Αυτονόμιση της πυροσβεστικής αποφάσισε το υπουργικό

Με στόχο να καταστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία πιο ευέλικτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αυτονόμηση της, είπε σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε μια δέσμη νομοσχεδίων που αποσκοπούν στο να καταστεί η Πυροσβεστική πιο ευέλικτη, ώστε να δρα άμεσα και ανεξάρτητα χωρίς καθυστερήσεις, να γίνει δηλαδή πιο αποτελεσματική στον τρόπο λειτουργίας της, κάτι που οριοθετεί ουσιαστικά την αυτονόμησή της από την Αστυνομία.
Τα νομοσχέδια υλοποιούν μια από τις προτεραιότητες και εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Στα νομοσχέδια ρυθμίζεται η νέα δομή την οποία θα έχει η Πυροσβεστική, τα καθήκοντα και οι εξουσίες τις οποίες θα ασκεί, τα σύγχρονα και αξιόπιστα κριτήρια πρόσληψης των πυροσβεστών, οι διαδικασίες προαγωγής, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί η Πυροσβεστική ως ένα αυτόνομο Σώμα πλέον, μακριά από την Αστυνομία.
Παράλληλα, στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται στην ίδια δέσμη νομοσχεδίων και αφορά στους εθελοντές πυροσβέστες.
Μια ρύθμιση που ουσιαστικά κατοχυρώνει την ασφάλεια των εθελοντών πυροσβεστών, αφού τα άτομα αυτά θα είναι πιο οργανωμένα, εκπαιδευμένα, με συγκροτημένες ομάδες που θα συνεργάζονται με τα μόνιμα στελέχη της Πυροσβεστικής, με κανόνες ασφάλειας και για τους ίδιους.

Είναι μια πρωτοποριακή ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά έρχεται να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει την ασφαλή συμμετοχή των εθελοντών σε οργανωμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη και την κοινωνία».
Σε ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις στην έκθεση αξιολόγησης που έγινε από εμπειρογνώμονες μετά την πυρκαγιά στη Σολιά ήταν η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής, και η κατοχύρωση των εθελοντών πυροσβεστών.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πυραμίδα βάσει της οποίας θα λειτουργεί η Πυροσβεστική μετά την αυτονόμησή της, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως θα υπάρχει «ο Αρχιπύραρχος, ο οποίος θα είναι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής. Πιο κάτω θα βρίσκονται τρεις αξιωματικοί που θα είναι οι βοηθοί του και θα έχουν το βαθμό του Πύραρχου και στη συνέχεια θα ξεκινά η δομή που θα καταλήγει μέχρι τους τοπικούς πυροσβεστικούς σταθμούς. Οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί θα στελεχώνονται και από μόνιμο προσωπικό και από τους εφεδρικούς πυροσβέστες, που είναι σήμερα οι έκτακτοι ωρομίσθιοι, η πρόσληψη των οποίων θα ρυθμίζεται πλέον με νομοθεσία.
Με αυτούς θα οργανώνονται οι εθελοντές πυροσβέστες κατά περιοχή, ούτως ώστε σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί μια πυρκαγιά θα μπορούν να κληθούν και να παρουσιαστούν για να βοηθήσουν».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει συντονιστικό όργανο μεταξύ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, είπε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα εντάσσεται πιά στα σώματα ασφαλείας της Δημοκρατίας και οι πυροσβέστες όπως και σήμερα θα συνεχίσουν να μη μεταφέρουν οπλισμό. Θα υπάρχει όμως η στενή συνεργασία, σίγουρα, μαζί με την Αστυνομία σε σχέση με τα θέματα πρόληψης των πυρκαγιών και διερεύνησης των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών, αλλά και συνεργασία στα πλαίσια της υποστήριξης με θέματα που έχουν να κάνουν με κοινό τεχνικό εξοπλισμό τον οποίο θα πρέπει να ε ξασφαλίσουν για σκοπούς επιτέλεσης των καθηκόντων τους».

Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη μετεξέλιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, υπολογίζω πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Έχω συνεννοηθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, επειδή πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο όλες οι πλευρές της Βουλής θα ήθελαν να προωθηθεί, τουλάχιστον όπως προκύπτει μέσα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τα πολιτικά κόμματα, και πιστεύω ότι θα δοθεί μια προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό, ούτως ώστε να μπορέσει να υ πάρξει μια καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Πυροσβεστικής, ειδικότερα έχοντας υπόψιν τον σημαντικό αριθμό πυρκαγιών οι οποίες παρουσιάζονται κατά καιρούς».
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων. Πρόκειται για τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασία (ΔΔΔΠ). Η νομοθεσία έχει ψηφιστεί στη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά με τη διαδικασία πρόσληψης των δύο δικαστών του ΔΔΔΠ και παράλληλα γίνονται όλες οι ενέργειες για να εξασφαλιστεί το κτήριο όπου θα λειτουργήσει.
Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως γίνει διαβούλευση με εταιρεία στην οποία ανήκει κτήριο παρά το γεφύρι του Πεδιαίου, πλησίον των Δικαστηρίων, με σκοπό να στεγαστεί εκεί το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.
Έχει καταρτιστεί μια Επιτροπή, που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχοντας υπόψη την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα γίνει από το Κτηματολόγιο, θα προχωρήσουν στη διαβούλευση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτηρίου, με σκοπό την αγορά του για να διατεθεί για τις ανάγκες αυτού του Δικαστηρίου».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.