Τραγικές οι συνθήκες των ασυνόδευτων ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας Κοφίνου

Επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου θα πραγματοποιήσει στις 19 Ιουνίου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής αφού σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε σήμερα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα που είχε εντοπίσει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σε έκθεσή της τον Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις της για το θέμα και απαντώντας σε ερώτηση για το τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι για επίλυση των προβλημάτων η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «όσον αφορά στην εκπαίδευση μας ενημέρωσαν ότι έχουν συμπεριλάβει αρκετές από τις εισηγήσεις που περιλήφθηκαν στην έκθεσή της Επιτρόπου τον Ιανουάριο στα προγράμματα εκπαίδευσης και στην ενίσχυση των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται».
Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τον χώρο φιλοξενίας, πρόσθεσε, «μας έχει αναφέρει η Επίτροπος αρκετά προβλήματα που έχει διαπιστώσει στην έκθεσή της και ότι είναι ένας χώρος που έγινε για προσωρινή διαμονή αλλά δυστυχώς μένουν οικογένειες συχνά μακροχρόνια».
Αυτή τη στιγμή, είπε, «φιλοξενούνται εκεί 292 άτομα, από το οποία 68 είναι κάτω των 18 ετών».
«Επειδή η Επίτροπος μας ανέφερε ότι σε επίσκεψή της πρόσφατα, πριν από μία εβδομάδα διαπίστωσε ότι αρκετά από τα προβλήματα που αφορούν το χώρο φιλοξενίας, την έλλειψη προγραμμάτων απασχόλησης, θέματα που αφορούν την ασφάλεια του χώρου, θέματα που αφορούν την απασχόληση και τους χώρους απασχόλησης των παιδιών δεν είχαν επιλυθεί η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο χώρο για να δούμε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Η επίσκεψη, πρόσθεσε, ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου.

«Καταπέλτης» ήταν η έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σύμφωνα με την Βουλευτή ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. Η οποία ανέφερε ότι παρόμοιες διαπιστώσεις είχε κάνει και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που επισκέφθηκε το χώρο.

«Τα λύματα ξεχειλίζουν και οδηγούνται εκεί που είναι ο χώρος για να παίζουν τα παιδιά», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πραγματικά τραγικές», καθώς και ότι έχει τερματιστεί η δυνατότητα να υπάρχει νοσηλευτής που να μπορεί να παρέχει κάποια φροντίδα στα 300 άτομα που διαμένουν στο χώρο.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ «υπάρχουν ένα σωρό δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί ούτε το δημοτικό σχολείο Κοφίνου χωρίς τις απαραίτητες ρυθμίσεις και στήριξη, αλλά και επιμέρους κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο και να τύχουν κατάλληλου χειρισμού περιπτώσεις διαφορετικής κουλτούρας, διαφορετικής προσέγγισης, μειωμένης ικανότητας να κατανοήσουν την ελληνική γλώσσα αλλά και ένα σωρό άλλες δυσκολίες.

Και κυρίως, σημείωσε, «παιδιά που έχουν έρθει από εμπόλεμες περιοχές και που χρειάζονται ψυχολογική ενδυνάμωση και στήριξη».

Σε ερώτηση τι απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι η κ. Κουκουμά είπε «αυτά που λένε πάντα, τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες».

Ανέφερε ακόμη πως η Επιτροπή ενημερώθηκε και για τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου, περιστατικά βίας ή και άλλων πτυχών που συμβαίνουν σε ένα χώρο όπου είναι μαζεμένος ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που δεν σημαίνει ότι είναι της ίδιας κουλτούρας.

«Χρειάζεται πραγματικά επειγόντως κάποιος να ενδιαφερθεί», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:26

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.