Μη ένταξη στο ΓεΣΥ συστήνει στα μέλη της η Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής

Η Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής (ΚΥ.Ε.Π.Ι.) συμβουλεύει τα μέλη της να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, θεωρώντας ότι το Σχέδιο υποβαθμίζει τόσο την ειδικότητα όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από αυτήν στον Κύπριο πολίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Εταιρεία, για την πυρηνική ιατρική προέχει πάντοτε η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών και πιστεύουν ότι το ΓεΣΥ «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πυρηνικής ιατρικής προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωση, η ΚΥ.Ε.Π.Ι. εκφράζει «την έντονη ανησυχία της για τις ασάφειες, τα κενά και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του προτεινόμενου σχεδίου και των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει στην υγεία των πολιτών τυχόν αποτυχία του».

Όπως αναφέρει, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πυρηνικοί ιατροί «καλούνται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες της ειδικότητας τους προς το Κύπριο πολίτη χωρίς να τους αναγνωρίζεται η ιατρική τους πράξη και τους ζητείται να επιχορηγούν με το κόστος των ραδιοφαρμάκων την κάθε εξέταση ή θεραπεία που θα διενεργούν σε καθεστώς ΓεΣΥ. Και το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ειδικά όταν πρόκειται για καρκινοπαθείς, νευροπαθείς και καρδιοπαθείς».

Οι κανονισμοί του 2018 για τους ειδικούς, προσθέτουν, δημιουργούν ανισότητες μεταξύ ειδικοτήτων των οποίων οι διαγνωστικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των ασθενών τους είναι χαμηλού κόστους και ειδικοτήτων των οποίων οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους. Και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις διαγνωστικές απεικονιστικές ειδικότητες (πυρηνική ιατρική και ακτινολογία) με καθορισμό άλλων κριτηρίων που να επιτρέπουν και σε αυτούς «αμοιβή στη βάση τιμής μονάδας για την επίτευξη δεικτών απόδοσης».

Θα μπορούσαν, αναφέρει περαιτέρω, να καθορισθούν από τον ΟΑΥ ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια έτσι ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας στους ασθενείς π.χ. να δίνεται ένα ποσό για επιχορήγηση κέντρων που ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους σε τακτά, καθορισμένα από τον ΟΑΥ χρονικά διαστήματα και να αποκλείονται από τον ΟΑΥ κέντρα με εξοπλισμό ηλικίας πέραν της καθορισμένης κ .λπ.

Τέλος, η Εταιρεία, αναφέρει ότι είναι σε ετοιμότητα εδώ και οκτώ χρόνια για ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «με την ελπίδα να επιτευχθούν αλλαγές που θα διασφαλίζουν την επιτυχία της εφαρμογής του Σχεδίου, έστω και την υστάτη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.