Νομοσχέδιο για δικαστικές αποφάσεις

Το νομοσχέδιο που αφορά τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος και το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφισή του σε Νόμο, προνοεί μεταξύ άλλων την επιβολή χρηματικής κύρωσης στο αρμόδιο προς συμμόρφωση όργανο, αρχή ή πρόσωπο ύψους μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) και επιπρόσθετη χρηματικής κύρωσης ύψους μέχρι διακοσίων ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της άρνησης συμμόρφωσης.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πρόκειται για ένα ακόμη νομοσχέδιο, το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο στα πλαίσια ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας του κράτους. Ανέφερε επίσης ότι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες και κύριες δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα πλαίσια αποκατάστασης της αξιοκρατίας και ενίσχυσης της λογοδοσίας.

Προτεραιότητα την οποία, όπως σημείωσε, το ΥΔΔΤ εφάρμοσε κυρίως σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που ακύρωσαν όλες τις προαγωγές στην Αστυνομία για τα έτη 2010 έως 2012, υποδεικνύοντας ότι με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η συμμόρφωση ως υποχρέωση όλων των οργάνων που ασκούν δημόσια διοίκηση.

Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη διαδικασία συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις και ταυτόχρονα προνοεί τη δυνατότητα επιβολής κύρωσης σε περίπτωση που οποιοδήποτε όργανο αρχή ή πρόσωπο παραβιάζει την υποχρέωση της ενεργούς συμμόρφωσης προς ακυρωτική απόφαση που εκδίδεται από το Δικαστήριο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί την αρμοδιότητα να παρέχει οδηγίες ως προς τον ενδεικνυόμενο τρόπο συμμόρφωσης, τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ακυρωτική απόφαση και την επιβολή χρηματικής κύρωσης στο αρμόδιο προς συμμόρφωση όργανο, αρχή ή πρόσωπο ύψους μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) και επιπρόσθετης χρηματικής κύρωσης ύψους μέχρι διακοσίων ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της άρνησης συμμόρφωσης.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο προνοεί ποινικό αδίκημα του υπαλλήλου, ο οποίος εν γνώσει του και δόλια αρνείται να συμμορφωθεί προς την ακυρωτική απόφαση ή προτρέπει άλλα πρόσωπα που καθηκόντως υποχρεούνται σε συμμόρφωση, να μην συμμορφωθούν προς οδηγίες, απόφαση ή Διάταγμα του Δικαστηρίου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του Νόμου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα εκ των θεσμικών νομοσχεδίων που περιλήφθηκαν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με σκοπό την ενίσχυση του Κράτους-Δικαίου, αφού ρυθμίζει ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της χρηστής διοίκησης.

Τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία και ειδικότερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει και προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων προς την ανάδειξη της λογοδοσίας στον τόπο,  υποδεικνύοντας ότι από το σύνολο των νομοσχεδίων, που περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, παραμένει σε εκκρεμότητα στη Νομική Υπηρεσία μόνο ένα από αυτά, το οποίο αφορά τον καθορισμό των ποινικών ευθυνών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημείωσε τέλος πως σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρχε συμμόρφωση με τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να επιδικάζονται έξοδα εναντίον της Δημοκρατίας, να σπαταλιέται χρόνος από όλους τους αρμόδιους και να δημιουργείται αρνητικό κλίμα για την αξιοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που ακύρωσαν τις προαγωγές στην Αστυνομία, στα πλαίσια επανεξέτασης 10 ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων, το κράτος κλήθηκε να καταβάλει αναδρομικούς μισθούς ύψους 293,853 ευρώ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:39

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.