Εγκαινιάστηκε πτέρυγα για χρήστες ναρκωτικών στις κεντρικές φυλακές

Τα εγκαίνια της Πτέρυγας 10Α των Κεντρικών Φυλακών, μιας πτέρυγας στην οποία οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, εγκαινίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Οι εγκαταστάσεις της Πτέρυγας 10Α τα κτίρια της οποίας λειτουργούσαν στο παρελθόν ως αστυνομικά κρατητήρια, θα χρησιμοποιηθούν, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για την εφαρμογή του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης «ΔΑΝΑΗ», δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία ζωής στον κρατούμενο – χρήστη ναρκωτικών.


Στο χαιρετισμό του ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι οι στόχος του Υπουργείου για πλήρη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, προχωρά με σταθερά βήματα, καθώς με τη λειτουργία της Πτέρυγας αυτής, όπως και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί στην Πτέρυγα 10 από το 2014, διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατούμενων για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στη λήψη ίδιων παρεχόμενων υπηρεσιών, σε επίπεδο και ποιότητα, με αυτές που παρέχονται στους πολίτες εκτός φυλακής.

Πρόσθεσε πως στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι, πέραν των προγραμμάτων σωφρονισμού, να παρέχεται μια ολοκληρωμένη δυνατότητα στον χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στον εγκλεισμό για άλλο αδίκημα, όπως είναι η διάπραξη κλοπής περιουσίας με σκοπό την εξασφάλιση της δόσης του, να κάνει χρήση του προγράμματος για απεξάρτηση, μετέχοντας στο πρόγραμμα εντός του χώρου των Φυλακών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη και σε απολογισμό των αναπτυξιακών έργων που έχουν υλοποιηθεί, για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των Φυλακών, υποδεικνύοντας ότι την τελευταία πενταετία, υλοποιήθηκαν 14 έργα, παρά την οικονομική δυσχέρεια του τόπου. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης των Φυλακών να κάνουμε πράξη το στόχο μας, που ήταν και παραμένει, η συνεχής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος» τόνισε.

Εξήγησε δε ότι τα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, τα οποία περιλαμβάνουν τρεις καινούριες πτέρυγες, υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο, η Διεύθυνση των Φυλακών και τα Δημόσια Έργα κατέβαλαν έντονες προσπάθειες ώστε, να αναβαθμιστεί η περίφραξη των Φυλακών και να ανακαινιστούν τα κτίρια, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ακολούθως ότι μετά από συνεννόηση με την αρμόδια Υπουργό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοιμάζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να προωθούνται οι αιτήσεις των κρατουμένων που θα υποβάλλονται λίγους μήνες πριν από την αποφυλάκισή τους, για εξέταση του αιτήματος παραχώρησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στόχος είναι, όπως είπε, στις περιπτώσεις όπου ο κρατούμενος ή η κρατούμενη είναι δικαιούχος, να παραχωρείται με την αποφυλάκιση τους, ένα ποσό ως έναντι για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επανένταξης και η παραχώρηση του ΕΕΕ να γίνεται απρόσκοπτα με σκοπό την ομαλή ένταξη τους στη κοινωνία.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου συνεχάρη τη Διευθύντρια και το Τμήμα Φυλακών που στήριξε τους στόχους του Υπουργείου και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Πολιτεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να ολοκληρωθεί το πολιτικό όραμα και οι Φυλακές να συνεχίσουν να αποτελούν υπόδειγμα χώρου σωφρονισμού, για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεχίσει να δέχεται τα εύσημα από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς εποπτείας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους έκανε λόγο για μεγάλες και καινοτόμες αλλαγές στο Τμήμα Φυλακών, οι οποίες επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον έγκλειστο πληθυσμό και σε όλους τους τομείς του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και στην αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από διάφορες επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών ως καλές πρακτικές.

«Όπως τα θέματα εκπαίδευσης κρατουμένων, τα θέματα διαδικασίας αξιολόγησης νεοεισερχομένων και πρόληψης αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών καθώς και τα μέτρα για μείωση της ενδοτμηματικής βίας με θετικότατα σχόλια και κριτικές» σημείωσε.

Εξήγησε ότι η φιλοσοφία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εφαρμόζεται καθώς και όλες οι πολιτικές του Τμήματος Φυλακών στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, στην απόκτηση επαγγελματικών προτύπων, στην κατάργηση κάθε διάκρισης για το προσωπικό και τους κρατούμενους, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της ζωής στις Φυλακές.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η νέα πτέρυγα θα βοηθήσει σε δύο τομείς, πρώτο στη βελτίωση των συνθηκών με την περαιτέρω αποσυμφόρηση του πληθυσμού και αύξηση της χωρητικότητας των Φυλακών σε 566 θέσεις (340 θέσεις το 2013) και δεύτερο στην ομαδοποίηση ευάλωτων κρατουμένων.

Όπως είπε, στη νέα πτέρυγα πρόκειται να φιλοξενηθούν ευάλωτοι κρατούμενοι που θα ομαδοποιηθούν ώστε οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Σημείωσε ακόμη ότι το τρίτο παρεπόμενο από τη δημιουργία της νέας πτέρυγας θα είναι η πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι θα τύχουν εξειδικευμένης εκπαίδευσης βελτιώνοντας και τις εργασιακές συνθήκες, την ποιότητα εργασίας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Τμήματος.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών της έγκλειστης ζωής και των συνθηκών εργασίας στη βάση επαγγελματικών προτύπων είναι αδιάκοπες και βρίσκονται πάντα στις προτεραιότητες του Τμήματος.

Ο Γενικός Διευθυντής τέλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ανδρέας Μυλωνάς, για τον οποίο ας σημειωθεί πως η σημερινή ήταν και η τελευταία εργάσιμη του μέρα καθώς αφυπηρετεί από τη Δημόσια Υπηρεσία, είπε πως όταν ήρθε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πίστευε όταν άκουγε τι γινόταν και τι μεταχείρισης τύγχαναν στο παρελθόν οι κρατούμενοι.

«Είδα και κάποιες καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς και έλεγα, μα είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο;» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και οι προσπάθειες που είχαν τροχιοδρομηθεί υπό την ηγεσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και συμπαραστάτες τη Διεύθυνση και το προσωπικό έχουν οδηγήσει σε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κρατουμένων.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί και πρέπει να παραμείνει σαν μια παρακαταθήκη προς τους κρατούμενους και το σωφρονιστικό σύστημα γενικότερα» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας και ξεναγήθηκε στις αίθουσες, τα κελιά και τους εξωτερικούς χώρους της νέας πτέρυγας.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε σε €640.000, ξεκίνησαν το 2016. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικούς χώρους για τις εργασίες της ομάδας ψυχικής υγείας με τους κρατούμενους, ανακαινισμένο επισκεπτήριο, διαρρύθμιση της αυλής και γήπεδο καλαθόσφαιρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:09

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.