Στη 2η θέση ανάμεσα σε 29 ευρωπαϊκά κράτη κατατάσσεται η Κύπρος , όσον αφορά τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Συνολικά 64 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
Θετικά απάντησαν την Πέμπτη οι Τ/κ μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία και τις επόμενες ημέρες θα τους παραδοθούν 2.000 εμβόλια της Pfizer που έχουν φτάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, το πρωί της Παρασκευής ο Ε/κ και ο Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής θα συνεννοηθούν για την παράδοση των συγκεκριμένων εμβολίων, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές προετοιμασίες και πληρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας υγείας και φύλαξης των εμβολίων που ζητούν η ΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αξιωματούχος της Pfizer, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήρθε στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα και πήγε στα κατεχόμενα για το σκοπό αυτό, ενώ μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία έχει γίνει και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα κάνει τους εμβολιασμούς στην τ/κ πλευρά.
Με την ίδια διαδικασία και μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, στους Τ/κ θα δίδονται εμβόλια από δω και στο εξής κατ’ αναλογία των παρτίδων που θα παραλαμβάνει η Κύπρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα βγάλει ανακοίνωση και στα τουρκικά σχετικά με την διαδικασία εμβολιασμού και την αίτηση μέσω της σχετικής πλατφόρμας για τους Τ/κ που είναι πολίτες της Δημοκρατίας και δικαιούχοι του ΓεΣΥ ή έχουν κάρτα νοσηλείας.
Πηγή ΚΥΠΕ
Τον θάνατο τριών ανθρώπων με COVID-19 και 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τρεις άνθρωποι έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 166, ενώ νοσηλεύονται 202 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.328 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκαν 241 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 28.365. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 2,33%.
Πηγή ΚΥΠΕ
Ομόφωνα μεν, εν μέσω αντεγκλήσεων δε, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον προϋπολογισμό του Κεντρικού Φορέα Ιστότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) για το 2021. Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό επεκτάθηκε σε θέματα γενικότερης προσφυγικής πολιτικής αλλά και του Κυπριακού Προβλήματος.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά αφού σημείωσε τη σημασία του Φορέα ανέφερε ότι αυτός έχει «ξεδοντιαστεί» και οι πολιτικές αποφάσεις τον κρατούν υποβαθμισμένο, ενώ είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος είναι απογοητευμένος γιατί τα σχέδια που προφέρονται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των προσφύγων. Είπε επίσης ότι πέραν από τα φοιτητικά δάνεια επιβάλλεται να επανέλθουν τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια και η δημιουργία ενός νέου σχεδίου για δυσπραγούσες περιπτώσεις και για ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική της αναφορικά με τον Φορέα, οδηγεί τους πρόσφυγες στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας ή την πώλησή των κατεχόμενων περιουσιών τους σε ξένους επενδυτές.
Είπε επίσης ότι μετά και τη διάλυση του Συνεργατισμού ο ρόλος του Φορέα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι θα ήταν καλά κάθε χρόνο να υπάρχουν εκλογές για να λύνονται τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου, αφού πολλοί πρόσφυγες πήραν τίτλους προεκλογικά, ενώ άλλοι ακόμα όχι. Διερωτήθηκε επίσης πότε θα δοθούν λύσεις από την εκτελεστική εξουσία στο θέμα της κληρονομικότητας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ο φορέας κάνει καλή δουλειά και ανταποκρίνεται στη ζήτηση, έχοντας δώσει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες €40 εκ χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια. Ο φορέας, είπε, μπορεί και ανταποκρίνεται στη ζήτηση για τέτοια δάνεια. Είπε επίσης ότι αυξήθηκε η επιδότηση την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, ώστε ο πρόσφυγας να επιβαρύνεται μόνο 1%. Είπε επίσης ότι εδώ και 46 χρόνια δεν είναι μόνο ο ΔΗΣΥ που κυβερνά, και ότι το κόμμα δεν έμαθε το κόλπο να δίνει τίτλους πριν από τις εκλογές. Σημείωσε επίσης ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν το 2014 και ότι ο ΚΦΙΚΒ ιδρύθηκε επί προεδρία Γλαύκου Κληρίδη.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαριας Κουλίας έκανε λόγο για αδικίες αναφορικά με την τιτλοποίηση προσφυγικών οικιών και είπε ότι το μοίρασμα τίτλων προεκλογικά ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Επέκρινε επίσης την πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που δέχτηκε την επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χαζτηγιάννης ανέφερε ότι όσοι προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων το κάνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών, και ότι το ΑΚΕΛ έχει τις μεγαλύτερες μετοχές στην οικονομική μιζέρια του τόπου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ζήτησε από τους βουλευτές που επέκριναν το ΑΚΕΛ για το προσφυγικό να είναι πιο προσεκτικοί, κάνοντας αναφορές στο πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και είπε ότι η παράταξη είναι πολύ ευαίσθητη για το θέμα. Κατηγόρησε επίσης Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ότι έδωσε προσφυγικούς τίτλους πριν από τις εκλογές.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί τα κόμματα που λένε ότι θέλουν τόσο πολύ να βοηθήσουν τους πρόσφυγες δέχονται τα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ που δίνουν τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες στους χρήστες.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα των προσφύγων και αδικήθηκαν πολύ οι πρόσφυγες, ενώ είπε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ευθύνες και στις Κυβερνήσεις κάτι που το ΑΚΕΛ δεν κάνει για κανένα απολύτως θέμα.
Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το 1974 ήταν μια μεγάλη τραγωδία αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία είναι η σημερινή προσπάθεια να επιρρίψει ο ένας ευθύνες στον άλλο. Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να ενισχύσει το προσωπικό και τις διαδικασίες του ΚΦΙΚΒ για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των όποιων αιτημάτων.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι τα κόμματα που αντιπαρατίθενται είναι αυτά που κυβέρνησαν τον τόπο και θα έπρεπε να έχουν καθορίσει την προσφυγική πολιτική. Είπε επίσης ότι αναζητούνται χρήματα για ενίσχυση των προσφύγων ενώ πέραν των 100 εκ. ευρώ θα δαπανηθούν φέτος για τους πολιτικούς πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο.
Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι με τις λύσεις του Κυπριακού που διαπραγματευόμαστε όσον αφορά το δικαίωμα επιστροφή και ιδιοκτησία θα πρέπει αυτό το κράτος να σχεδιάζει πως θα στηρίξει τους πρόσφυγες και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιωργος Λουκαΐδης διερωτήθηκε τι θα γίνει με όλους τους πρόσφυγές αν χαθεί η προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Ο προϋπολογισμός του ΚΦΙΚΒ προβλέπει δαπάνες ύψους €111.700.040 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία ύψους €28.200.000, διαχειριστικά έξοδα ύψους €2.250.980, τραπεζικά τέλη ύψους €3.200.000 και επιχορήγηση επιτοκίου δανείων ύψους €22.749.020. Στα έσοδα περιλαμβάνονται επίσης πρόσοδοι από τόκους ύψους €6 εκατομ., έσοδα εκδοθέντων δανείων ύψους €31.500.000 και αναλήψεις δανείων εσωτερικού ύψους €46 εκατομ.
Πηγή ΚΥΠΕ
Επαρχία
|
Σημεία δειγματοληψίας
|
Ωράριο
|
Λεμεσός
|
Πλατεία «Γρηγόρη Αυξεντίου» - Διοικητήριο
|
10 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
Αίθουσα δίπλα από Ιατρικό Μουσείο, Κάτω Πολεμίδια (Οδός Ευαγγελίστριας, 1ος δρόμος)
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς «Σκλαβενίτης», Γερμασόγεια (Columbia)
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Πολιτιστικό Κέντρο Μέσα Γειτονιάς (πλησίον εκκλησίας Αποστόλου Αντρέα)
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Χώρος στάθμευσης αρτοποιείου «Σίγμα», Κάψαλος (Οδός Αγίας Φυλάξεως, δίπλα από Scandia)
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Λάρνακα
|
Χώρος στάθμευσης Αγίου Γεωργίου Κοντού, Λάρνακα (απέναντι από κοιμητήριο)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς «Σκλαβενίτης», Λάρνακα
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς “Lidl”, Αραδίππου
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Πάρκο δίπλα από Τράπεζα Κύπρου και υπεραγορά «Στέλιος», Λειβάδια
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Λευκωσία
|
Ιερός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας, Παλουριώτισσα
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας, Στρόβολος
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Χώρος Κρατικής Έκθεσης, Έγκωμη (μπροστά από την Ανατολική Είσοδο)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς «Σκλαβενίτης», Λατσιά (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 56)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου, Ακρόπολη
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Αίθουσα εκδηλώσεων κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Λυμπιών
|
8.30 π.μ.-5 μ.μ.
|
|
Πάφος
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς “Lidl”, Πάφος (Οδός Αλέξανδρου Υψηλάντη 49, Άγιος Παύλος)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη, Πάφος (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
|
Αμμόχωστος
|
Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς «Σκλαβενίτης», Παραλίμνι (Οδός 1ης Απριλίου 151)
|
8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.
|
Ανοικτές για τα ΜΜΕ θα είναι πλέον οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή, από την αρχή, επιθυμούσε να πραγματοποιεί ανοικτές ακροάσεις, αλλά δυστυχώς λόγω των περιορισμών που βρίσκονταν εν ισχύ εξαιτίας της πανδημίας του SARS-Cov-2, αλλά και εξαιτίας τεχνικών περιορισμών δεν ήταν, από την αρχή, εφικτό.
"Η Επιτροπή κατέβαλε και ακόμη καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση των ΜΜΕ στις ακροάσεις, μέσω χρήσης της τεχνολογίας, αλλά λόγω έλλειψης υποδομών και των απαραίτητων συστημάτων δεν κατέστη ακόμη δυνατό. Κατά συνέπεια η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας, επιτρέψει την παρουσία των ΜΜΕ εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του υπουργείο Υγείας, εφόσον επί του παρόντος επιτεύχθηκε η άρση των τεχνικών περιορισμών που αναφέρθηκαν προηγουμένως", αναφέρεται.
Σημειώνεται ωστόσο πως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβεί στη λήψη πλάνων πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τα οποία και ακολούθως θα διανεμηθούν από το ΡΙΚ στα υπόλοιπα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Επίσης τονίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής, δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Οι ακροάσεις θα λάβουν χώρο στον ισόγειο χώρο του πρώην Ξενοδοχείου «Φιλοξενία» στην αίθουσα “Jean Monnet” και την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει ανοικτή / δημόσια συνεδρίαση στις 19 Ιανουαρίου, παρουσία 15 εκπροσώπων των ΜΜΕ. Θα παρουσιαστεί, στις 19 του μήνα, ενώπιον της Επιτροπής ο τέως ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Προγραμματίζεται και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Όπως ενημερώνει η Επιτροπή, αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα καθώς και των δύο πρώην Γραμματέων του Υπουργικού Συμβουλίου Γιώργου Γεωργίου και Ανδρέα Μολέσκη.
Αναφέρει ακόμη πως στο παρόν στάδιο έχει εξετάσει ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Παράλληλα συνεχίζεται και η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής μεταξύ άλλων, οι νυν Υπουργοί Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Χριστίνα Καούλλα, οι πρώην Υπουργοί Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας, ο επίσης Γραμματέας Γεώργιος Γεωργίου και ο Ανδρέας Μολέσκης
Πρώην Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι επόμενες συνεδριάσεις καθορίστηκαν ως ακολούθως: Στις 19/1 ο πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης και ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατάς σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν αργότερα.
Πηγή ΚΥΠΕ
Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό εμβολιασμού προς αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 από την αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, καθώς και για την ασφάλεια των εμβολίων και την προσπάθεια προμήθειας μεγαλύτερου αριθμού εμβολίων, ενώ μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες, τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων, όσο και για την επάρκεια τους προκειμένου να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός εμβολιασμών που αναπτύχθηκε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κ. Καλακούτα ανέλυσε διεξοδικά τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, τη μεταφορά και τη διαχείριση και κατανομή τους σε πολίτες και ασθενείς.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει επεξηγηθεί στην Επιτροπή Υγείας η διαδικασία κατανομής των εμβολίων, η οποία είναι αναλογική με βάση τις προτεραιότητες οι οποίες έχουν αποφασιστεί, με πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού στην ομάδα ηλικιωμένων άνω των 80 ετών και τους παροχείς υγείας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε επίσης ότι έχει επεξηγηθεί στην Επιτροπή το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί από το Υπουργείο Υγείας για διάθεση εμβολίων στους πολίτες με βάση τις νέες προμήθειες εμβολίων. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια όπως στο μέτρο του δυνατού και όπου επιτρέπεται, μέσα από τη διαδικασία διάθεσης από την ΕΕ, για εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού εμβολίων.
Μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Υγείας διεφάνη ότι παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα και ότι υπήρξαν κάποιες παρεκκλίσεις μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά σημείωσε, διαπιστώθηκε πως αυτά δεν φαίνεται να είναι σε βαθμό που πρέπει να ανησυχούν.
«Σημασία έχει ότι έχουν εντοπιστεί τα λάθη, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης και ελαχιστοποίησης των παραλήψεων ή μικρο-λαθών που έγιναν», πρόσθεσε.
Ευχή όλων είναι να υπάρξει υπομονή, οι πολίτες και όλοι μας να σεβόμαστε τα διατάγματα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο καθώς αυτό επιβάλλεται να γίνει για το δημόσιο συμφέρον και το καλό του καθενός μεταξύ όλων μας.
Ερωτηθείς εάν Βουλευτές ή κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες για την άμεση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ασφάλεια των εμβολίων νουκλεϊκού οξέος (mRNA) ή τυχών παρανέργιες που δυνατόν να προκληθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι κατά τη συνεδρία όντως υποβλήθηκαν ερωτήματα κατά πόσον παρατηρήθηκαν παρενέργειες ή επιπτώσεις προς όσους εμβολιάστηκαν, προσθέτοντας ότι η απάντηση που δόθηκε στην Επιτροπή Υγείας είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, απλά κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μικρό αριθμό εμβολιασθέντων που δεν συνιστούν ανησυχητικές περιπτώσεις που μπορεί να προβληματίσει, αλλά αντίθετα φαίνεται να υπάρχει αφομοίωση και αποδοχή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ανέφερε περαιτέρω ότι διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και ερωτήματα όσον αφορά τον σχεδιασμό και τα εμβολιαστικά κέντρα σε απομακρυσμένες περιοχές. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι κλήθηκαν και χρειάστηκε να μεταβούν από την Πόλη Χρυσοχούς στην Κυπερούντα για εμβολιασμό και πρόσθεσε ότι αυτό καταγράφεται στα λάθη του συστήματος που διαπιστώθηκαν, επισημάνθηκαν και βελτιώνονται.
Εγείρονται ερωτήματα για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του covid-19, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο βουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Τ. Γεωργίου, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την ενημέρωση, «την υπερπροσπάθεια που γίνεται» και ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους τους επαγγελματίες υγείας, «τους ήρωες της πρώτης γραμμής».
«Από την ενημέρωση που έγινε προκύπτουν σειρά ζητημάτων, για τα οποία καλείται το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση να απαντήσουν» είπε και διερωτήθηκε «γιατί δεν συνήλθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και να λάβει μέρος στο σχεδιασμό, ποιες σκοπιμότητες υπήρχαν».
«Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των προσώπων που εμβολιάζονται, γιατί αυτή η έλλειψη διαφάνειας» συνέχισε. Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί υπάρχει «τόση καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων, πώς θα εμβολιαστεί ο κόσμος ώστε να επιτευχθεί ανοσία, όταν μας ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός θα πάει μέχρι το φθινόπωρο».
«Ποιοι οι λόγοι και ποιες οι σκοπιμότητες που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε εμβόλια από άλλες χώρες» είπε και έκανε λόγο για «ερασιτεχνικές τακτικές εγγραφής των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της νύχτας στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα». «Τί σημαίνει όποιος προλάβει; Και γιατί να αποστέλλονται ηλικιωμένοι από το ένα άκρο της Κύπρου στο άλλο για να εμβολιαστούν; Πόση ταλαιπωρία» ανέφερε.
Επίσης διερωτήθηκε τι γίνεται με τις ηλικίες των 70-80 χρόνων, ποιος σχεδιασμός γίνεται με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, τους ευπαθείς συνανθρώπους μας, τους νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς για να αναφέρει ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει πλάνο».
Είπε ακόμη ότι το πιστοποιητικό υγείας που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό αποτελεί παραβίαση των ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.
«Το ΑΚΕΛ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη και σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλη την επιστημονική κοινότητα. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, και η Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, και να ενημερώσουν συντεταγμένα και με διαφάνεια τους πολίτες» κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το κόμμα του εξέφρασε ανησυχίες και μετέφερε τις αγωνίες του κόσμου, καθώς διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν προχωρά στο βαθμό που έπρεπε να βρισκόταν.
«Βλέπουμε ότι η ροή των εμβολίων από το εξωτερικό προς την Κυπριακή Δημοκρατία κινείται με ρυθμούς χελώνας και πολύ βραδέως και δεν αναμένεται να καλυφθούν οι στόχοι που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό ενός ικανοποιητικού αριθμού του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι».
Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ είναι ικανοποιημένο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων και το γεγονός ότι αυτά περιέχουν mRNA ή συνεχίζουν να υφίστανται ερωτηματικά, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι ερωτηματικά υπάρχουν, τέθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας και οι αρμόδιοι και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα», συμπλήρωσε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις των Επιδημιολόγων τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την Πέμπτη την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων τους.
Το ερώτημα που τέθηκε επανειλημμένα προς τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας ήταν συγκεκριμένα γιατί έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα της Κύπρου (Mall) και την ίδια ώρα έμειναν ανοικτά άλλα υπερκαταστήματα.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, των ειδικών δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μη λογικές» εξηγήσεις, ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις φωτογραφίες που κατατέθηκαν κατά τη συνεδρία και απεικονίζουν τον συνωστισμό, που γινόταν κατά την περίοδο των εορτών, στα άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα, που παρέμειναν ανοικτά.
Στην κινητικότητα στηρίχτηκαν για να κλείσουν τα Mall
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους επιδημιολόγους ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου είναι ότι η απόφαση για κλείσιμο των εμπορικών κέντρων στηρίχτηκε στην κινητικότητα, αφού όπως είπαν «η κινητικότητα είναι το νούμερο ένα της διασποράς του ιού».
«Η κινητικότητα όταν πηγαίνεις σε ένα κατάστημα, που θεωρητικά έχει ένα περιορισμό σε τετραγωνικά μέτρα και αριθμό ατόμων είναι πιο διαχειρίσιμη. Σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου μπαίνουν πολλά άτομα σε πολλά καταστήματα και από διαφορετικές και πολλές εισόδους δεν είναι διαχειρίσιμη η κινητικότητα. Αυτή ήταν η αιτία που έγινε αυτή η διαφοροποίηση», είπε ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Δρ. Πάνος ανέφερε πως όταν λήφθηκαν τα μέτρα υπήρχε μια αναγκαστική υποχρέωση, αφού υπήρχε πάρα πολύ ψηλό ποσοστό θετικότητας και υπήρχαν πολλοί νοσηλευόμενοι που κατέληγαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πρόσθεσε πως η απόφαση για κλείσιμο των εμπορικών κέντρων έπρεπε να ληφθεί ώστε να ανακοπεί η διασπορά της νόσου.
«Πρέπει να ξέρετε ότι η νόσος αυτή διασπείρεται με την κινητικότητα. Είναι η λέξη κλειδί. Όσο περιορίζουμε την κινητικότητα τόσο ελαττώνεται η διασπορά. Αυτό είναι ο λόγος που λαμβάνονται στην έσχατη περίπτωση τα Lockdown. Αυτό έγινε και στην Κύπρο. Η Κύπρος άντεξε πολύ περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι δυστυχώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ήταν μια «κακή εμπορική συγκυρία» για το κλείσιμο, ωστόσο, σημείωσε «ήταν επιτακτικό να γίνει για να δοθεί το περιθώριο στα νοσηλευτήρια της χώρας να μπορέσουν να διαχειριστούν τους ασθενείς, χωρίς προβλήματα, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη υγεία του πληθυσμού».
Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις
Ο Εκπρόσωπος των Mall, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης «δεν ήταν ορθή», αφού όπως είπε «έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις στην Κύπρο και επιπρόσθετα έχει επιδεινωθεί η υγειονομική εικόνα της Κύπρου».
Ζήτησε με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έναρξη των εργασιών όπως η κυβέρνηση χειριστεί τα θέματα όπως τα χειρίζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα εμπορικά καταστήματα είτε ανοίγουν όλα μαζί είτε κλείνουν όλα μαζί.
Σημείωσε ότι το κάθε Mall πληρώνει περίπου 30 χιλιάδες κάθε μήνα, ώστε να κάνει ελέγχους, ενώ τηρούν τα πλέον αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Όταν μας έκλεισαν στείλαμε επιστολή και στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία προτείναμε μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων, μέχρι και την εργοδότηση υπερωριακά αστυνομικών, για να επιβεβαιώνουν ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα. Δυστυχώς δεν λάβαμε απάντηση», είπε.
Καμιά λογική απάντηση από τους Επιδημιολόγους, λέει ο Ζ. Κουλίας
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως «κάποιοι εν μέσω εορτών γύρισαν το πετράβλακο με τα εκατομμύρια προς συγκεκριμένη κατεύθυνση», για να συμπληρώσει πως «είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι αποφάσισαν να μην λειτουργούν καταστήματα όπως τα Mall και να επιτρέπεται η λειτουργία σε πολυκαταστήματα» άλλα, που κατονόνομασε.
«Σε αυτά τα συγκεκριμένα καταστήματα για μέρες γινόταν το αδιαχώρητο. Και ουδείς από αυτούς του κυρίους που θέλουν να μας προστατέψουν από τον κορωνοϊό συγκινήθηκε. Αυτά ήταν η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Είναι απαράδεκτο και απάντηση δεν πήραμε λογική από τους επιδημιολόγους κατά τη συνεδρία», συμπλήρωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «στη Συμβουλευτική Ομάδα υπάρχουν έγκριτοι άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά τους, κάνουν τις εισηγήσεις, αλλά τελικά αυτοί που αποφασίζουν είναι κάποιοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας».
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση της πανδημία, λέει η Α. Δημητρίου
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που υπάρχουν ή που έχουν δημιουργηθεί, για να εκφράσει τη βεβαιότητα πως «το να πρέπει να διαχειριστείς την πανδημία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση».
Όπως είπε, «τίθεται το πλαίσιο από την Επιδημιολογική Ομάδα προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, έχοντας βεβαίως υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και βεβαίως τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας κι υγείας».
Σε σχέση με τα Mall και τη δυσμενέστερη θέση, στην οποία είχαν μπει έναντι άλλων καταστημάτων, είπε: «Είναι πολύ εύκολο εκ των υστέρων να κρίνεις την αποτελεσματικότητα των μέτρων και χρειάζεται από όλους ψυχραιμία και υπομονή».
Για «εκκωφαντική» απουσία της Κυβέρνησης από τη συνεδρία έκανε λόγο η Ε. Χαραλαμπίδου
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως «η απουσία της πολιτικής ηγεσίας στην Επιτροπή ήταν εκκωφαντική», για να σημειώσει πως «δεν μπορεί να απαντούν οι επιδημιολόγοι για απαντήσεις που οφείλουν να δώσουν αυτοί που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις».
Ανέφερε πως «οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή ήταν άκρως προσβλητικές για το έργο της Αστυνομίας», σημειώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος να ανοίξει η αγορά και να ανθίσει και πάλι η οικονομία είναι οι εμβολιασμοί».
«Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από γειτονικές χώρες, οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ εμείς βγαίναμε στα κανάλια και λέγαμε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα, την ίδια ώρα γειτονικό μας κράτος διαπραγματευόταν με φαρμακευτικές εταιρείες», είπε.
Σημείωσε πως «αν ο πληθυσμός μας σήμερα ήταν εμβολιασμένος θα μπορούσε να ανοίξει και η αγορά», συμπληρώνοντας πως «το τι αποφάσεις λήφθηκαν μέχρι σήμερα θα κριθούν στο τέλος της ημέρας».
Δημιουργήθηκε μια περίεργη διάσταση και διάκριση, λέει ο Γ. Περδίκης
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως «έκλεισαν τα Mall και την ίδια ώρα έμειναν ανοικτά υπερκαταστήματα, δημιουργώντας μια περίεργη διάσταση και διάκριση».
«Φάνηκε από τη συζήτηση ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ήταν ισοσκελισμένα, δεν ήταν δίκαια και δεν ήταν πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένα με αποτέλεσμα να επηρεάσουν με ανισομερή τρόπο την αγορά», είπε.
Πρόσθεσε πως «είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις ορισμένων ομάδων επαγγελματιών για τα μέτρα αυτά τα οποία έχουν μυρωδιά αδικίας, μια αδικία που είναι εύκολο να το λες και να το διαπιστώνεις, όμως, υπάρχουν εργαζόμενοι που το ζουν με ένα τραγικό τρόπο».
Είπε, τέλος, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει τρόπους «να αποζημιωθούν εκείνες οι ομάδες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που έχουν επηρεαστεί ανισομερώς και άδικα από αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν ετύγχαναν και επιστημονικής τεκμηρίωσης».
Πηγή ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου