Αρχίζει σύντομα η ανέγερση του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής Κύπρου

Στην τελική ευθεία για τον αρχιτεκτονικό  σχεδιασμό και την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» στην Πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του μεγαλεπήβολου αυτού Έργου θα ολοκληρωθεί σε 20 μήνες, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες του κτηρίου της Σχολής θα ξεκινήσουν σε δύο χρόνια με προγραμματισμό το Έργο να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2020.

Παρουσία του μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Νίκου Σιακόλα, του οποίου το όνομα θα είναι πλέον συνυφασμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογράφηκαν σήμερα, Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016, τα συμβόλαια, με το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο των κκ. Antonio Gonzalez Liñán και Antonio Gonzalez Cordón, οι οποίοι εξασφάλισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επίβλεψη των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας». Τα Συμβόλαια υπέγραψε, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και εκ μέρους του ισπανικού αρχιτεκτονικού γραφείου SV60 Arquitectos S.L., ο κ. Antonio Gonzalez Liñán.

Η αρχιτεκτονική πρόταση των κ.κ. Liñán και Cordón ιχνηλατεί πάνω σε τρεις βασικές αρχές (α) την κλασική λογική ενός περίκλειστου κτηρίου με αυλή (β) την ευανάγνωστη και ευέλικτη χωροδιάταξη και (γ) την περιβαλλοντική προσέγγιση που απορρέει από το βιοκλιματικό κέλυφος και την αξιοποίηση της τοπογραφίας.

Το Συμβόλαιο προνοεί  πλήρεις υπηρεσίες για θέματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικής Μηχανικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενέργειας, Εργαστηρίων, Τοπιοτέχνησης και Ακουστικής, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, αλλά και την επίβλεψη της κατασκευής της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» στην Πανεπιστημιούπολη.

DSC 3555

Το γραφείο SV60 Arquitectos θα συμβληθεί  με το τοπικό γραφείο Gabrielides & Formit Architects και θα αποτελέσουν από κοινού την Ομάδα Έργου, η οποία θα φέρει εις πέρας το μεγαλεπήβολο αυτό Έργο. Την εποπτεία της υλοποίησης της Σύμβασης θα έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Έργο χρηματοδοτείται από  το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το δάνειο της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ), την Πολιτεία και από τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή των  συμβολαίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα με στόχο την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας». Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Νίκο Σιακόλα για την παρουσία του στην υπογραφή και για όλα όσα προσφέρει στο Ίδρυμα. Αναφερόμενος στη νέα κατάταξη πανεπιστημίων «Times Higher Education World University Rankings 2016 - 2017» στην οποία το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στις θέσεις 351-400 παγκοσμίως, ο Πρύτανης σημείωσε ότι η ολοκλήρωση των υποδομών του πανεπιστημίου θα δημιουργήσει νέες προοπτικές, όπως επίσης ώθηση στον οργανισμό θα δώσουν και οι πρώτοι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής. «Υπάρχουν δύο ειδών πανεπιστήμια στον κόσμο: αυτά που έχουν Ιατρικές Σχολές και αυτά που δεν έχουν. Αυτά που έχουν Ιατρικές Σχολές έχουν  ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να συγκαταλέγονται στα «ελίτ» πανεπιστήμια του κόσμου. Το Κτήριο της Ιατρικής Σχολής, το ΣΕΚΚΙ και η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, θα αλλάξουν τον τόπο και θα δώσουν πρόσβαση στους απλούς ανθρώπους σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου». Απευθυνόμενος προς τον κ. Σιακόλα, ο οποίος ανέφερε στο παρελθόν ότι τον ενδιαφέρουν δυο πράγματα, η παιδεία και η υγεία του τόπου, ο Πρύτανης τόνισε ότι «η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πολύ σημαντική διότι συμπεριλαμβάνει τόσο την υγεία όσο και την παιδεία».

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας κ. Antonio Gonzalez Liñán δήλωσε ότι το προσωπικό του αρχιτεκτονικού του γραφείου, το οποίο βρίσκεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας και το οποίο εξασφάλισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, είναι ενθουσιασμένο και ανυπομονεί να αρχίσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ευχαρίστησε επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και το κ. Νίκο Σιακόλα σημειώνοντας ότι αποτελεί τιμή να εργαστούν για το έργο της Ιατρικής Σχολής γνωρίζοντας ότι υποστηρίζεται από ένα μεγάλο ευεργέτη.

Ο κ. Νίκος Σιακόλας, αφού έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, τους Ισπανούς αρχιτέκτονες και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος, τόνισε με έμφαση ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στις καρδιές όλων των Κυπρίων και χαίρει της εκτίμησής τους. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάνει μια εξαιρετική εργασία, η οποία όχι μόνο ωφελεί τους Κυπρίους αλλά τιμά και την Κύπρο στο εξωτερικό. Βρισκόμαστε στο μέσο σκαλοπάτι της υλοποίησης αυτού του ονείρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, της ανέγερσης της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας». Εύχομαι και πιστεύω ακράδαντα ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να καταθέσουμε το θεμέλιο λίθο της Ιατρικής Σχολής», συμπλήρωσε ο κ. Σιακόλας.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ζαχαρίας Ζαχαρίου εξέφρασε εκ μέρους και των 160 φοιτητών/τριών της Σχολής τις θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Σιακόλα για τη μεγάλη δωρεά στην οποία προέβη με σκοπό την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής. «Ευχόμαστε η Ιατρική Σχολή και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» να αποτελέσει παράδειγμα αριστείας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, στις επιστήμες και στην παιδεία. Ευχόμαστε ότι μαζί θα δημιουργήσουμε αυτό το Κέντρο Αριστείας».

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Άγης Ελισσαίος, έκανε λόγο για ένα εξαίρετο έργο και διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα θα είναι άριστο και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού κομματιού της Πανεπιστημιούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου 2014 το «Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας  Σιακόλα» προέβη σε μεγάλη δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 9 εκατομμυρίων Ευρώ, με σκοπό την ανέγερση του κτηρίου όπου θα στεγάζεται η Ιατρική Σχολή. Το κτήριο θα φέρει το όνομα «Κτήριο Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας – ΝΙΚΟΣ Κ. ΣΙΑΚΟΛΑΣ»  Η νέα δωρεά των 9 εκατομμυρίων αποτελεί τη συνέχεια της δωρεάς των 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία είχε επίσης προβεί το «Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα» για την ανέγερση του «Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας», όπου στεγάζεται το Κλινικό μέρος της Ιατρικής Σχολής.

H Ιατρική Σχολή έχει ήδη στεγαστεί  στο ανακαινισμένο πλέον και  πλήρως εξοπλισμένο Σιακόλειο  Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής  Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ). Εκεί, στεγάζονται,  μεταξύ άλλων, τα κλινικά εργαστήρια  και τα εργαστήρια ανατομίας  της Ιατρικής Σχολής, καθώς και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής. Το κτήριο διαθέτει επίσης αμφιθέατρο 380 θέσεων. Σημειώνεται ότι η Ιατρική Σχολή ήδη προσελκύει άριστους υποψήφιους φοιτητές από Κύπρο και Ελλάδα. Κατά τα τρία  πρώτα χρόνια λειτουργίας της έχει εκπαιδεύσει 84 φοιτητές, εκ των οποίων οι 28 πρόκειται να ξεκινήσουν το πιο σημαντικό τμήμα των σπουδών τους, την τριετή κλινική εκπαίδευση.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (17)
21:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.