Αποδοχή της ΟΕΒ στην πρόταση της Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).



«Σεβόμενη την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης, προκειμένου ο τόπος μας να εξέλθει πλήρως από τη δίνη της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΟΕΒ εκπροσωπεί σχεδόν την ολότητα των επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις συντεχνίες, η ΟΕΒ αποδέχεται την πρότασή σας», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου, σε σημερινή επιστολή του προς την κ. Αιμιλινίδου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, η ΟΕΒ θέτει δύο αυτονόητα, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητήματα. Πρώτον ότι σε περίπτωση που το ποσοστό της ΑΤΑ θα μειωθεί, οποιαδήποτε μεταγενέστερη αύξηση του ποσοστού θα  καταβληθεί αφού προηγουμένως το ποσοστό φθάσει στο σημείο που είχε σταματήσει.  Δηλαδή αν η ΑΤΑ φθάσει στο 10% και σε μια χρονιά μειωθεί στο 8% οι μισθοί δεν θα μειωθούν. Αν όμως την επόμενη χρονιά η ΑΤΑ ανέλθει στο 9% ή στο 10% δεν θα καταβληθεί. Θα καταβληθεί μόνο όταν υπερβεί το 10%.

Δεύτερον ότι όλα όσα αναφέρονται στην πρόταση της Υπουργού εφαρμόζονται για όσους εργαζόμενους απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στο μέλλον με συμφωνημένο με τον εργοδότη τους του δικαιώματος σε ΑΤΑ.

Η ΟΕΒ δηλώνει ετοιμότητα για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και ότι σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας θεωρεί αναγκαίο και χρήσιμο όπως αυτή προσυπογραφεί και από την ΠΑΣΥΔΥ.

Πάντως, η Ομοσπονδία θεωρεί πως η πρόταση της Υπουργού Εργασίας εμπεριέχει στοιχεία που συγκρούονται με τη φύση της ΑΤΑ, τα οποία η ΟΕΒ ως θέση αρχής είναι αδύνατο να αποδεχθεί, όπως το ότι η ΑΤΑ δεν θα μειώνει τους μισθούς σε περίπτωση αποπληθωρισμού. «Αυτό δεν είναι Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή αλλά Αυτόματη Τιμαριθμική Αύξηση», συμπληρώνει.

Θεωρεί ακόμη ότι η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς που θα ισχύουν στο τέλος του 2017 στρεβλώνει τα δεδομένα και στην πράξη οδηγεί σε καταβολή του 65% περίπου της ΑΤΑ, αντί του σκοπούμενου 50%.

Υπενθυμίζεται πως η μεταβατική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου για τα περίοδο 2018 -2020, προνοεί ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται μια φορά ανά έτος σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετική πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2017 η οποιαδήποτε ΑΤΑ έχει δοθεί στους εργαζομένους από κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια θα ενσωματώνεται στους μισθούς, ενώ η ΑΤΑ που θα παραχωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν θα υπολογίζεται επί του νέου μισθού που θα προκύψει από την ενσωμάτωση στους μισθούς.

Παράλληλα, αν κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας αν ο πληθωρισμός έχει αρνητικό πρόσημο δεν επέρχεται μείωση μισθών λόγω ΑΤΑ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.