Κ. Κόκκινος: Πλάνο «δύο ταχυτήτων» για πιο αποτελεσματική εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού

Σε πλάνο «δύο ταχυτήτων» προσανατολίζεται το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής διαχωρίζοντας το στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους σε μικρά έργα ταχύτερης και έργα μακρύτερης πνοής, έτσι ώστε να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος.
 
Παρουσιάζοντας τον 1ο προϋπολογισμό του Υφυπουργείου, ο κ. Κόκκινος τόνισε πως «στο Υφυπουργείο ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, και ξέρουμε πώς θέλουμε να πάμε», ζητώντας ταυτόχρονα την βοήθεια της νομοθετικής εξουσίας στο έργο του Υφυπουργείου.
 
Ο προϋπολογισμός για το 2021, που είναι ο πρώτος για το Υφυπουργείο, προνοεί συνολικές δαπάνες €97,7 εκατ. με τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα δύο έτη να ανέρχονται σε €101,5 εκατ. και 101 εκατ. για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
 
«Εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου»
 
Αναλύοντας το πλάνο των «δύο ταχυτήτων», ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε σε μικρότερα έργα ταχύτερης υλοποίησης και μικρότερου κόστους που θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία και στα έργα πιο μακρόπνοης εφαρμογής και με μεγαλύτερο κόστος.
 
Όπως εξήγησε, ο διαχωρισμός αυτός κατέστη εμφανής κατά την πανδημία του κορωνοϊού, με το Υφυπουργείο να υλοποιεί σε διάστημα μόλις 17 ημερών την πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής, αξιολόγησης και καταβολής επιδομάτων που συστήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς και της σύστασης του συστήματος διακίνησης με SMS.
 
Είπε πως έχουν καταγραφεί συνολικά 164 κρατικές υπηρεσίες για ψηφιοποίηση, όπως την ηλεκτρονική πληρωμή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην Πολεοδομία, ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών και ηλεκτρονική εγγραφή εθνοφρουρών, αλλά και την εγγραφή των ανέργων.
 
Όπως είπε, σε περίοδο 18 μηνών θα παραδοθεί η πλειοψηφία των υπηρεσιών αυτών, συστήνοντας έτσι το «εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου».
 
Η δεύτερη ταχύτητα, όπως είπε, αφορούν τα μεγάλα έργα, η υλοποίηση των οποίων χρειάζεται δύο με πέντε χρόνια και με ένα συνολικό προϋπολογισμό €236 εκατ., όπως την ηλεκτρονική ταυτότητα, ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η πλατφόρμα του Εφόρου Εταιρειών, το ηλεκτρονικό σύστημα των νοσοκομείων και άλλες οριζόντιες υποδομές.
 
Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει το 2010 και προκηρύχθηκε τρεις φορές με τις δύο φορές να ανατρέπεται λόγω προσφυγών. Σημείωσε όμως ότι το Υφυπουργείο προχωρεί στην ενδιάμεση λύση που αφορά την ηλεκτρονική καταχώρηση των υποθέσεων και πληρωμή,
 
Για την κυβερνοασφάλεια, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό έργο, καθώς αυξάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, αυξάνοντας κατά συνέπεια την έκθεση κράτους σε κυβερνοεπιθέσεις, που «είναι μέρος της καθημερινότητάς μας»  ο κ. Κόκκινος είπε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επενδύσεις €700.000 ανά έτος τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Όπως είπε, μέχρι να κτιστούν εσωτερικά οι δυνατότητες προστασίας, πρέπει να πάμε με αγορά υπηρεσιών για περίοδο δύο με τρία χρόνιας.

Υποβάλλεται έκθεση αντικτύπου για τηλεκπαίδευση

Ερωτηθείς για την τηλεκπαίδευση, ο κ. Κόκκινος είπε πως η εκπαίδευση είναι έτοιμη, αφού το θέμα των ταχυτήτων του διαδικτύου έχει επιλυθεί. Σημείωσε πως υπάρχουν δύο προκλήσεις, η μία είναι η στενότητα εξοπλισμού, η οποία παρατηρείται παγκόσμια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ωστόσο υπολογιστές. Η δεύτερη πρόκληση, όπως είπε, αφορά στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τη χρήση καμερών, το οποίο, όπως σημείωσε, ο ίδιος δεν το κατανοεί.
 
Σημείωσε πως σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν ξεπεραστεί τα όποια θέματα που εγείρονται από την τηλεκπαίδευση.  Για την έρευνα αντικτύπου, ο κ. Κόκκινος είπε πως αν και δεν είναι προϋπόθεση, η έρευνα θα υποβληθεί στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων αυτή την εβδομάδα.
 
«Το θέμα είναι μια παιδαγωγική πρόκληση και αυτό το ταξίδι έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό και καιρό και αυτή η διαδικασία θα μείνει και μετά την πανδημία», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υφυπουργός είπε πως τον Ιανουάριο για την εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain αναμένεται να υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2021.

5G Αδειοδότηση τον Ιανουάριο
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το δίκτυο κινητής πέμπτης γενεάς (5G), o κ. Κόκκινος είπε πως η αδειοδότηση θα γίνει τον Ιανουάριο με τις υποδομές να αρχίσουν εντός του 2021, με την υποχρέωση προς τους παρόχους (Cyta, Cablenet, Primetel και Epic) είναι να έχουν κάλυψη κατά 75% μέχρι το 2025.
 
Ερωτηθείς για την διελκυστίνδα ΗΠΑ και Κίνας για το θέμα, ο κ. Κόκκινος είπε πως η Κύπρος τηρεί την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για το θέμα, που θέτει προδιαγραφές ασφαλείας και δεν προχωρεί σε αποκλεισμούς γεωγραφικών χώρων από τη συμμετοχή στο κτίσιμο της υποδομής.
 
«Αν μια χώρα ή προμηθευτής αποκλειστεί δεν είναι διότι προέρχεται από την Κίνα αλλά διότι δεν έχει τις αναγκαίες προδιαγραφές», είπε, προσθέτοντας ότι χώρες από την Σκανδιναβία έχουν υιοθετήσει τη φιλοσοφία των ΗΠΑ για «καθαρό δίκτυο» δηλαδή αποκλεισμό της Κίνας, προχωρώντας πέρα από την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη.
 
Η Κύπρος, είπε, εξετάζει κάθε πρόταση στη βάση της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, αλλά εξετάζει οικονομικά τον ενδεχόμενο αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών, προσθέτοντας πως ήδη η Cyta και άλλοι πάροχοι στηρίζονται κατά 70% των υποδομών τους σε κινεζική τεχνολογία.
 
«Θεωρώ ότι η θέση μας είναι η σωστή», είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που ο Αμερικανός ομόλογός του που ήταν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα προέβη σε παροτρύνσεις για υιοθέτηση της αμερικανικής προσέγγισης «αυτό δεν έγινε αποδεκτό», όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:50

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Χίτλερ
20:31
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.