Φ. Φωτίου: Σε λίγες βδομάδες ξεκινούν οι εκταφές στο νοσοκομείο Αθαλάσσα

Εντός λίγων εβδομάδων θα αρχίσουν οι εκταφές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για εντοπισμό των οστών των 31 αγνοουμένων που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι σε κρατήρα βόμβας στην περιοχή.

Από τους 31 αγνοούμενους, οι τρεις είναι Τ/κ και οι 28 Ε/κ, ενώ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα  και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου είπε πως υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι ο αριθμός είναι, ενδεχομένως, και μεγαλύτερος.

Ενόψει της έναρξης της εκταφής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Επιτρόπου ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών με σκοπό την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκταφή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Φωτίου είπε πως σήμερα υπήρξε κατάληξη στον γενικότερο σχεδιασμό αλλά και καλύτερο συντονισμό για να ξεκινήσει αυτή η εκταφή, σημειώνοντας πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί διερευνητική εκταφή στο χώρο σε βάθος 2,5 περίπου μέτρων κατά την οποία εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά. Όπως ανέφερε, τα οστά αυτά βρίσκονταν τυλιγμένα σε κουβέρτα και θαμμένα, και από τα οποία λήφθηκαν δείγματα για σκοπούς εξετάσεων για εξακρίβωση της ποιότητας του γενετικού υλικού καθώς η περιοχή επιμολύνθηκε κατά καιρούς με διάφορα μπάζα.
Ο κ. Φωτίου είπε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενήργησε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στα δείγματα των οστών είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού οι επιστήμονες έχουν πετύχει την εξαγωγή ικανοποιητικού και καλής ποιότητας DNA από τα οστά.

«Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο όπου η ομάδα, η οποία θα ασχοληθεί με αυτή την εκταφή συντονίζεται με άλλες υπηρεσίες του κράτους, γιατί βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου υπάρχει και αρκετός κόσμος και είναι και μια ευαίσθητη περιοχή. Ετσι πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», είπε, και σημείωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για τα κτίρια που γειτνιάζουν ή ακόμη και για τον δρόμο δίπλα στο χώρο που έχουν εντοπιστεί τα οστά.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκταφή, ενώ ήδη αρκετοί συγγενείς αγνοουμένων που υπάρχουν πιθανότητες να είναι θαμμένοι στην περιοχή, έχουν επικοινωνήσει με το γραφείο του Επιτρόπου καθώς επιθυμούν να δώσουν γενετικό υλικό για να διευκολύνουν τις επιστημονικές εξετάσεις. Ήδη, ο κ. Φωτίου δέχθηκε επίσκεψη και λήφθηκε γενετικό υλικό από μέλη μιας οικογένειας ενός εκ των τριών Τ/κ που πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι εκεί.

«Για εμάς αυτό το θέμα είναι πάνω από όλα ανθρωπιστικό, νιώθω ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε τα ταυτοποιημένα λείψανα στις οικογένειες ώστε να μπορέσουν και αυτοί να προχωρήσουν με μια αξιοπρεπή ταφή των δικών τους ανθρώπων. Αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και όχι να περιμένουμε 43 χρόνια, όπως περιμέναμε και με τους άλλους ομαδικούς τάφους όπως αυτόν του ΝΟΡΑΤΛΑΣ στον Τύμβο Μακεδονίτισσας», είπε και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Πολιτείας στους συγγενείς, διαβεβαιώνοντας τους πως θα φέρουν εις πέρας με επιτυχία και σύντομα αυτή την εκταφή.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως η ομάδα που ασχολείται με τέτοιες εκταφές που έχουν ιδιαίτερη δυσκολία είναι πολύ έμπειρη και όπως διαβεβαίωσε, κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι πιθανές δυσκολίες, δόθηκαν απαντήσεις και κατέληξαν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ούτως ώστε τις επόμενες λίγες βδομάδες να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εκταφή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε πως η έναρξη των εργασιών έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες καθώς ενδεχόμενη βροχή θα διευκόλυνε την απομάκρυνση του χώματος από την περιοχή. Αν όχι, πρόσθεσε, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο να ποτιστεί η περιοχή ώστε να προχωρήσει η απομάκρυνση αυτή. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ασφάλειας και για την υγεία αυτών που θα ασχοληθούν με την εκταφή αλλά και όλων όσοι θα είναι εκεί κοντά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι γνωστές οι διαστάσεις του κρατήρα της βόμβας, μέσα στον οποίο πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι οι αγνοούμενοι, ο κ. Φωτίου είπε πως αυτό που είναι γνωστό είναι το πού βρίσκεται ο κρατήρας, αλλά όχι οι διαστάσεις του. Αυτό θα διαφανεί κατά την εκταφή.

Ο κ. Φωτίου είπε στη συνέχεια πως ακόμη και ο αριθμός των αγνοουμένων που είναι θαμμένοι εκεί δεν είναι απολύτως γνωστός, καθώς αναζητούνται 28 Ε/κ, ενώ υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερος. «Αυτά θα επιβεβαιωθούν όταν ολοκληρωθεί η εκταφή και όταν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εξετάσεις. Τέτοιες εκταφές που είναι δύσκολες, αν δεν ολοκληρωθούν, κανείς δεν γνωρίζει τι θα βρούμε εκεί», είπε.

Όσον αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων που αναζητούνται, είπε πως 33 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους εκεί, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης και ένας νοσηλευτής που έχουν ταφεί κανονικά. Συνεπώς αναζητούνται 31 άτομα εκ των οποίων οι 3 είναι Τ/κ και οι 28 Ε/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.