Άρχισε στη Λεμεσό το 72ο Διεθνές Συνέδριο IAESTE International

Με τη συμμετοχή περί των 300 εθνικών αντιπροσώπων από 85 χώρες, άρχισε το πρωί στη Λεμεσό το 72ο Διεθνές Συνέδριο του οργανισμού ΙΑΕSΤΕ, που φιλοξενεί στο νησί μας το IAESTE Cyprus και το ΤΕΠΑΚ, διαχειριστής του προγράμματος στην Κύπρο.

Ο Οργανισμός ΙΑΕSΤΕ (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1948 για την προώθηση μιας διακρατικής ανταλλαγής φοιτητών και τοποθέτησης σε εργασιακούς χώρους και στον οποίον η Κύπρος συμμετέχει μέσω του τότε Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (Α.Τ.Ι), από το 1980.

Το ΙΑΕSΤΕ και η Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό όραμα, την ενδυνάμωση των παγκόσμιων δεξιοτήτων και την προώθηση της κατανόησης και του μέλλοντος των νέων ανθρώπων, ανέφερε σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Κύπρος, όπως είπε, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα συνέδριο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, καθώς αποτελεί ένα ζυμωτήριο πολιτισμών, που πηγάζει από την στρατηγικής σημασίας γεωγραφική της θέση.

Ανέφερε δε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Κύπρου ως σημαντικού παίκτη στην περιοχή αλλά και στην εκπλήρωση του οράματος ανάδειξης της ανατολικής Μεσογείου, σε ένα μοντέλο συνεργασίας, συνύπαρξης και δημιουργίας συνεργιών μέσα από κοινές προσπάθειες.

Ο κ.Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι για προώθηση των βασικών πυλώνων της εξωτερικής μας πολιτικής και ενίσχυσης του βασικού χαρακτηριστικού της - της γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και της γύρω περιοχής - η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Ελλάδα, προωθούν τα τελευταία πέντε χρόνια μηχανισμούς συνεργασίας, μέσα από μια στοχευμένη ατζέντα, με τα γειτονικά κράτη, όπως η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Το εύρος αυτής της συνεργασίας, συνέχισε, αφορά τομείς όπως το περιβάλλον, η καινοτομία, η τεχνολογία, η υγεία, η εκπαίδευση και η ενέργεια, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές που διαφαίνονται για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, λόγω του εντοπισμού μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η εκπαίδευση αποτελεί επίσης έναν σημαντικό τομέα για την Κύπρο, στον οποίον επενδύει και πρόσθεσε ότι, ενώ μέχρι το 1989 δεν υπήρχε ούτε ένα Πανεπιστήμιο στο νησί, σήμερα, 30 χρόνια μετά, διαθέτει οκτώ διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, με σημαντικούς δεσμούς και συνεργασίες με Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Υπέδειξε πως το ΤΕΠΑΚ, που ιδρύθηκε το 2004, κατατάσσεται σήμερα στα 16 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου που αριθμούν λιγότερους από 5,000 φοιτητές.

Χαιρετίζοντας εξάλλου το Συνέδριο, ο Πρόεδρος του IAESTE International, καθηγητής Bernard Baeyens ανέφερε πως ο Οργανισμός δημιουργήθηκε με στόχο να βελτιώσει την εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών και να φέρει κοντά τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους εργοδότες ανά το παγκόσμιο, αλλά κυρίως να προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών χωρών και πολιτισμών.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, πρόσθεσε, αυτό φαντάζει πιο αναγκαίο, καθώς "ο κόσμος χρειάζεται επαγγελματίες που να μπορούν να αποδέχονται άλλες κουλτούρες, άλλες γλώσσες, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να εκτιμούν την προσφορά του καθενός".

Χαρακτήρισε επίσης τους τέσσερις πυλώνες συνεργασίας του οργανισμού, Κυβερνήσεις - Πανεπιστήμια - Εργοδότες - Φοιτητές, ως τα πόδια ενός τραπεζιού που όλα είναι αναγκαία για σταθερότητα.

Εκφράζοντας τη χαρά του που το διεθνές αυτό συνέδριο επέστρεψε στην Κύπρο, μετά από 28 χρόνια, ο καθηγητής Baeyens είπε πως το νησί αποτελεί σύμβολο για τον οργανισμό "καθώς έχει διαμορφωθεί μέσα από τόσους πολιτισμούς, δια μέσω των αιώνων και πάντα αποτελούσε και αποτελεί γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου".

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, τιμήθηκαν για την προσφορά τους οι ιδρυτές του IAΕSTE Κύπρου, Γιώργος Χριστοδουλίδης και Νικόλας Καθητζιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:05

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.