Νέες εξελίξεις στους κόλπους της εκκλησίας, ίσως πυροδοτήσει αυριανό συλλείτουργο

Νέες εξελίξεις στους κόλπους της εκκλησίας της Κύπρου, ίσως πυροδοτήσει η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, σύμφωνα με την οποία ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα προστεί αρχιερατικού συλλείτουργου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου με αφορμή την ονομαστική του εορτή όπου εκεί θα φανεί ποιοι από τους Ιεράρχες διαφοροποιούνται της  απόφασης της 9ης Σεπτεμβρίου .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο  Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, φέτος δε θα δεχθεί επισκέψεις με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του κατά την ερχόμενη Παρασκευή, 13  Νοεμβρίου  2020, ημέρα της εορτής τού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση τού κορωνοϊού.

Ο Μακαριότατος θα χοροστατήσει  αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. κατά τον Εσπερινό της εορτής και μεθαύριο Παρασκευή, θα προστεί τού αρχιερατικού συλλείτουργου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου. Επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι  ανήμερα της εορτής, τα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι διαφωνούντες Μητροπολίτες δεν θα συμμετάσχουν στο συλλείτουργο της 13ης Νοεμβρίου ημέρα που άγει τα ονομαστήρια,  του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Οι πέντε Μητροπολίτες που εκδήλωσαν την διαφωνία τους με την μνημόνευση του κ. Επιφάνιου , Μητροπολίτης Κύκκου, Μητροπολίτης  Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, και Επίσκοπος Αμαθούντος,  δεν πρόκειται να αποδεχτούν την απόφαση  της μνημόνευσης του κ. Επιφανίου, εάν δεν συγκληθεί Ιερά Σύνοδος.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να μην συμμετάσχουν  στο συλλείτουργο της 13ης Νοεμβρίου , αλλά ούτε και να παραστούν. 

Σύμφωνα με την Θεολογία, η αποχή αρχιερέων και Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου από  συλλείτουργο  Αρχιεπισκόπου  σημαίνει ότι  βαθαίνει το σχίσμα  στην Εκκλησία της Κύπρου, διότι στο χώρο της λατρείας δεν γίνεται αποδεκτή η αναγνώριση του κ. Επιφανίου ως κανονικού Προκαθημένου της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

 Όπως είναι γνωστό οι  πέντε διαφωνούντες  υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου αντιβαίνει δύο αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Φαίνεται δε να υποστηρίζουν πως το σχίσμα στην  ευρύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία,  λύεται μόνο δια της σύγκλησης Πανορθοδόξης Συνόδου την οποία πρέπει να συγκαλέσει με δική του πρωτοβουλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, πράγμα το οποίο έχουν ζητήσει πολλές ορθόδοξες εκκλησίες. 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:43

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.