Το νέο πλαίσιο για τη γεωργική ασφάλιση παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας

Το νέο πλαίσιο για τη γεωργική ασφάλιση που προσδοκεί να τεθεί σε ισχύ από το 2018 παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Κουγιάλης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξει προς ιδιωτικές εταιρείες η γεωργική ασφάλιση.

Τόσο κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το πλαίσιο που εισηγείται και το οποίο βρίσκει αποδοχή στον αγροτικό κόσμο είναι να ανοίξει και στον ιδιωτικό τομέα η γεωργική ασφάλιση, η οποία θα είναι εθελοντική.

Πρόσθεσε πως όσοι επιλέξουν ασφάλιση όλης της παραγωγής με ένταση 50% και πλέον θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης κατά 50% από το κράτος και ανέφερε πως ο ΟΓΑ θα παραμένει ως ασφαλιστικός οργανισμός, το προσωπικό του θα μεταφερθεί στο δημόσιο τομέα, θα μείνει μόνο το προσωπικό που απαιτείται για σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων.

Είπε ακόμα πως θα προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για μεταφορά του προσωπικού του ΟΓΑ στη δημόσια  υπηρεσία με στόχο από το 2018 να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο γεωργικής ασφάλισης.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Κουγιάλης είπε πως υπάρχει καθυστέρηση στην κατάθεση σχεδίου καθώς δεν είναι εύκολο εγχείρημα και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως όσο καιρό εκκρεμεί αυτό το θέμα οι γεωργοί έχουν δίχτυ προστασία και οι ζημιές θα καλυφθούν από το κράτος.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του ανέφερε ότι 18 εκ. από το ταμείο της κράτους καταβλήθηκαν το 2016 για την ανομβρία.

Ο κ. Κουγιάλης είπε στην Επιτροπή ότι το 2009 καταγγέλθηκε από γεωργούς στην Κομισιόν ο ΟΓΑ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόσθεσε πως μετά από γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων το 2013 η Κυβέρνηση αποφάσισε τη  συνέχιση της λειτουργίας του ΟΓΑ, ωστόσο, όπως ανέφερε, το 2015 η Κομισιόν γνωμάτευσε γραπτώς ότι ο τρόπος λειτουργίας της γεωργικής ασφάλισης δεν είναι συμβατός με τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Εξήγησε πως η Κομισιόν απεφάνθη ότι η γεωργική ασφάλιση ήταν υποχρεωτική υπό το μονοπωλιακό καθεστώς από του ΟΓΑ.


Συνεχίζοντας ανέφερε πως μετά τη γραπτή γνωμάτευση από την Κομισιόν το σχέδιο ήταν να καταργηθεί ο ΟΓΑ και να δημιουργηθεί  συμμετοχικό ταμείο με εισφορές κατά 50% από τους γεωργούς και τα 50% από το κράτος με κρατική δαπάνη περί τα 8 εκ. ετησίως.

Είπε πως το σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και προέκυψαν διαφωνίες, κυρίως για την κατάργηση του ΟΓΑ.
Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι κλάδοι των γεωργών που ανθίστανται στην υποχρεωτική ασφάλισης ανέρχονταν στο 25% των εισφορέων.


Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι ο ΟΓΑ θα μετεξελιχθεί σε σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό και θα αξιοποιηθεί για να ασφαλίζει κινδύνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν ασφαλιστούν, τονίζοντας ότι απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας.

Σημείωσε πως ο ΟΓΑ ΄με 2 ως 2,5 εκ.  λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί.

«Αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει στο θεσμό της γεωργικής ασφάλισης, αλλά ο τρόπος που λειτουργούσε ο θεσμός έχει καταρρεύσει» είπε αναφέροντας ότι ο ΟΓΑ ως είναι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο.

Κατά τις δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δύο μεγάλες αγροτικές οργανώσεις διαφωνούν στο άνοιγμα της αγοράς γεωργικής ασφάλισης και στην εθελοντική ασφάλιση, ο κ. Κουγιάλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μην ανοίξει η αγορά  γεωργικής ασφάλισης. Είπε πως μπορεί να συζητηθεί το υποχρεωτικό της ασφάλισης.

Διευκρίνισε τέλος ότι το κράτος δεν θα επιδοτεί ασφάλιστρο, αλλά θα αποζημιώνει για ζημιές.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Αντρος Καυκαλιάς είπε πως η γεωργική ασφάλιση βρίσκεται στον αέρα, με την Κυβέρνηση να αδυνατεί ή να αρνείται να δώσει λύσεις.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας κατέθεσε ένα γενικό πλαίσιο της δικής του θεώρησης και δήλωσε πως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αποδεχθεί σχέδιο που να ακυρώνει τις βασικές αρχές στη φιλοσοφία της γεωργικής ασφάλισης.
«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί η καθολικότητα και το υποχρεωτικό της ασφάλισης», εξήγησε.

Είπε πως δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας θεσμός ασφάλισης αν δεν συμμετέχουν όλοι οι αγρότες και διερωτήθηκε αν θα μπορούσαν το ΓΕΣΥ ή το ΤΚΑ να σταθούν χωρίς την καθολικότητα της ασφάλισης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης είναι αναγκαίος, αλλά χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ανέφερε πως θα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που περιέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας με  στόχο να υπάρξει ένα σχέδιο γεωργικής ασφάλισης που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών.

Ο κ. Κουλλάς είπε ακόμα πως είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΓΑ έκλεισε το κύκλο ζωής του καθώς το 2016 δεν μπορούσε να καλύψει το 10% έκλεισε των ζημιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:26

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.