Διαμαρτυρήθηκαν για το πεδίο βολής των Βρετανών οι κάτοικοι Ξυλοφάγου

Εκδήλωση, με αποκοπή για πέντε περίπου λεπτά του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Αγίας Νάπας, πραγματοποίησαν το πρωί οι κάτοικοι Ξυλοφάγου, κατά της λειτουργίας του πεδίου βολής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Πεδίο Βολής = Κίνδυνος, Θάνατος. Ομηροι του Πεδίου Βολής. Τοξικά αέρια και βαρέα μέταλλα = Καρκίνος. Πεδίο Βολής = Καταστροφή της Ξυλοφάγου», 800 περίπου κάτοικοι της κοινότητας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στη περιοχή, και για το γεγονός ότι το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ξυλοφάγου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, «η εκδήλωση πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς οι Βρετανικές Βάσεις αρνούνται πεισματικά να καταθέσουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο, επιδημιολογική μελέτη, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και περιβαλλοντική μελέτη για τη λειτουργία του πεδίου βολής. Στην κοινότητα έχουμε καταγράψει περίπου 100 οικογένειες, στις οποίες παρουσιάζονται κρούσματα καρκίνου και πιστεύουμε ότι προέρχονται από την λειτουργία του πεδίου βολής, καθώς ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων επηρεάζουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων και των θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κοινότητας, αφού οι κάτοικοι ζητούν από τους Βρετανούς να εκδοθούν άδειες οικοδομής και αυτοί αρνούνται. Με την πραγματοποίηση της ειρηνικής εκδήλωσης θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα τόσο στους Βρετανούς, όσο και στο δικό μας κράτος, ότι υποφέρουμε από τη λειτουργία του πεδίου βολής, βρισκόμαστε υπό καταπίεση, είμαστε υποχείρια, εγκλωβισμένοι και δεν μπορούμε ούτε καν περίπατο να κάνει ένας πολίτης στο συγκεκριμένο χώρο», ανέφερε.

Ο κ. Τάσου είπε ακόμα ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Υγείας καθώς και στον Έπαρχο Λάρνακας, με τις οποίες ζητούμε τη λήψη μέτρων για διασφάλιση της υγείας των κατοίκων λόγω της λειτουργίας του πεδίου βολής". Ταυτόχρονα, ανέφερε, εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για την ενέργεια των Βάσεων να εκδώσουν απαγορευτικό διάταγμα για τους κατοίκους ώστε να μην διακινούνται εντός του πεδίου και την απαίτηση των κατοίκων για αποζημιώσεις.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε δεύτερη εκδήλωση, κατά την οποία θα κόψουμε τις διόδους προς το Πεδίο Βολής προκειμένου να μην αφήσουμε τους Βρετανούς να προβαίνουν σε ασκήσεις, μέχρις ότου δώσουν στην κοινότητα αυτά που ζητούμε».

Ανέφερε ακόμα ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας υπήρξε απόλυτα επιτυχής δεδομένου ότι γύρω στα 800 άτομα συμμετείχαν σ ’αυτήν. Τελικά ο δρόμος αποκόπηκε από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για πέντε περίπου λεπτά, "αφού στόχος μας δεν ήταν η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και η τροχαία κίνηση διοχετεύθηκε μέσω της Κοινότητας Ξυλοφάγου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.