Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα χρησιμοποιούνται και στην φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα χρησιμοποιούνται και στην φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με επιχορήγηση του κράτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ότι θα προσφέρονται 500 ευρώ για κάθε κιλοβάτ. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να εγκαταστήσει στην οροφή του σπιτιού του, φωτοβολταϊκά μέχρι 4 κιλοβάτ και θα λάβει δύο χιλιάδες ευρω. Στόχος, είπε, είναι να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο, να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από μαζούτ και να το χορηγούμαι στην ηλεκτροκίνηση.
Ο κύριος Χειμώνας ανέφερε ότι η Κύπρος παράγει σήμερα το 10% της ενέργειας την οποία καταναλώνει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες θα πρέπει μέχρι το 2020 να φθάσει στο 13% και μέχρι το 2022 στο 16%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην διακίνηση των αυτοκινήτων, όπου η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% ενώ στόχος είναι να φθάσει στο 10%. Ο Στέλιος Χειμώνας, σημείωσε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα με την χρήση βιοκαυσίμων, τα οποία θα προστεθούν στα καύσιμα.
Η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε την προώθηση χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να μην χρησιμοποιείται εύφορη γη, για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. Θα πρέπει υπέδειξαν βουλευτές, να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρους στάθμευσης, σε οροφές βιομηχανικών κτιρίων, γηπέδων, σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού, τόνισε ότι πρέπει να ανακοπούν τα σοβαρότητα πράσινα συμφέροντα, τα οποία στο τέλος της ημέρας στρέφονται κατά του περιβάλλοντος.
Οι συνολικές δαπάνες το 2019 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φθάσουν τα 58,6 εκ. ευρώ. Τα νέα σχέδια για κατοικίες θα ανέλθουν στα 14,3 εκ. ευρω. Τα σχέδια για εξοικονομήσεις ενέργειας θα φθάσουν στα 11,7 εκ. ευρώ. Το κράτος θα εισπράξει 50 εκ. ευρώ, από το τέλος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.