Ελεγκτική Υπηρεσία: Τροχοπέδη στο έργο της Επιτρόπου Νομοθεσίας τα προβλήματα με το προσωπικό

Τα προβλήματα με το προσωπικό αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του βασικού όρου εντολής της Επιτρόπου Νομοθεσίας, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Γραφείου της Επιτρόπου, από τον οποίο διαπιστώθηκε, όπως σημειώνεται, ότι η νέα Επίτροπος έχει καταβάλει προσπάθειες για συμμόρφωση με τις προηγούμενες εισηγήσεις της Υπηρεσίας.

Στα σημαντικότερα ευρήματα και συστάσεις του ελέγχου αναφέρεται ότι τα προβλήματα με το προσωπικό αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του βασικού όρου εντολής της Επιτρόπου που είναι ο εκσυγχρονισμός, απλοποίηση, κωδικοποίηση ή/και αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας.

Τη στιγμή που δεκάδες Νόμοι, ορισμένοι θεμελιώδεις για το κράτος δικαίου, παραμένουν ως είχαν ή με ελάχιστες αλλαγές, από την περίοδο πριν το 1960 και με δεδομένη την αναμενόμενη (λόγω έλλειψης νομικών γνώσεων) αδυναμία των Υπουργείων της Κυβέρνησης να συντάξουν νομικά πολύπλοκα νομοσχέδια (όπου τούτο απαιτείται), η Επίτροπος θα πρέπει να εξεύρει τρόπους για υπερπήδηση των προβλημάτων στελέχωσης και/ή να υιοθετήσει εναλλακτικές επιλογές, προστίθεται.

«Η Επίτροπος μάς ενημέρωσε ότι για τις δύο μόνιμες θέσεις του Προϋπολογισμού του 2020 έλαβε απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στις 9.6.2020 ότι η πλήρωσή τους έχει ανασταλεί στη βάση της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών με αρ. 1618. Επίσης, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας γραπτώς στις 19.5.2020 τη στελέχωση του Γραφείου της από τη Νομική Υπηρεσία και έλαβε αρνητική απάντηση, με πρόθεση να επανεξετάσει το θέμα μελλοντικά. Παρόλο που έχει κάνει πολλά διαβήματα για τη στελέχωση του Γραφείου της, εντούτοις δεν προβλέπει σύντομα λύση», αναφέρεται στα γενικά συμπεράσματα της Έκθεσης.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης αδειών ασθενείας από τους λειτουργούς του Γραφείου, αφού το 2019 οι 4 Νομικοί Λειτουργοί του Γραφείου απουσίαζαν με άδεια ασθενείας συνολικά 438 ημέρες, κάτι που επηρέασε δυσμενώς την παραγωγικότητα του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι η πιθανή ενίσχυση με νέο προσωπικό ή τούτο σε συνδυασμό με μερικό εξωπορισμό της σύνταξης ή της αναθεώρησης συγκεκριμένων νομοσχεδίων, θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο την Επίτροπο όσο και την Κυβέρνηση που θα κληθεί να εξασφαλίσει το προσωπικό ή τα πρόσθετα Κονδύλια.

Αναφέρεται, επίσης, ότι για ένα τιμολόγιο ιδιώτη δικηγόρου, ύψους €3.570 πλέον ΦΠΑ, δεν έγινε πληρωμή, επειδή η Επίτροπος θεώρησε ότι αφορά σε εργασία η οποία δεν εκτελέστηκε από τη συγκεκριμένη δικηγόρο, αλλά από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, θεώρησε ότι πρέπει να ανακτηθεί και το ποσό των €7.140 που πληρώθηκε στην εν λόγω δικηγόρο ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο παραδοτέο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάκτηση του ποσού της προκαταβολής, χωρίς να αποκλείεται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενημέρωση του Αρχείου Διεθνών Συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι συνεργάτης με αγορά υπηρεσιών μετατράπηκε σε μισθωτό αορίστου χρόνου εντός του 2017, σε αντίθεση με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:55

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.