Πρύτανης: Πολλαπλά οφέλη από τη μετεξέλιξη του ΤΕΠΑΚ σε Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

Η μετεξέλιξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), και άλλων επτά Πανεπιστημίων από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη της Λεμεσού, επεσήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» με άλλα επτά Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία, με σύνολο 100,000 φοιτητές και 12,000 προσωπικό περίπου, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού Πανεπιστημίου και ενός ευρωπαϊκού συστήματος απονομής διπλωμάτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων.
Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας στη συμμαχία ‘Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο’ αποτελεί εξαιρετικά σημαντική επιτυχία για μας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Φοιτητές, τους Ακαδημαϊκούς και το Πανεπιστήμιο στο σύνολο του».

«Μαζί με άλλα 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο μας κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη για τη διεθνή του καθιέρωση», είπε, προσθέτοντας ότι στα χρόνια που έρχονται «το Πανεπιστήμιο μας θα μετεξελιχθεί σε ένα από τα ‘πανεπιστήμια του μέλλοντος’ σύμφωνα με τις αποφάσεις και εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Οι συνεργασίες μας με τα άλλα πανεπιστήμια σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, κινητικότητας φοιτητών, διοικητικού και Ακαδημαϊκού προσωπικού, λαμβάνουν μια συνολική και ενιαία μορφή, θα είμαστε ένα Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Η συνδημιουργία θα αποτελεί πλέον βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινότητας όλων μας στο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο Πρύτανης.

Είπε, επίσης, ότι «το Πανεπιστήμιο μας βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του μέλλοντος της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο εμπλουτίζει και διευρύνει τις ευκαιρίες των Φοιτητών μας για σπουδές, πρακτική άσκηση και κοινωνική επαφή στο εξωτερικό».

Σημείωσε ότι «η συμμετοχή, δεν αφορά μόνο το δικό μας Πανεπιστήμιο. Αφορά και την πόλη της Λεμεσού, αφού εδώ θα βρίσκεται μια μεσογειακή πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Όλη αυτή η εξέλιξη και η προοπτική αφορά και την Κύπρο ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μικρό αλλά δυναμικό κράτος, με φιλοδοξίες και δημιουργική παρουσία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρύτανης είπε ότι η μετεξέλιξη και των οκτώ Πανεπιστημίων σε ένα κοινό Πανεπιστήμιο θα γίνει σταδιακά με την πραγματοποίηση σειρά κοινών δράσεων και συνεργασιών τα τρία πρώτα χρόνια. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ φιλόδοξο στόχο για τη δημιουργία του «Πανεπιστημίου του Μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΤΕΠΑΚ για το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δρ. Σωτήρης Καλογήρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο» δημιουργεί τεράστιες νέες προοπτικές τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για τη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» είναι να ενισχύσει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να φέρει τους νέους Ευρωπαίους μαζί.

Το πρώτοοστάδιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, είπε, εντάσσεται στην περίοδο 2020 – 2023 με την εναρκτήρια συνάντηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών, πρόσθεσε, με αυξημένη κινητικότητα μεταξύ των πανεπιστημιουπόλεων θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2024, προσθέτοντας ότι το κοινό Πανεπιστήμιο αναμένεται να λειτουργήσει εντός μιας δεκαετίας.

Είπε, τέλος, ότι το πρώτο στάδιο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ με ποσό ύψους 5 εκ. ευρώ και το πρόγραμμα Horizon Europe με ποσό ύψους 2 εκ. Ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:54

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.