μπότσαρης εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί σε τέτοιες εκπαιδεύσεις προκειμένου η συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδος να αποβεί προς όφελος της πολιτικής προστασίας και των δύο χωρών».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV στο Βασιλικό εξέφρασε ικανοποίηση «για την φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, της κοινής άσκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδος. Είναι ευκαιρία και για μας να εκπαιδεύσουμε και το δικό μας προσωπικό" είπε και σημείωσε πως "για την άσκηση έχει γίνει χρήση όλων των ακίνητων μέσων πυρόσβεσης που είναι μέρος των συστημάτων της εταιρείας και βρίσκονται πάνω στις δεξαμενές».

Πρόσθεσε ότι «για την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης κινούμενες μονάδες οι οποίες, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, προσπαθούν να κατασβήσουν την φωτιά στη συγκεκριμένη δεξαμενή, ενώ ταυτόχρονα ψύχουν τις δεξαμενές που βρίσκονται περιμετρικά αυτής στην οποία ξέσπασε πυρκαγιά. Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε τέτοιου είδους ασκήσεις, αφού βοηθά και εμάς να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας που έχουμε στο τερματικό της VTTV, αλλά παράλληλα βοηθά και στην άμεση και άψογη συνεργασία που έχουμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «την άσκηση επιβλέπει εμπειρογνώμονας από την Ολλανδία ο οποίος εκπαιδεύει τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και το δικό μας προσωπικό στην χώρα του και είναι ο κεντρικός πυλώνας της εκπαίδευσης για τη σημερινή άσκηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:18

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.