Παραδόθηκαν και επαναπατρίζονται τα οστά 15 Ελλαδιτών

Στην πατρώα γη αναπαύονται από σήμερα, με δεκαετίες καθυστέρηση, 17 παλληκάρια της Ελλάδας που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους την Κύπρο και έγιναν θυσία στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974 και στη διάρκεια της βύθισης της τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Αύγουστο του 1964.

Ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Παπαλάμπρου και οι Ανθυπασπιστές Νικόλαος Κρητικός και Νικόλαος Αθανασίου υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, ο Αντιπτέραρχος Βασίλειος Παναγόπουλου ήταν ο Κυβερνήτης του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και οι Ανθυπασπιστές Σωτήριος Κουρούνης και Στέφανος Τζιλιβάκης οι καταδρομείς.

Εννέα άλλοι ήταν ανθυπασπιστές του Πεζικού και του Μηχανικού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε κατεχόμενη περιοχή βόρεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου και τάφηκαν μετά τις εκεί επικές μάχες κατά των εισβολέων, ο Ελευθέριος Ανθης, ο Γεώργιος Ζερβομανώλης, ο Αθανάσιος Καραγεώργος, ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύριος Σίννης, ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο Βασίλειος Τριάντης και ο Γεώργιος Χαμουργιωτάκης. Ένας, ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, ήταν μέλος του πληρώματος της ηρωικής τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στις 8 Αυγούστου 1964.

Τα λείψανα επτά ηρώων ταυτοποιήθηκαν μέσω του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, ενώ άλλες 10 ταυτοποιήσεις αφορούν το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα οστά εντοπίστηκαν στη διάρκεια ανασκαφών της ΔΕΑ το 2013 και το 2015 ύστερα από μαρτυρίες και αμέσως κλιμάκιο της Επιτροπής μετέβη στην Αθήνα όπου και ενημέρωσε τους συγγενείς. Η πλειοψηφία αυτών, αδέλφια, ανίψια, παιδιά ήταν σήμερα εδώ στην Εκκλησία της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο όπου και παρέλαβαν επίσημα τα οστά των αγαπημένων τους για να τα μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα.

Η Κυπριακή Πολιτεία αλλά και η Ελλαδική απέδωσαν τιμές στους ήρωες αλλά και εξέφρασαν την απέραντη ευγνωμοσύνη στους συγγενείς τους μαζί με μια μεγάλη συγγνώμη για την καθυστέρηση και τα προβλήματα στην ταυτοποίηση των ανθρώπων τους. Όλοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Επίτροπος Προεδρίας και ο Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Πλευράς στη ΔΕΑ δήλωσαν ότι δεν εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας και ότι η θυσία των 17 παλληκαριών είναι φάρος και παρακαταθήκη στους αγώνες μας για επανένωση της πατρίδας μας και απαλλαγή από την κατοχή.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την άδολη αγάπη της Κύπρου στους ήρωες και τους συγγενείς τους, τονίζοντας ότι με τη θυσία τους δίνουν το δικαίωμα σε εμάς σήμερα να συνεχίζουμε τον αγώνα για οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον κάλεσε να μεταφέρει απολογία στους συγγενείς για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.
 
Μίλησε για λάθη καλής πίστεως, και καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, ωστόσο  σήμερα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων όσοι έπεσαν για την Κύπρο. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες στο παρελθόν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο στις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Διαβεβαίωσε ότι θα ενταθεί η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με κύριο στόχο να πειστεί όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, να ανοίξουν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, των εμπλεκομένων τότε δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα και η Τουρκία να επιτρέψει ανεμπόδιστα και χωρίς όρους, τη διερεύνηση σε κάθε μέρος που υπάρχει πληροφορία ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοί μας.
 
«Δεν υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, απαντήσεις για τις σκόπιμες, εγκληματικές μετακινήσεις οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως της Άσσιας, του Κορνόκηπου, του Αγίου Ιλαρίωνα, κλπ.  Και σε αυτό το τραγικό θέμα δεν υπήρξε οποιαδήποτε δυστυχώς πρόοδος. Παρά την απόφαση της Τουρκίας για παραχώρηση άδειας για 10 εκταφές κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, σε χώρους που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες κατοχής, τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να δοθεί απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο για εκταφές όσο και για έρευνες για ύπαρξη χώρων ταφής», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την παρούσα διαδικασία για να πει πως έχουμε πλήρη επίγνωση του μεγέθους και των δυνατοτήτων μας και, για τούτο, όλες μας οι ενέργειες οφείλουν να είναι σωστά μελετημένες, απόλυτα τεκμηριωμένες και να εστιάζουν στον μεγάλο στόχο: Την απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και τις εγγυήσεις. Στη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του και θα λειτουργεί αρμονικά με άλλα κράτη στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και θα είναι αποτελεσματικό στη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στις 17 Μαϊου λέγοντας για άλλη μια φορά ότι είναι απολύτως συμβατή με όσα μέχρι στιγμής συμφωνήσαμε και συζητούμε στο τραπέζι του διαλόγου και στόχο έχει να διαρρήξει το αδιέξοδο και είναι δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού.
 
Συνέχισε λέγοντας πως η διαπραγμάτευση μέχρι σήμερα απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία αν δεν υπήρχαν οι υπαναχωρήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, συνιστούν σημαντική πρόοδο σε όλο το εύρος των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
«Την ίδια ώρα βεβαίως, θα πρέπει να ομολογήσω ότι και σε όσα κεφάλαια έχει παρατηρηθεί πρόοδος, υπάρχουν και παραμένουν διαφωνίες και διαφορές. Η διαδικασία που μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαμε. Δεν ήταν η αλληλένδετη συζήτηση των έξι κεφαλαίων. Γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με το πρόσχημα ότι η τυχόν συζήτηση του Εδαφικού και οι πιθανές διαφορές θα προκαλούσαν ιδιαίτερη αναταραχή εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας θέλησε το θέμα να συζητηθεί στο Mont Pelerin», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως παρά το γεγονός πως δεν θα ήταν τόσο εύκολο όπως το παρουσίαζαν κάποιοι, αποδέχθηκε, προκειμένου να δοκιμαστούν εάν εννοούν αυτά που λένε και υπήρξε μια σχετική πρόοδος, αλλά επιστρέψαμε στην Κύπρο χωρίς το οριστικό αποτέλεσμα και δεν κατατέθηκαν χάρτες όπως είχε συμφωνηθεί.
 
Επανέλαβε ότι την 1η του Δεκέμβρη και ύστερα από εισήγηση του ίδιου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, πήρε απόφαση ευθύνης ότι έφτασε η ώρα να δοκιμαστεί η Τουρκία αν πράγματι εννοεί αυτά τα οποία λέει, ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από εμάς, ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ότι είναι έτοιμη τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει χάρτες, αλλά και η Τουρκία να συζητήσει την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αλλά και τη ρύθμιση του τρόπου αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε δι’ εμού στη Σύνοδο. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Συνόδου; Από τη μια, να κατατεθούν χάρτες, αλλά, από την άλλη, η Τουρκία στα θέματα των Εγγυήσεων να μην πει πέραν εκείνου που γνωρίζαμε, ότι επιθυμεί τη συνέχιση των συζητήσεων, χωρίς να συζητά θέμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος είπε πως επανερχόμενοι στην Κύπρο, σύμφωνα και με το Ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών της 12ης του Γενάρη, την 1η του Φεβράρη επαναλάβαμε οι δύο οι ηγέτες την έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει η Σύνοδος για την Κύπρο προς συζήτηση των θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
 
Σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων του κ. Τσαβούσογλου στις 19 Μαρτίου, που έθετε προϋποθέσεις, προκειμένου να συγκληθεί νέα Σύνοδος, όπως η αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών και η οριστικοποίηση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, δεν πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος σε υπουργικό επίπεδο.
 
Ανέφερε ότι αντιπρότεινε στον Τ/κ ηγέτη ο οποίος στις 17 Μαϊου υπέβαλε  πρόταση μετάβασης στη Γενεύη, προκειμένου να συνεχίσουμε τη συζήτηση των θεμάτων που συζητούμε στην Κύπρο, τα τελευταία 44 χρόνια, αυτό στο οποίο και οι δύο είχαν συμφωνήσει.

«Να μεταβούμε στην Γενεύη, αλλά για να συζητήσουμε ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση με τα θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, να διαπραγματευτούμε στη συνέχεια τα θέματα Εδαφικών Αναπροσαρμογών, αλλά και των υπολοίπων των κεφαλαίων, έτσι ώστε σε μια συνεχή Σύνοδο που θα διαχωρίζεται από την Σύνοδο για την Κύπρο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επανέλθουν στην πατρίδα μας με απτά αποτελέσματα, να φέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι επιτέλους απαλλαγήκαμε από την κατοχή, ότι επανενώσαμε την πατρίδα μας, ότι δημιουργούμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με προοπτική, σταθερότητα για προκοπή», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του πως η μόνη τιμή που μπορεί να αποδοθεί στους ήρωές μας, είναι το νόημα της θυσίας τους δηλαδή να κρατηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εν ζωή, ακέραιη, χωρίς την όποια κατοχή και την όποια διαίρεση.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη δική του ομιλία είπε ότι σήμερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες, που άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή σε πόλεμο. Αναφέρθηκε στη μεγάλη τους προσφορά στο Έθνος και στον άνισο αγώνα που έδωσαν, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα.
 
Το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη είναι να αποδώσουμε τιμές, ανέφερε  και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά για τη διαρκή στήριξη, συνεργασία και συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι κοινή η πορεία του Ελληνισμού και η θυσία των ηρώων γίνεται παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Εξέφρασε επίσης συγγνώμη στους συγγενείς των ηρώων γιατί κάποιοι κατά καιρούς πίστεψαν ότι η θυσία τους έπρεπε να αποσιωπηθεί και η αποστολή δεν έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στο δικό του χαιρετισμό είπε πως σήμερα σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα της κοινής ιστορίας και των ακατάλυτων δεσμών που μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό χώρο, μια σελίδα υπέρτατης θυσίας και προσφοράς στους κοινούς εθνικούς μας αγώνες.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως δεν ξεχνούμε το χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης των άλλων χιλίων περίπου Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αδελφών μας που μετά από 43 χρόνια εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται και διαβεβαίωσε ότι, παρά τα προβλήματα λόγω της συμπεριφοράς της κατοχικής δύναμης που με την άρνηση και την κωλυσιεργό τακτική της υποσκάπτει και παρεμποδίζει, αντί να διευκολύνει, το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας για να δώσουμε απάντηση στα αμείλικτα ερωτήματά τους.

 Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστωρος ανέφερε ότι μόλις ταυτοποιήθηκαν τα οστά, δια ζώσης ενημερώθηκαν οι συγγενείς και η Επιτροπή προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που τους βασάνιζαν για δεκαετίες. Σημείωσε πως η Επιτροπή μέσα από το δύσκολο έργο της προσπαθεί να δώσει τις ελάχιστες απαντήσεις για όσα προηγήθηκαν και συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους συγγενείς και στον αβάστακτο πόνο και την ψυχική οδύνη που βιώνουν. Διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες δεν θα τερματιστούν έως ότου υπάρξουν απαντήσεις για όλους τους αγνοούμενούς μας.

Ο  κ. Νέστωρος σημείωσε ακόμη πως οι Ελλαδίτες αγνοούμενοι δεν είχαν ποτέ λιγότερη σημασία για την ΔΕΑ και ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας και ψυχικής φθοράς των συγγενών που έφτασε στο τέλος χάρις στις άοκνες προσπάθειες της ΔΕΑ, την επιμονή και την υπομονή όλων όσων εργάζονται για να φέρουν σε πέρας το τιτάνιο αυτό έργο.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμές στους συγγενείς των ηρώων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.