UNHCR: H αξιοπρεπής στέγαση είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα των αιτητών ασύλου στην Κύπρο

Με λιγότερο από το 10% των αιτούντων ασύλου στην Κύπρο να φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, η αξιοπρεπής στέγαση είναι το μείζον και πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιτούντες για άσυλο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με θέμα "Οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο".

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας, οι ανεπάρκειες των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία της έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό σοβαρές ανησυχίες και για να αποκτήσει μια βαθιά γνώση των προβλημάτων ως βάση για τη χάραξη μιας μελλοντικής πορείας, αυτή ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να διεξαγάγει μια εκτενή μελέτη σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη χώρα, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς τομείς: την απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την κοινωνική βοήθεια και τις κοινοτικές σχέσεις.

`Οπως αναφέρεται, η μελέτη περιλάμβανε έρευνα γραφείου, ατομικές και ομαδικές συνεντεύξεις με περίπου 600 αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα και περαιτέρω συνεντεύξεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους. Από αυτές τις συνεντεύξεις και την προσεκτική μελέτη της σχετικής νομοθεσίας, πολιτικών και πρακτικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν οι υφιστάμενοι τρόποι υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο μέσα το ευρύτερο εθνικό σύστημα ασύλου και τις συναφείς πολιτικές και διαδικασίες, αναφέρεται.
"Η γενική εικόνα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη δεν είναι ενθαρρυντική. Με λιγότερο από το 10% των αιτούντων ασύλου στη χώρα να φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, η αξιοπρεπής στέγαση είναι το μείζον και πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιτούντες ασύλου", σημειώνεται.
Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια πρόσθετη σημαντική δυσκολία που εντοπίστηκε ήταν η μακρά περίοδος αναμονής πριν από την άδεια εργασίας των αιτούντων άσυλο, καθώς και οι τομείς απασχόλησης που περιορίζονται στη συνέχεια. Αυτά τα ήδη ευάλωτα άτομα και οι οικογένειες τους που αδυνατούν να εργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν εργασία, στερούνται βασικών υλικών αγαθών. Επίσης, το ύψος της κοινωνικής βοήθειας που λαμβάνουν σε κουπόνια είναι πολύ χαμηλότερο από το εθνικό όριο κινδύνου της φτώχειας.
"Αυτή η έκθεση δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή έρευνα", δήλωσε ο Damtew Dessalegne, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, "αλλά κυρίως πρόσκληση για δράση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων ασύλου κατά τρόπο που επιβεβαιώνει την αξία του ασύλου. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και οι υποστηρικτές των προσφύγων θα βρουν στη μελέτη αυτή τροφή για σκέψη. "
Η έκθεση κοινοποιήθηκε ήδη στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 1000 -1200 στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.