Ειρηνική εκδήλωση και πορεία προς την Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία

Ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή αρκετών Παλαιστινίων που ζουν στην Κύπρο.

Η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση έξω από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ και συνεχίστηκε με πορεία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ όπου αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα. Γύρω από την ισραηλινή Πρεσβεία υπήρχε έντονη και διακριτική παρουσία της Αστυνομίας και ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία αποκόπηκε για την κυκλοφορία και είχε στηθεί οδόφραγμα.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Στους διαδηλωτές απευθύνθηκε και ο Πρεσβευτής της Παλαιστίνης στη Λευκωσία Τζουμπράν Ταουίλ.
Με το ψήφισμα που ενεκρίθη καταδικάζεται ο νέος κύκλος «δολοφονικής βίας του Κράτους του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα» και απευθύνεται έκκληση για τερματισμό της ατιμωρησίας του Ισραήλ για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει σε βάρος των Παλαιστινίων.
Ζητείται από τον ΟΗΕ να παρέχει διεθνή προστασία στο λαό της Παλαιστίνης από τις συστηματικές ενέργειες του Ισραήλ, καταδικάζεται η απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ενέργεια που αντίκειται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, συνιστά κατάφωρη πρόκληση σε βάρος των Παλαιστινίων και απειλεί με ολική ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή.
Ζητείται επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα ώστε να υποχρεωθεί το Κράτος του Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Ψήφισμα 181(1947) του Ο.Η.Ε., που καθόρισε ειδικό διεθνές καθεστώς για την Ιερουσαλήμ, καθώς και την Απόφαση 478(1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απαιτείται άμεση αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ δεδομένης της συστηματικής παραβίασης από το Ισραήλ του άρθρου 2 της Συμφωνίας που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περαιτέρω καλείται η διεθνής κοινότητα να τερματίσει τη συγκάλυψη που παρέχεται στο Ισραήλ σε σχέση με το πυρηνικό του οπλοστάσιο και η κυπριακή Κυβέρνηση να τερματίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ
Εκφράζεται τέλος η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, τον εποικισμό και το ξεριζωμό, για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του έχει αποφασίσει ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτά που συμβαίνουν να παγώσει τις σχέσεις του με τις πρεσβείες του Ισραήλ και ΗΠΑ στη Λευκωσία.
Υψώνουμε τη φωνή μας και ζητούμε να τερματιστεί ο νέος κύκλος δολοφονικής βίας του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, είπε προσθέτοντας, ότι η θρυαλλίδα που πυροδότησε το αιματοκύλισμα στη Γάζα δεν είναι άλλη από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, με στόχο να αναγνωρίσει την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αυτή η ενέργεια συνιστά –πάνω από όλα- ιταμή πρόκληση σε βάρος των Παλαιστινίων», συνέχισε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναβαθμίσει σε νέα επίπεδα τη διαχρονική επιθετικότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέδωσε τεράστιες ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή ενώ εξελίσσεται το αιματοκύλισμα και οι δολοφονίες παιδιών, επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και να καλεί «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση».
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι έπρεπε ήδη να προχωρήσει σε πάγωμα της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ –όπως απαιτεί εδώ και χρόνια η ευρωπαϊκή Αριστερά- αφού το Ισραήλ καταπατά το άρθρο 2 της συμφωνίας που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβεβαίωσε δε ότι και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει –έστω και μόνο του στη Βουλή- να αντιτάσσεται στη στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ.
Ο Πρεσβευτής της Παλαιστίνης αφού ανέφερε ότι η αμερικανική Κυβέρνηση ενεργεί υπό την αλαζονεία της εξουσίας της και περιφρονώντας τα παλαιστινιακά δικαιώματα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αποτελεί πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, είπε πως τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στις 14 Μαΐου 2018 στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ είναι πράξη εχθρότητας κατά των εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του διεθνούς δικαίου.
Είπε ακόμα πως η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να παραμείνει η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα, περισσότεροι από 64 Παλαιστίνιοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 6 παιδιών, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και περισσότεροι από 2.700 άμαχοι τραυματίστηκαν, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την έναρξη του Μεγάλου Αγώνα της Επιστροφής των έξι εβδομάδων, που ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, σε περισσότερους από 100 πολίτες.
Ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής κάλεσε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις παράνομες ενέργειες και να επιμείνουν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις νομικές τους υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο.
Είπε ακόμα ότι πρέπει να «καλέσουμε επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει τώρα και να ακουστεί η φωνή του ώστε να σταματήσουμε τη σφαγή που διαπράττεται εναντίον του λαού μας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.