Την απαγόρευση αγορών με μετρητά πάνω των 10 χιλιάδες ευρώ μελετά η βουλή

Την απαγόρευση αγοράς με μετρητά πέραν των δέκα χιλιάδων ευρώ, τριών κατηγοριών αγαθών, μελετά με εναρμονιστικό νομοσχέδιο η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η αγορά μηχανοκίνητων οχημάτων, πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων και έργων τέχνης και αντικών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει απαγόρευση όλων των αγορών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο δίνει την δυνατότητα στα κράτη, να καθορίζουν κατάλογο προϊόντων. Η Νομική Υπηρεσία, με τροπολογία, εισηγείται τον περιορισμό της απαγόρευσης, στις πιο πάνω τρεις κατηγορίες προϊόντων.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή ξεκίνησε τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται στην καταπολέμηση της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στο πεδίο εφαρμογής της εντάσσονται τώρα μεταξύ άλλων, πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά, εφόσον η πληρωμή καταβάλλεται ή εισπράττεται σε μετρητά και αφορά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από 10 χιλιάδες ευρώ, ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή πραγματοποιείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε εντός Μαρτίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας καθώς ο χρόνος για εναρμόνιση τελειώνει και οι καμπάνες, όπως είπε, άρχισαν να κτυπούν δυνατά.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε πως το Νομοσχέδιο καθορίζει τη διενέργεια πράξεων για διάφορα αγαθά το ανώτατο ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Πλην όμως υπάρχει σχετική τροποποίηση η οποία κατατέθηκε από την ΜΟΚΑΣ, με την οποία εξειδικεύονται οι πράξεις για αγορά αγαθών, η οποία ενδεχομένως να εμπεριέχουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Δεν θα μπορείς να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο αξίας πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ και να το πληρώσεις τοις μετρητοίς, ή να αγοράσεις τέχνης, ή πολύτιμα μέταλλα, χρυσαφικά τοις μετρητοίς», είπε, και σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο εξειδικεύεται η αναφορά της οδηγίας σε αγαθά, σε συγκεκριμένα ήδη, διότι η αναφορά σε αγαθά μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις και παρατηρήσεις και για αυτό θα ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

Ερωτηθείς αν στα αγαθά περιλαμβάνονται ακίνητα, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε κατά πόσον μπορεί κάποιος να πάρει μισό εκατομμύριο σε μετρητά για να αγοράσει ένα ακίνητο και επανέλαβε πως η τροποποίηση που έχει δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία και περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα αγαθά, θα τύχει περαιτέρω συζήτησης καθώς έχουν καταγραφεί ενστάσεις, προτάσεις και προβληματισμοί σε σχέση με την κατάταξη συγκεκριμένων αγαθών και πράξεων. Σημείωσε πως η οδηγία αναφέρεται στο σύνολο των αγαθών, και εξήγησε πως αν ψηφιστεί με κάποια αγαθά και όχι με το σύνολο των αγαθών δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς ΕΕ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι στην ανάγνωση των κατ’ άρθρον έχουν διαπιστώσει αριθμό ζητημάτων τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν.

«Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της νομοθεσίας που αφορά την παρεμπόδιση και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όμως, αυτή η επικαιροποίηση πρέπει να γίνει με ένα τρόπο αποτελεσματικό. Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα», είπε.

Οσον αφορά την απαγόρευση που έχει καθοριστεί για συγκεκριμένα αγαθά, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός. «Εάν υπάρχει κίνδυνος για συγκεκριμένα αγαθά ότι είναι επιρρεπή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αυτό πρέπει να γενικευτεί και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών», πρόσθεσε.

«Είναι και ανοικτό το ζήτημα του πλαφόν το οποίο σήμερα έχει καθοριστεί στις €10.000. Από αυτά που λέχθηκαν και στην Επιτροπή Νομικών, 16 κράτη μέλη έχουν πλήρη γενικευμένη απαγόρευση σε ότι αφορά την πληρωμή με μετρητά από συγκεκριμένο ποσό και άνω. Άρα, έχουμε θέσει το προβληματισμό και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα. Η πρόθεση είναι μέσα από κατ’ άρθρο να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν πολλά άλλα αγαθά τα οποία κάλλιστα μπορεί να αγοραστούν σε μια προσπάθεια ξεπλύματος.

«Και επειδή εμείς είμαστε ειλικρινείς και με τους εαυτούς μας αλλά και με τους πολίτες, μέσα από τη συζήτηση έχω θέσει το ερώτηση: Καλά, είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων λόμπι στα οποία σας οδήγησαν να εξαιρέσετε συγκεκριμένα προϊόντα; Λοιπόν, εμείς θέλουμε να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και όλων των εταιρειών. Επομένως, εάν κάποια προϊόντα είναι περισσότερο επιρρεπή από άλλα, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά. Αλλά το να στοχοποιούνται συγκεκριμένα και να εξαιρούνται εκατοντάδες άλλα, αντιλαμβάνεστε αυτό δεν είναι θεμιτό και θα το εξετάσουμε με όλη την καλή θέληση που χρειάζεται γι’ αυτά τα ζητήματα», είπε.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής , ΡΙΚ βουλή , ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:34

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.