ΥΠΠ: Αρχίζει ο επανασχεδιασμός της ειδικής εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ανακοίνωσε ότι αρχίζει ο επανασχεδιασμός της ειδικής εκπαίδευσης.

Στόχος είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των 9.584 παιδιών με αναπηρίες σε κανονικά σχολεία και όχι η απλή ένταξη των παιδιών αυτών στα σχολεία. Δεν θέλουμε μπαλωματικές λύσεις, σε αυτό το πολύ ευαίσθητο και πολυδιάστατο θέμα, για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφωνίες και σε επίπεδο επιστημόνων. Μιλώντας μετά την συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Κώστας Καδής, επεσήμανε ότι:

    Θα αρχίσει διάλογος με τους γονείς, ο οποίος θα διαρκέσει δύο μήνες.
    Θα μετακληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό
    Θα ζητηθεί η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
    Και θα προωθηθούν τα άμεσα προβλήματα, όπως η πρόσληψη συνοδών των παιδιών.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι για την ειδική εκπαίδευση:

    Οι δαπάνες το 2015 ήταν 10,5 εκ. ευρώ.
    Το 2017 αυξήθηκε στα 12,5 εκ. ευρώ.
    Το 2013 οι εκπαιδευτικοί ήταν 556
    Σήμερα 738 οι εκπαιδευτικοί
    Οι συνοδοί των παιδιών ήταν το 2013 --- 622
    Σήμερα 793
    Θα προσληφθούν ακόμη 55 συνοδοί.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δεν έκρυψε την συγκίνηση του, γιατί ξεκινά η συζήτηση ενός αιτήματος που χρονίζει και αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στόχος μας, τόνισε ότι η ανάπτυξη των παιδιών αυτών στο μέγιστο βαθμό.
Στην Επιτροπή Παιδείας ολοκληρώθηκε, εξάλλου, η συζήτηση νομοσχεδίου για πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων.
 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ανάφερε ότι συστήνεται επιτροπή η οποία θα μελετά φαινόμενα χειραγώγησης, θα ετοιμάζει έκθεση και θα την καταθέτει στην Νομική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφαίνεται αν επιβάλλεται η διενέργεια ποινικής έρευνας.
 Όσοι βρεθούν ένοχοι δηλαδή όσοι  καταδικαστούν από το δικαστήριο, θα αντιμετωπίζουν ποινές που φθάνουν μέχρι τα 7 χρόνια φυλάκιση, πρόστιμο μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ ή και δήμευση των κερδών από χειραγώγηση αγώνων.
 Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ Λάρνακας δήλωσε ότι η μπόχα από τους έγχρωμους φακέλους της ΟΥΕΦΑ μας έχει πλήξη. Δεν λήφθηκαν μέτρα από τους αρμόδιους και αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι σε 15 μέρες θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, πολλά παιδιά με αναπηρίες παραμένουν χωρίς αξιολόγηση και είναι μετέωρα.
 Εξάλλου στην Επιτροπή Νομικών έγινε συνέχεια της συζήτησης για το «πόθεν έσχες». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία μόνο όσον αξιωματούχων ασκούν πραγματική εξουσία. Μεταξύ άλλων θα εξαιρούνται οι τοπικοί άρχοντες των κατεχόμενων περιοχών.
 Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπέμπεται η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αμβλώσεις.
 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι το αίτημα κατατέθηκε γραπτώς μέσω επιστολής από την ΕΔΕΚ, όπως και προφορικά από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Τις προηγούμενες μέρες μία γυναίκα και ο γιατρός της, συνελήφθησαν μετά από άμβλωση, αφού η νομοθεσία προνοεί ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η άμβλωση, αν δεν συντρέχουν λόγοι που να καθιστούν επικίνδυνη την κύηση, είτε για τη μητέρα είτε για το έμβρυο.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.