Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για Γ. Κυαμίδη

Ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Γιαννάκη Κυαμίδη για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και το αδίκημα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό.

Κατόπιν δικής του παραδοχής ο Γιαννάκης Κυαμίδης έχει βρεθεί ένοχος σε 42 κατηγορίες Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού και σε 42 κατηγορίες για Απόσπαση από Δημόσιο Λειτουργό.

Το αδίκημα του Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια και/ή ποινή προστίμου μέχρι €100.000 και το αδίκημα της Απόσπασης από Δημόσιο Λειτουργό, φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια και/ή χρηματικό πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια περίπου ο Νομοθέτης προέβη δύο φορές σε αύξηση της προβλεπόμενης ποινής για το αδίκημα του Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού. Συγκεκριμένα, με τον Ν.38(Ι)/99 η τριετής τότε φυλάκιση αυξήθηκε σε πενταετή, ενώ με το Ν.95(Ι)/12 οι ποινές ανήλθαν στα σημερινά επίπεδα των επτά χρόνων φυλάκιση και/ή €100.000 πρόστιμο.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, η απόφαση του οποίου ήταν ομόφωνη, επέβαλε για το αδίκημα του Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού προ της τροποποίησης, σε κάθε μία από τις κατηγορίες ποινή φυλάκισης 2 ετών, για το αδίκημα του Δεκασμού Δημοσίου Λειτουργού μετά την τροποποίηση, σε κάθε μία από τις κατηγορίες ποινή φυλάκισης 2½ ετών και για το αδίκημα της Απόσπασης από Δημόσιο Λειτουργό, σε κάθε μία από τις κατηγορίες ποινή φυλάκισης 1 έτους, με τις ποινές να συντρέχουν.

Οι ποινές θα είναι άμεσες, με την έκτιση τους να αρχίζει από σήμερα, ωστόσο, μειώνεται κατά την περίοδο που ο κατηγορούμενος τελούσε υπό κράτηση, δηλαδή από 24/04/2017.

Γεγονότα της υπόθεσης

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η δράση του γιατρού Κυαμίδη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και επεκτάθηκε μέχρι και το Μάιο του 2016, οπότε και συνελήφθη από την Αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους ουσιώδεις χρόνους, το κράτος παρείχε χορηγία σε ασθενείς για την αγορά ακουστικών. Στους εκ γενετής βαρήκοους παραχωρείτο χορηγία €2.730 κάθε 4 χρόνια, στους συνταξιούχους βαρήκοους €170 κάθε 4 χρόνια και για όσους ασθενείς χρειάζονταν κοχλιακά εμφυτεύματα, εδίδετο χορηγία €23.000.

Το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδη δραστηριοποιείτο στον τομέα των ακουστικών βαρηκοΐας και των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Για να δικαιούντο οι ασθενείς να λάβουν την προαναφερθείσα χορηγία από το κράτος ήταν, μεταξύ άλλων, απαραίτητη η υπογραφή και σύσταση της αίτησης τους από κυβερνητικό ιατρό. Ανάμεσα στα καθήκοντα του Δρ. Κυαμίδη ήταν η υπογραφή-σύσταση τέτοιων αιτήσεων.

Όσον αφορά τα κοχλιακά εμφυτεύματα, ο ασθενής επέλεγε την εταιρεία από την οποία θα τα προμηθευόταν και η τοποθέτηση τους γινόταν χειρουργικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από ιατρούς που έρχονταν από το εξωτερικό αναλόγως της εταιρείας που είχε επιλεγεί. Ακολούθως, η ρύθμιση των εμφυτευμάτων γινόταν από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Για να λάβει ασθενής χορηγία για κοχλιακά εμφυτεύματα έπρεπε η σχετική αίτηση του να υπογραφεί από 5μελή επιτροπή, της οποίας προήδρευε ο Γιαννακης Κυαμίδης.


€128.147,00 “δώρο” από το Κέντρο Ευθυμίαδη

Κατά την περίοδο 2008-2016, ο γιατρός έλαβε από το Κέντρο, το συνολικό ποσό των €128.147,00 ως δωροληψία για τις υπογραφές που έθετε, βεβαιώνοντας για σκοπούς επιχορήγησης ότι σε ασθενείς συνίστατο η χρήση ακουστικών ή η τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Επισημαίνεται ότι η συνεννόηση μεταξύ του Κέντρου και του γιατρού Κυαμίδη ήταν ότι ο τελευταίος θα λάμβανε €300 για κάθε εκ γενετής βαρήκοο ασθενή πελάτη του Κέντρου, €85 για κάθε συνταξιούχο βαρήκοο ασθενή του Κέντρου και €2.000 για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Καταγγελία από Κέντρο Ευθυμίαδη

Στις 6/5/2016 η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ενώ την ίδια ημέρα θα επισκεπτόταν το Κέντρο ο γιατρός για να παραλάβει ποσό €600 σε σχέση με δυο περιπτώσεις εκ γενετής βαρήκοων ασθενών, που είχαν εξοφλήσει ακουστικά που αγόρασαν από το Κέντρο.

Η μία εκ των διευθυντών του Κέντρου φωτοτύπησε 6 χαρτονομίσματα των €100 και παρέδωσε τις φωτοτυπίες στην Αστυνομία. Πράγματι, ο Γιαννάκης Κυαμίδης επισκέφθηκε το Κέντρο και αφού του έδωσαν τα 6 χαρτονομίσματα τα τοποθέτησε σε φάκελο μαζί με άλλο έγγραφο και έφυγε.

Κατά την έξοδο του, ωστόσο, από το Κέντρο ανακόπηκε από την αστυνομία, η οποία είχε θέσει
το Κέντρο υπό παρακολούθηση, του έγινε έλεγχος και κατόπιν ταύτισης των φωτοτυπιών και χαρτονομισμάτων ο γιατρός Κυαμίδης συνελήφθη.

Απόφαση Κακουργιοδικείου

Διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Σταύρος Σταύρου, εξέφρασε με τον πιο έντονο τρόπο την αποδοκιμασία του δικαστηρίου για τις πράξεις και ενέργειες του γιατρού Κυαμίδη, οι οποίες όπως είπε “αποτελούν αναμφίβολα, πράξεις και ενέργειες διαφθοράς”.

“Το γεγονός ότι δεν είναι ο κατηγορούμενος που ξεκίνησε την προηγηθείσα παράνομη πρακτική λήψης δώρων, δεν το θεωρούμε ισχυρό μετριαστικό παράγοντα. Το ιερό λειτούργημα που ασκούσε ο κατηγορούμενος και το μοναδικό χάρισμα να μπορεί να περιθάλπτει και να βοηθά τον συνάνθρωπο του βρίσκονται σε αντίφαση με τη λήψη “δώρων” για ίδιον όφελος. Όπως επίσης
βρίσκονται σε αντίφαση με τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του κατηγορούμενου, στην οποία προέβη ο ευπαίδευτος συνήγορος του”, είπε.

Σύμφωνα με την απόφαση “ο κατηγορούμενος όφειλε, όχι απλώς να μη συμμετείχε στο σαθρό φαγοπότι που επικρατούσε, αλλά, εφόσον είναι και άνθρωπος με υψηλό φρόνημα ευθύνης και συμπόνιας, να συνέβαλλε ενεργά και ουσιαστικά στην αποδόμηση του. Αντ’ αυτού για οκτώ και πλέον χρόνια, αβασάνιστα, απολάμβανε και αυτός τους άνομους καρπούς, μέχρι που πιάστηκε επ’
αυτοφόρω από την Αστυνομία”.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταύρου “το γεγονός ότι η εγκληματική δράση του κατηγορουμένου ήταν
συνεχής και πολύχρονη, δηλαδή το ότι τα αδικήματα διαπράττονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το 2008 μέχρι το 2016), το θεωρούμε ιδιαιτέρως επιβαρυντικό”, για να συμπληρώσει ότι “δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη ή ενέργεια.

“Επιβαρυντικό θεωρούμε και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κατείχε υψηλή θέση καθ’ ον χρόνο διέπραττε τα αδικήματα. Αρχικά, υπενθυμίζουμε, ήταν Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής και στη συνέχεια Εκτελεστικός και Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η Πολιτεία τον εμπιστεύθηκε και τον καταξίωσε, θέτοντας τον στην κορυφή της
ιατρικής πυραμίδας του μεγαλύτερου και σημαντικότερου ιατρικού κέντρου της χώρας και αυτός, καταδεχόταν, παράνομα, να λαμβάνει χρήματα από ιδιώτες”, είπε.

Ισχυροί μετριαστικοί παράγοντες

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν ισχυροί μετριαστικοί παράγοντες, οι οποίοι θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποινής που θα επιβαλλόταν στο γιατρό Κυαμίδη.

“Συγκεκριμένα, θα λάβουμε υπόψη μας την παραδοχή του κατηγορούμενου την οποία θα θεωρήσουμε άμεση και έτσι ιδιαιτέρως σημαντική. Υπόψη επίσης θα λάβουμε το καθαρό ποινικό του μητρώο, παράγοντας πολύ σημαντικός ενόψει της ηλικίας του κατηγορούμενου. Είναι, υπενθυμίζουμε, 61 ετών ο κατηγορούμενος. Θα λάβουμε επίσης υπόψη την έμπρακτη του μεταμέλεια, η οποία εκφράστηκε δια της επιστροφής ολόκληρου του ποσού που έλαβε. Το ποσό αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο”, ανέφερε ο κ. Σταύρου διαβάζοντας την απόφαση.

Επίσης, ανέφερε ότι το δικαστήριο πιστώνει την πρόθεση να συνεργασθεί – έστω και τώρα – με τις διωκτικές αρχές προς την κατεύθυνση πληρέστερης διερεύνησης της προαναφερθείσας
πρακτικής λήψης χρημάτων από ιατρούς, ενώ υπόψη έχει λάβει τα όσα αφορούν στις προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές και άλλες περιστάσεις του καταδικασθέντος γιατρού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:46

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.