Συνεργασία σχολείων Κύπρου και Ισπανίας σε πρόγραμμα για τις πολλαπλές νοημοσύνες

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, δύο δημοτικά σχολεία της Κύπρου, το Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ) και το Δημοτικό σχολείο Ποταμιάς, συνεργάστηκαν με επιτυχία με το ισπανικό σχολείο C.E.I.P. Giner de los Rios, σε ένα πρόγραμμα με θέμα τις πολλαπλές νοημοσύνες.

Το όνομα του συγκεκριμένου προγράμματος, MI-SELF, προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο όπου τα δύο πρώτα γράμματα αντιπροσωπεύουν τις λέξεις Πολλαπλές Νοημοσύνες στα Αγγλικά (Multiple Intelligences). Είναι βασισμένο στη θεωρία του διάσημου εξελικτικού ψυχολόγου Χάουαρντ Γκάρντνερ, η οποία επαναπροσδιορίζει και διευρύνει την κλασική έννοια της νοημοσύνης.

Η νοημοσύνη, παύει να είναι μία μοναδική και ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες. Κάθε άτομο έχει ένα συνδυασμό των εννέα ή και περισσοτέρων ειδών νοημοσύνης και μπορεί να τις αναπτύξει σε επαρκές επίπεδο. Μέσα από το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες δεξιότητες τους και άρα να εντοπιστεί το επίπεδο της κάθε νοημοσύνης τους.

 Μια τέτοια δραστηριότητα ήταν η δημιουργία ενός ημερολογίου με θέμα τις πολλαπλές νοημοσύνες. Μαθητές και από τα τρία σχολεία ανέδειξαν τις δημιουργικές ικανότητές τους σχεδιάζοντας εικόνες οι οποίες αφορούσαν τις ακόλουθες νοημοσύνες: λογικομαθηματική, ενδοπροσωπική, διαπροσωπική, φυσιογνωστική, γλωσσική, μουσική, κιναισθητική και χωρική.

 Τα σκίτσα που δημιουργήθηκαν, ανταλλάχθηκαν μεταξύ των τριών σχολείων έτσι ώστε να χρωματιστούν από μαθητές των άλλων σχολείων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό ημερολόγιο που αφορά δύο ημερολογιακές χρονιές. Το προϊόν αυτό πουλήθηκε στις οικογένειες των μαθητών, αλλά και σε μέλη της τοπική κοινωνίας και των τριών σχολείων. Μέρος των εσόδων δόθηκε στον φιλανθρωπικό οργανισμό “Make a wish”, με στόχο να βοηθηθούν παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν οικονομική ανάγκη.

Το πρόγραμμα άρχισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, όπου οι μαθητές  του Δημοτικού Σχολείου Δασούπολης ΚΒ και του C.E.I.P. Giner de los Rios, έπρεπε να ανακαλύψουν από ποιο μέρος της γης θα ήταν ο τρίτος εταίρος. Για να γίνει αυτό, ακολουθήθηκε η διαδραστική δραστηριότητα Mystery Skype που προτείνεται από την ομάδα Microsoft in Education. Οι μαθητές των δύο σχολείων έπρεπε να εντοπίσουν πού βρίσκεται το νέο εταιρικό σχολείο, κάνοντας κατάλληλες ερωτήσεις στους μαθητές του νέου εταιρικού σχολείου, που αφορούσαν τη γεωγραφική θέση του σχολείου τους. Έτσι σιγά σιγά ανακάλυψαν ότι ο νέος εταίρος θα ήταν το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς.

Άλλες δραστηριότητες αφορούσαν διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός μεταξύ των μαθητών των τριών σχολείων για την επίλυση του κύβου του Rubik σε όσο πιο γρήγορο χρόνο. Ο διαγωνισμός αυτός έγινε και πανευρωπαϊκά, όπου οι μαθητές της σύμπραξης μπορούσαν να διαγωνιστούν με μαθητές από όλη την Ευρώπη. Οι μαθητές συμμετείχαν ακόμη σε διαδραστικό κυνήγι θησαυρού, όπου οι μαθητές των σχολείων της Κύπρου καθοδήγησαν τους μαθητές του σχολείου της Ισπανίας, για να πάνε από ένα μέρος της πόλης τους σε ένα άλλο.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία ακόμη να «ταξιδέψουν» μέσω του διαδικτύου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις μέσω ενός μαθήματος ποδηλασίας στην Ισπανία και ενός μαθήματος Φυσική Αγωγής στην Κύπρο.

Ακόμη, οι μαθητές και των τριών σχολείων είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και να δημιουργήσουν αφίσες, στέλνοντας μηνύματα καταπολέμησης του προβλήματος αυτού στην ευρύτερη κοινωνία.

Σημαντική δραστηριότητα ήταν και η διαδικτυακή επικοινωνία με την Δρ. Μίντυ Κόρναμπερ, η οποία είχε ως μέντορα της τον Δρ. Χάουαρντ Γκάρντνερ και τώρα είναι καθηγήτρια σε διακεκριμένο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Στη συνάντηση αυτή, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της και να ακούσουν τις απόψεις της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στο μέλλον οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν και να διακοσμήσουν ένα μαξιλαράκι με θέμα τις πολλαπλές νοημοσύνες, θα συμμετάσχουν σε ένα κοινό flash mob όπου το τραγούδι μεταφράστηκε από τα ίδια τα παιδιά στη μητρική τους γλώσσα, αλλά θα λάβουν μέρος και σε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

 Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:46

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.