Η ΚΔ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες κατά της εμπορίας προσώπων

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για εξάλειψη της εμπορίας προσώπων αλλά δεν πληροί πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη του φαινομένου, αναφέρεται στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την εμπορία προσώπων για το 2017.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε επισήμως την Τρίτη στην Ουάσιγκτον αναφέρεται σε 187 χώρες.

Το αμερικανικό Υπουργείο υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία 2 από την κατηγορία 1 που ήταν πέρσι. Υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες, η κατηγορία 2 Υπό Επιτήρηση και η κατηγορία 3, που είναι η χειρότερη, και στην οποία τοποθέτησε τα κατεχόμενα.

Αξιωματούχος από την αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έκανε αξιόλογες προσπάθειες».

Πρόσθεσε ότι ‘αν και έχει υποβαθμιστεί φέτος, η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και είναι δεσμευμένη στον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων. Παραμένει ωστόσο σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει.  Ελπίζουμε ότι θα λάβει τα απαραίτητα βήματα για να επιστρέψει στην κατηγορία 1».

Σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ‘καλούμε την τ/κ πλευρά να κάνει βήματα για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Δεν κατέβαλαν ακόμη σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος».

Στην παράγραφο που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πληροί πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, καταβάλλει ωστόσο σημαντικές προσπάθειες.

Προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στα ελάχιστα πρότυπα κατά την περίοδο αναφοράς, βελτίωσε τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τα θύματα, όπως μεταξύ άλλων με την παροχή αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπά θύματα.

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες δεν ήταν τόσο εντατικές όσο κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε λιγότερους διακινητές, ξεκίνησε λιγότερες διώξεις και αναγνώρισε λιγότερα θύματα.

Αναφέρει ακόμη ότι τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποσύρθηκαν από το συντονιστικό όργανο λόγω του μη ουσιαστικού ρόλου των ΜΚΟ και των αραιών συναντήσεων.

‘Ως εκ τούτου, η Κύπρος υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2’, αναφέρεται.

Η έκθεση συνιστά στην κυβέρνηση της Κύπρου να διερευνήσει, να διώξει και να καταδικάσει τους διακινητές,  σύμφωνα με το νόμο 60 (Ι) και να εκπαιδεύσει δικαστές και εισαγγελείς σχετικά με την εφαρμογή του, να παράσχει εξειδικευμένη κατάρτιση για την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών για τη συνέντευξη των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, να διερευνήσει προληπτικά ενδεχόμενη εμπορία οικιακών εργαζομένων και εργαζομένων στον τομέα της γεωργίας, καθώς και να εκπαιδεύσει προσωπικό στο κυβερνητικό καταφύγιο για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων, ιδιαίτερα την ψυχολογική στήριξη.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν τον εντοπισμό για προληπτικούς λόγους των θυμάτων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τη μείωση των καθυστερήσεων των δικαστικών διαδικασιών, και την εξασφάλιση της συνεργασίας όλων των σχετικών φορέων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα, αναφέρεται ότι ‘η περιοχή που διοικείται από τους Τ/κ εξακολουθεί να είναι ζώνη ατιμωρησίας για την εμπορία ανθρώπων’ και ότι εάν θα δινόταν αξιολόγηση αυτή θα ήταν η χαμηλότερη, δηλαδή Tier3.

Σε δήλωσή του κατά την εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης στην Ουάσιγκτον χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε ότι τα θύματα της εμπορίας προσώπων ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια και εξέφρασε την ελπίδα ο 21ος αιώνας να είναι ο τελευταίος αιώνας κατά τον οποίο να εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο.

Ανέφερε ότι η πρόκληση είναι τεράστια αλλά υπάρχει δέσμευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:34

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.