Εξέδρα στήνει το Πάφος 2017 στη Πέτρα του Ρωμιού και προκαλεί αντιδράσεις οικολόγων

Αντιπαράθεση σημειώνεται ανάμεσα στους Οικολόγους και τον οργανισμό Πάφος 2017 για την  τοποθέτηση εξέδρας στην Πέτρα του Ρωμιού για τις ανάγκες δύο συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή με την συμμετοχή των καλλιτεχνών Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γκοραν Πρεκοβιτς.

Για τον σκοπό των δύο συναυλιών δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες κερκίδα χωρητικότητας 1000 ατόμων στην παραλία.

Προκλητική κίνηση , καταφανώς καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι την κατασκευή εξέδρας πάνω στην παραλία στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού για τις ανάγκες συναυλιών της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ανακοίνωση των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι «Η τοποθέτηση εξέδρας στην Πέτρα του Ρωμιού, που καλύπτει επιφάνεια του αιγιαλού αλλά ταυτόχρονα προεκτείνεται και στο εσωτερικό της θάλασσας, είναι μια κίνηση προκλητική, καταφανώς καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων

Προστίθεται επίσης πως είναι «ακόμη πιο εξοργιστική η απάντηση του Τμήματος Δασών, πως "κατά παρέκκλιση" δόθηκε άδεια για την τοποθέτηση της εξέδρας, επειδή φορέας της αίτησης ήταν ο οργανισμός "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017" και όχι ιδιώτης. Δυστυχώς και για τον εμπνευστή αυτής της επιχειρηματολογίας, οι σκαλωσιές στη θάλασσα και οι εκκοπές δέντρων για την απρόσκοπτη θέαση των εκδηλώσεων από το δρόμο, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε με την ανάδειξη του πολιτισμού».

Άμεση ήταν η απάντηση του οργανισμού Πάφος 2017. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Δρ. Χρήστος Πατσαλιδης χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις για μια προσωρινή υποδομή που δεν θα υπάρχει σε δέκα μέρες.

Έχουν ληφθεί, είπε, όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στην ιδιαίτερη περιοχή, σημειώνουν στο Πάφος 2017, απορρίπτοντας ταυτόχρονα αναφορές ότι έχουν κοπεί δέντρα για τις ανάγκες της προσωρινής υποδομής που δημιουργήθηκε για τις συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Για την κατασκευή της εξέδρας δόθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή χωροθέτησης εμπίπτει επίσης εντός του Κρατικού Δάσους Ραντί και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ακρωτήριο Άσπρο - Πέτρα του Ρωμιού (με κωδικό CY5000005), η οποία έχει χαρακτηριστεί τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) για τους φυσικούς οικότοπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι συναυλίες στην Πέτρα του Ρωμιού διοργανώνονται στο μέσο της περιόδου φωλεοποίησης του Μαυρομμάτη, γνωστού και ως Φαλκόνι της Ελεονώρας (Falco eleonorae), ενώ η περιοχή μεταξύ του Ακρωτηρίου Άσπρο και της Πέτρας του Ρωμιού αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης του σημαντικού αυτού είδους γερακιού στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:41

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.