Εκδήλωση διαμαρτυρίας και καλλιτεχνική παρέμβαση για διάσωση του πάρκου Ακαδημίας

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία αυτή τη φορά θα έχει και  καλλιτεχνική υποστήριξη πραγματοποιούν οι ομάδες πολιτών που ενώνουν τη φωνή τους για να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακαδημίας (ΕΔΠΑ), στα πλαίσια της διαπλάτυνσης λεωφόρων στην Αγλαντζιά.

Η νέα εκδήλωση σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρίου 2017, στις 6:00 μμ, στη συμβολή των λεωφόρων Αγλαντζιάς και Ακαδημίας. «H συμμετοχή όσο το δυνατών περισσότερων είναι σημαντική» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει και εικαστική παρέμβαση στα μαρκαρισμένα για κοπή δέντρα. Συγκεκριμένα, θα διακοσμηθούν τα δέντρα αυτά με λουλουδάκια ή άλλα στολίδια φτιαγμένα με βελονάκι. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, καλούν όλους τους φίλους του δάσους, να φτιάξουν ένα μικρό στολιδάκι και να το τοποθετήσουν σε ένα από τα δέντρα που είναι υποψήφια για κοπή. Στην ανακοίνωση καλούν επίσης όσους δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν να παραδώσουν τις δημιουργίες τους στο The Birdhouse Etc & Friends μέχρι την Τρίτη 5/9 ή να τις στείλουν ταχυδρομικώς ή με οποιαδήποτε υπηρεσία courier.

21105707 1959451220735509 3643542644758087743 n
Η ομάδα εθελοντών που αγαπούν το πάρκο και τα όσα τους προσφέρει, αναφέρει στην ανακοίνωση της «Πιστεύουμε ξεκάθαρα, και το δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η όποια συρρίκνωση, μικρή ή μεγάλη, ακυρώνει τη σημασία ύπαρξης του Πάρκου, ενώ η δημιουργία επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας, σε μία περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα, είναι αχρείαστη και το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει το τσιμέντο, το καυσαέριο και τον θόρυβο, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων και χρηστών του Πάρκου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη δοθεί μεγάλο μέρος του Πάρκου για το κτίσιμο σχολείου, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της λεωφόρου Ακαδημίας εντός του ΕΔΠΑ με κατάληξη τη λεωφόρο Λάρνακος. Ακόμη υπάρχουν πρόνοιες για κατασκευή μεγάλου κυκλικού κόμβου δύο επιπέδων, εντός του πάρκου και πάλι, στη συμβολή των δρόμων Καλλιπόλεως, Αγλαντζιάς και του δρόμου Λευκωσίας Λεμεσού.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας ώστε να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πρέπει να εκλείψει, επιτέλους, η τακτική του σχεδιασμού δρόμων χωρίς τη συμμετοχή του κοινού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση της χρήσης αυτοκινήτου αντί της προώθησης της αειφορίας».

Συνάντηση με το τμήμα Δασών

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της εκδήλωσης θα προηγηθεί συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων με το τμήμα δασών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στη σελίδα της ομάδας στο Facebook την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 θα έχουν συνάντηση με τον υποδιευθυντή του Τμήματος Δασών για τα θέματα που αφορούν και απειλούν το Πάρκο.
Η συνάντηση διευθετήθηκε κατόπιν δικού τους αιτήματος και σε αυτήν θα παρευρίσκονται επίσης ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και η Οικολογική Κίνηση Κύπρου.
Οι φίλοι του πάρκου ζητούν όπως τους δοθούν γραπτώς οι προθέσεις της κυβέρνησης και ο τελικός σχεδιασμός και να τους διαβεβαιώσουν πως δεν θα τεμαχιστεί το πάρκο σύμφωνα με το ήδη υπάρχων σχέδιο. 21167865 128376414460919 1951845200975740053 o


Την ομάδα πρωτοβουλίας αποτελούν η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, οι Περιβαλλοντικές Γέφυρες, οι Φίλοι της Γης Κύπρου και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγλαντζιάς.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:01

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.