Μέλη της ΣΕΚ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία των λιμενεργατών της ΠΕΟ

Ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό, ανεξαρτήτως συντεχνίας, δηλώνουν οι λιμενεργάτες του λιμανιού Λεμεσού, που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Στην απεργία που εξήγγειλε χθες η ΠΕΟ, λαμβάνουν μέρος και λιμενεργάτες, μέλη της ΣΕΚ, η οποία χθες είχε καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιωνδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού για την εξυπηρέτηση πλοίων δεν πραγματοποιούνται και από αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους τους λιμενεργάτες, έχουν επηρεαστεί δυο πλοία, ένα στο τερματικό της Eurogate και ένα στο τερματικό της DP World Limassol. Δυο ακόμη πλοία που αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα, θα αναμένουν να εξυπηρετηθούν αύριο.

Σε δηλώσεις του έξω από το τερματικό της DP World Limassol, όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργοί, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή, ευχαρίστησε όλους τους λιμενεργάτες που συμμετέχουν στην απεργία, ανεξαρτήτως συντεχνίας, «γιατί τα προβλήματα των λιμενεργατών και σημειωτών δεν έχουν ούτε χρώμα και δεν διαφέρουν από τη συντεχνία που είναι ο καθένας».

Ανέφερε δε πως, αντί να υπάρξει διάλογος κατά την οκταήμερη προθεσμία που έδωσαν οι συντεχνίες, συνήλθε το Συμβούλιο Λιμενεργασίας και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να παραπέμψει την εργατική διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο και να διατάξει άρση απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Με αυτές τις εξελίξεις ήταν φυσικό εμείς να αντιδράσουμε και να διαφωνήσουμε, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο"», είπε ενώ τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε τα εργασιακά θέσμια του τόπου να καταστρατηγούνται».

Υπέδειξε ακόμη πως τόσα χρόνια εφαρμόζεται ο περί λιμενεργατών νόμος αλλά και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και υπογράμμισε πως οι λιμενεργάτες δεν θα δεχθούν «ν` αποφασίζουν κάποιοι και να στέλνουν σε διαιτησίες να κρίνουν, είτε προβλήματα, είτε πώς πρέπει να ανανεώνονται συλλογικές συμβάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε με το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, αφού η συνήθης πρακτική ήταν να επικυρώνει τις συμφωνίες που γίνονταν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, μετά από διάλογο.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, σημείωσε ότι οι λιμενεργάτες περιορίστηκαν σε 24ωρη απεργία αντί σε επ`αόριστον που είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία «σε όσους λένε ότι είναι έτοιμοι να μπουν στο διάλογο για επίλυση των προβλημάτων».

Πρόσθεσε πως οι λιμενεργάτες δεν έχουν λάβει καμία αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια και εργάζονται με μια παγοποιημένη σύμβαση, ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν καταστροφικό για το λιμάνι και την οικονομία αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λιμενεργατών και την ίδια ώρα να μην καταστρέφεται η οικονομία από την τεράστια αύξηση στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι διαχειριστές - εργοδότες.

Εκ μέρους των λιμενεργατών της ΣΕΚ που αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το κάλεσμα της συντεχνίας τους για αποχή από απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Αγγελή δήλωσε πως οι λιμενεργάτες είναι ενωμένοι και τα προβλήματα είναι κοινά.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που η συντεχνία του δεν συμμετέχει στην απεργία, ενώ κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να βρεθούν οι απεργοί ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής, δήλωσε ότι «ήδη θεωρούμε πως είμαστε τιμωρημένοι με τα όσα γίνονται και ο βρεγμένος δεν φοβάται το νερό».

Τη στήριξη του στον αγώνα των λιμενεργατών έστειλε και ο ΓΓ της ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, ο οποίος δήλωσε ότι αν και η συντεχνία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, «θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τους λιμενεργάτες, διότι επιτελούν ένα τεράστιο έργο».

Μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις είπε, και εξέφρασε την ελπίδα η εργοδοτική πλευρά και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των λιμενεργατών, τους οποίους κάλεσε να παραμείνουν ενωμένοι και να σταθούν δυναμικά σε έναν διεκδικητικό αγώνα.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς, οι οποίοι τους ενημέρωσαν γύρω από τις θέσεις του κόμματος και άκουσαν τα αιτήματα τους.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)  

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.