36χρονος φέρεται να είναι ο διακινητή των προσφύγων που έφθασαν ψες στην Κύπρο

Στη σύλληψη 36χρονου προχώρησε η Αστυνομία Πάφου στις 3:50 τα ξημερώματα, εναντίον του οποίου προέκυψε γραπτή μαρτυρία ότι πλοηγούσε το ένα από τα δύο πλοιάρια στο οποίο επέβαιναν μετανάστες στο Λατσί. Ο 36χρονος προσήχθη σήμερα στο δικαστήριο και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών.Ο ίδιος αρνείται οτι είναι ο διακινητής.

Το ένα από τα δύο πλοιάρια, που μετέφεραν συνολικά 305 άτομα ανάμεσα τους και πολλά γυναικόπαιδα, ρυμουλκήθηκε στο Λιμανάκι του Λατσιού και το δεύτερο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.
Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση στο πρώτο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 134 μετανάστες, 92 άνδρες, 13 γυναίκες και 29 ανήλικα παιδιά.
Από τις προκαταρκτικές  εξετάσεις που έγιναν, πρόκειται για Σύριους, οι οποίοι -όπως ανέφεραν στις ανακριτικές αρχές- ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής από το Λιμάνι της Μερσίνας της Τουρκίας.
Το δεύτερο πλοιάριο ρυμουλκήθηκε στη 01:00 στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στο δεύτερο πλοιάριο επέβαιναν 171 μετανάστες εκ των οποίων 110 άνδρες, 17 γυναίκες και 44 ανήλικοι.
Οι πρόσφυγες δήλωσαν στην Αστυνομία ότι πλήρωσαν έκαστος 2.000 δολάρια, ενώ για οικογένειες ήταν φθηνότερη η μεταφορά. Μια γυναίκα με το νεογέννητο μωρό της, περίπου 10 μηνών, διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου κρατήθηκαν κυρίως για προληπτικούς λόγους . Οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους .
Αργότερα σήμερα θα οδηγηθούν στον χώρο φιλοξενία στην Κοκκινοτριμιθιά.
Η πληροφορία για άφιξη δύο πλοιαρίων στην θαλάσσια περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας λήφθηκε στις 16:15 περίπου με αποτέλεσμα να τεθούν σε άμεση κινητοποίηση οι αρχές της ΚΔ , Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Ιατρικές Υπηρεσίες, Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να υποδεχτούν και να διαχειριστούν τους μετανάστες εφαρμόζοντας το Ειδικό Σχέδιο "Ναυκράτης".
Το Υπουργείο Άμυνας εξάλλου ανακοινώνει ότι χθες στις  21:15, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε πληροφορία από τη Λιμενική Αστυνομία που αφορούσε μικρό αλιευτικό σκάφος το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Πωμού με μεγάλο αριθμό μεταναστών και που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω εισροής υδάτων.
Το σκάφος μαζί με ακόμα ένα που προηγήθηκε, εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας στις 18:00.
Το πρώτο σκάφος οδηγήθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία στο αλιευτικό καταφύγιο Λατσιού. Το δεύτερο σκάφος λόγω του κινδύνου από την εισροή υδάτων κρίθηκε ως επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβαινόντων και αποφασίστηκε η μετάπτωση της επιχείρησης σε Έρευνας και Διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ.
 Ως εκ τούτου, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας στην περιοχή 3 σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας αλλά και ελικόπτερο της 460ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς για τη διάσωση των επιβαινόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:55

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.