Στα συλλογικά τους όργανα μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί την πρόταση της Κυβέρνησης

Στα συλλογικά τους όργανα θα μεταφέρουν την Παρασκευή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη η Κυβέρνηση, για να την αξιολογήσουν.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα συνέρχεται η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρό της για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόταση που τους δόθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, στην παρουσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία αποτελούσε μεταφορά της σημερινής απογευματινής κοινής συνεδρίας Υπουργού και οργανώσεων που θα διεξαγόταν στο Υπουργείο, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις νέα συμβιβαστική πρόταση για άρση του αδιεξόδου.

Η πρόταση αυτή προνοεί:

Μείωση των ωρών του υπευθύνου τμήματος από δύο σε μία, η οποία θα αντισταθμιστεί από μοριοδότηση της μιας περιόδου στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Προστίθεται επίσης´στην πρόταση ότι θα εξασφαλιστεί τρόπος ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του υπευθύνου τμήματος στη γραμματεία του σχολείου.

Οι ώρες διδασκαλίας ύστερα από οκτώ, 16 και είκοσι χρόνια υπηρεσίας θα μειώνεται κατά μία διδακτική περίοδο αντί για δύο. Ωστόσο η ώρα που θα τους αποκοπεί θα δοθεί σε προσαύξηση.

Για τους νεοεισερχόμενους το μέτρο αναστέλλεται προσωρινά και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.

Όσον αφορά τους βοηθούς διευθυντές η μείωση περιορίζεται επίσης, ώστε οι διδάσκοντες 12 ώρες να διδάσκουν δεκατρείς, οι διδάσκοντες δέκα να διδάσκουν δώδεκα και οι διδάσκοντες οχτώ να διδάσκουν εννιά.

Συνδικαλιστικό χρόνο θα έχουν μόνο δυο αξιωματούχοι έκαστης οργάνωσης. και συμπληρωματικά θα δοθεί στις οργανώσεις ως ενίσχυση, 175 χιλιάδες σε Ποέδ και Οέλμεκ και εκατό χιλίαδες στην Οτλέκ.
Σε περίπτωση αποδοχής όλων των προνοιών της πρότασης θα προσφερθεί, σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στο εξηκοστό έτος για τους καθηγητές και το πεντηκοστό όγδοο για τους δάσκαλους χωρίς να περικόπτεται το 12 τοις εκατό που ισχύει τώρα σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.
H πρόταση αφορά μόνο τη σχολική χρονιά 2018-2019 και θα αρχίσει εκ νέου διάλογος για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, είπε ότι είχαν μια πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά αρκετά θέματα.

«Το αποτέλεσμα της όλης συνάντησης ήταν να έχουμε στα χέρια μας τώρα μια πρόταση την οποία εμείς καθηκόντως θα μεταβιβάσουμε στα συλλογικά μας σώματα και αναλόγως θα καθορίσουμε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εξετάσουμε την συγκεκριμένη πρόταση το αμέσως επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπωσδήποτε οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν κατά το δυνατό με απώτερο σκοπό να έχουμε μια απάντηση και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις από κοινού όσο το δυνατό το συντομότερο», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν θα γίνει κανονικά η πορεία της 28ης Αυγούστου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτή την στιγμή «εμείς εκείνο που έχουμε να μεταφέρουμε είναι την πρόταση στα συλλογικά μας σώματα,τα οποία ακόμα δεν την έχουν πάρει καν».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η κάθε οργάνωση θα την εξετάσει ξεχωριστά, και η διαδικασία θα είναι ότι έκαναν όλο το τελευταίο διάστημα.
«Θα γίνουν και συνεδρίες αν χρειαστεί και των Διοικητικών Συμβουλίων. Αυτά είναι θέματα διαδικαστικά. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τη συζήτηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη πρόταση», κατέληξε.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, συναντήθηκε με τους οργανωμένους γονείς τους οποίους ενημέρωσε για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τον εξορθολογισμό, είπε, θα δοθεί στο σύνολό του για προγράμματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από πλευράς εκπαιδευτικών για άρση των μέτρων που εξήγγειλαν. Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης του προέδρου της Δημοκρατίας, θα αρχίσει ο διάλογος για όλο το σύστημα παιδείας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και θέματα που αφορούν το ταμείο προνοίας των νεοεισερχομένων, την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία, την υλικοτεχνική υποδομή, την αναβάθμιση των κτιρίων, την ενίσχυση προγραμμάτων στα σχολεία για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα, την ειδική εκπαίδευση και άλλα ζητήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ Τηλεόραση 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.