Αντιπαραθέσεων συνέχεια με αφορμή το θάνατο του 10χρονου

Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι κυβερνητικοί γιατροί, μεθαύριο Τετάρτη, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας -όπως αναφέρουν- για τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αίτημα για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο Τρίτο, με αφορμή τη σύλληψη δύο γιατρών, μετά τον θάνατο του 10χρονου μαθητή στη Λάρνακα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι η συντεχνία δεν επιθυμεί να παρέμβει στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι επιβάλλεται η κινητοποίηση, όταν συλλαμβάνονται γιατροί χωρίς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες.
Ενοχλημένος από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο κύριος Κούμας είπε ότι η ιατρική αμέλεια ως ορισμός αποδίδεται μόνο από το δικαστήριο, τονίζοντας ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο, τότε να καταλογιστούν ευθύνες.

Αστυνομία

Αντικρούει η Αστυνομία τις αιχμές της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωση εξέφρασε την ευχή όπως οι διωκτικές Αρχές επιδείξουν την ίδια αφοσίωση και σπουδή όταν πρόκειται και για έρευνες που αφορούν πραγματικούς εγκληματίες.
Δεν πρόκειται να δικάσουμε οποιονδήποτε ή να απαντήσουμε σε σχόλια και δηλώσεις, ανέφερε στο Τρίτο ο εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης, Ανδρέας Αγγελίδης.
Τόνισε ότι η Αστυνομία αντιμετωπίζει με την ίδια σημασία και σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες που τίθενται ενώπιόν της και αυτό το έχει αποδείξει.

Π.Ο.Σ.Π.Φ.

Ορισμένοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι οφείλουν να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα με απόλυτη επάρκεια και υπευθυνότητα, δήλωσε με οργή ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κουλούμας είπε ότι ο γιατρός δίνει όρκο να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί στον ασθενή, υπό όποιες συνθήκες, τονίζοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του ιατρικού λάθους και της ανεπάρκειας ή της αμέλειας. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, η αναγκαία αξιολόγηση και ο έλεγχος, με αποτέλεσμα οι μέτριοι και οι ανεπαρκείς να ευνοούνται από το σύστημα.
Αναφέροντας ότι κάποιοι κατηγορούσαν την Ομοσπονδία για κινδυνολογία, όταν κατάγγελλε ότι χάνονται ζωές, ο κύριος Κουλούμας υπέδειξε ότι τα νοσοκομεία δεν ανήκουν στους γιατρούς, αλλά στους πολίτες.

Υπ. Υγείας

Ας προχωρήσουν οι γιατροί με τα μέτρα τους και θα δούμε πως θα αντιδράσει το Υπουργείο, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι κρίμα κάποια μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, τόνισε ότι στόχος της μεταρρύθμισης στη δημόσια υγεία, είναι να αλλάξει και ο τρόπος αξιολόγησης των κυβερνητικών γιατρών. Τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει επιρρίψει ευθύνες σε κανένα για το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή, αλλά προχώρησε σε έρευνα και βάση του πορίσματος της, η αστυνομία έκρινε ότι έπρεπε να συλλάβει τους δύο γιατρούς. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν παραβιάστηκε το πρωτόκολλο, πρόσθεσε όμως ότι υπήρχε επί καθήκοντι ακτινολόγος και ο γιατρός θα μπορούσε να τον ρωτήσει, αν ήθελε δεύτερη γνώμη.

Υπ. Παιδείας

Οι δάσκαλοι δεν είναι γιατροί αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν οι διαδικασίες στα σχολεία και να μελετηθούν μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης για το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή. Μιλώντας επίσης στην Πρώτη Ενημέρωση, ο κύριος Χαμπιαούρης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως τι ώρα κτύπησε το παιδί, πότε ειδοποιήθηκε η μητέρα, ποιος έδωσε πρώτες βοήθειες, αν είχε κατάρτιση και γενικότερα πως αντιμετωπίστηκε το περιστατικό.
Υπογράμμισε ότι οι δάσκαλοι ίσως θεωρούν πως θα ενσπείρουν τον πανικό καλώντας ασθενοφόρο, ωστόσο, πρόσθεσε, προτιμά να το κάνουν, ακόμη και αν δεν είναι σοβαρό το περιστατικό, παρά να υπάρχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Ανέφερε ότι το τσιμέντο στο γήπεδο καλαθόσφαιρας που έπαιζε το παιδί προβλέπεται από το κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Στα νέα κτίρια, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αφαιρεθεί το πρέμιξ από τα γήπεδα και να μπει πλαστικό, ταρτάν ή κάτι ανάλογο.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:54

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.