Αστυνομία Κύπρου: Μια από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις στέφθηκε με επιτυχία

Ως μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την επιχείρηση διάσωσης των 21 προσκόπων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σημειώνοντας τον άρτιο συντονισμό και ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του, στη Λεμεσό, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία ενημερώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, όταν οι τέσσερις ομαδάρχες και οι 17 ανήλικοι πρόσκοποι ζήτησαν βοήθεια, αφού έχασαν τον προσανατολισμό τους, στην προσπάθεια τους να μεταβούν από το Τρόοδος στην Κακοπετριά.

"Αμέσως μετά την πληροφόρηση η Αστυνομία κινητοποιήθηκε με μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού και Μόρφου, της ΜΑΕΠ, αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΜΑΚ, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά, διασώστες και εθελοντές", είπε και υπέδειξε ότι "υπήρξε ένας καλός συντονισμός γιατί λειτούργησε και Κέντρο Κρίσεως στην ΑΔΕ Μόρφου γι αυτήν την επιχείρηση, η οποία διήρκησε μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί".

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Αστυνομία βρισκόταν στην περιοχή με όλα τα κατάλληλα μέσα και με εφοδιασμένα οχήματα και είχε ληφθεί πρόνοια, ώστε με τον εντοπισμό τους να υπάρχουν κουβέρτες, ροφήματα και άλλα αναγκαία, έχοντας υπόψη τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σημείωσε ακόμη πως έγινε χρήση της τεχνολογίας GPS για εντοπισμό των 21 ατόμων, ενώ υπήρχε συνεχής επικοινωνία μαζί τους, ωστόσο το δύσβατο της περιοχής καθιστούσε δύσκολη τη μετάβαση των σωστικών συνεργείων.

Μέχρι ενός σημείο, συνέχισε, οι διασώστες μετέβηκαν με οχήματα ενώ από εκεί και πέρα έπρεπε να προχωρήσουν με τα πόδια μέχρι να εντοπίσουν τους πρόσκοπους, ενώ τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους, πέραν των διασωθέντων, και όλους όσοι βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν.

Υπενθύμισε πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφριά ενώ ένας 45χρονος εθελοντής υπέστη κατάγματα στα πόδια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για περίθαλψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ανήλικους.

Δηλαδή, εξήγησε, πρέπει να γίνεται εκτίμηση του κινδύνου, ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί μια πεζοπορία ή μια εκδήλωση, οι καιρικές συνθήκες, το δύσβατο της περιοχής, η αναγνώριση της περιοχής που πρέπει να προϋπάρχει, αλλά και η ανάγκη για ψυχραιμία.

"Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι, επειδή τίθενται σε κίνδυνο άμεσα ζωές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τα οποιαδήποτε δυσάρεστα, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με τον παράγοντα χρόνο και αρχίζοντας μια τέτοια επιχείρηση, έχοντας υπόψη ότι είναι και το θέμα της νύχτας, καθίστανται αυξημένοι οι κίνδυνοι και γι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε αυτά τα οποία λέμε για τις ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν", συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους της Αστυνομίας όλα τα μέλη της δύναμης και όλων των άλλων υπηρεσιών, καθώς και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Υπουργός Υγείας : Θερμα συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας

Εξάλλου σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας που, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης, συνέδραμαν μαζί με τα άλλα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης ομάδας προσκόπων. Η άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση όλων, αλλά και ο επαγγελματισμός που επέδειξαν ήταν καθοριστικός για την επιτυχή έκβαση της όλης επιχείρησης, αναφέρει.

Στη σκηνή στάλθηκαν τέσσερα ασθενοφόρα οχήματα με οκτώ πληρώματα και δύο ιατρούς. Όλα τα μέλη της ομάδας προσκόπων μεταφέρθηκαν προληπτικά στα πλησιέστερα νοσοκομεία, όπου αξιολογήθηκαν και πήραν εξιτήριο. Οι δύο τραυματίες μέλη των ομάδων διάσωσης αντιμετωπίστηκαν άμεσα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ο ένας έτυχε φροντίδας και πήρε εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος κρατήθηκε για νοσηλεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ , ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:46

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.