Υπουργός Υγείας: Υποστήριξη σε κάθε επιστημονικό βήμα για διατήρηση της υγείας

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει κάθε επιστημονικό βήμα που πρέπει να αποτελεί το εφαλτήριο κοινής προσπάθειας της ιατρικής κοινότητας για τη διατήρηση της υγείας του πολίτη, ανέφερε σε χαιρετισμό στην Ημερίδα Θαλασσαιμίας του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ, Ιωάννου συνεχίζοντας είπε ότι η προώθηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, η πρόληψη, η περίθαλψη και η ριζική θεραπεία της θαλασσαιμίας, αποτελεί συλλογικό καθήκον και προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και εγκαταστήσει τη Μοριακή Μέθοδο ΝΑΤ, με την οποία ελέγχονται όλα τα συλλεγόμενα αίματα, καθώς και όλα τα παράγωγα του αίματος, από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ασφάλεια του αίματος.
Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία αποσιδήρωσης με το φαρμακευτικό σκεύασμα deferasirox, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός και το φάρμακο χορηγείται στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου χορήγησής του και αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο 105 δικαιούχοι ασθενείς με θαλασσαιμία.
Ακολούθως ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υλοποιώντας τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους ασθενείς με θαλασσαιμία και στοχεύοντας στην ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, τον Νοέμβριο 2017, την πρόταση του τέως Υπουργού Υγείας για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, που έχει εξ ολοκλήρου συμβουλευτικό χαρακτήρα και, μέσω προτάσεων που θα υποβάλλει προς τον Υπουργό Υγείας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής για την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, ενώ θα έχει την ευθύνη, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας.
Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Εθνικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του εκλεκτού Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Πάνου Εγγλέζου, θα αποδώσει σύντομα καρπούς, εκπληρώνοντας τόσο τις προσδοκίες των θαλασσαιμικών στον τόπο μας όσο και την επιδίωξη να αναδειχθεί η Κύπρος ως Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία σε διεθνές επίπεδο.
Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετατροπή του υφιστάμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας σε ανεξάρτητο Κέντρο αποκλειστικά για θέματα θαλασσαιμίας, με ταυτόχρονη δημιουργία Υποστηρικτικού Κέντρου Θαλασσαιμικών για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, προγράμματα επιμόρφωσης και γενικότερα στήριξη των θαλασσαιμικών. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο που θα αναλάβει τα έξοδα της δημιουργίας του Υποστηρικτικού Κέντρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.