Kαραγιάννης:Ασυμπτωματικά στην πλειοψηφία τους τα εισαγόμενα κρούσματα

Είναι σημαντικό να υπάρχει λεπτομερής εικόνα για τα άτομα που ταξιδεύουν στην Κύπρο από χώρες που κατατάσσονται στην Κατηγορία Γ’ μέσω ενδιάμεσων σταθμών, ανέφερε ο Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας και Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Για τα εισαγόμενα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων, είπε εξάλλου ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ανιχνεύτηκαν ήταν ασυμπτωματικοί.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων από χώρες της Κατηγορίας Γ’ και ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι δεν προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Πρέπει να έχουμε λεπτομερή εικόνα μέσω ποιών αεροδρομίων ταξίδεψαν» ανέφερε ο Καθηγητής Καραγιάννης. Εξήγησε ότι κάποιοι ταξιδιώτες μπορεί να διακόψουν το ταξίδι τους, παραμένοντας για σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό, προτού αφιχθούν στην Κύπρο. Ακόμη και αν έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, ενδέχεται να κολλήσουν στον ενδιάμεσο σταθμό, οπότε χρειάζεται προσοχή», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η γενική επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο παραμένει πολύ καλή. «Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από την αρχή της επιδημίας και οι περισσότεροι έχουν αναρρώσει πλήρως» πρόσθεσε. Αυτοί που απομένουν είναι αυτό που έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, ανέφερε και είπε ότι «οι περισσότεροι από αυτούς που ανιχνεύτηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, γι’ αυτό δεν μπήκαν και στο νοσοκομείο αναφοράς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το διάστημα από 12 μέχρι 25 Ιουνίου, καταγράφηκαν δύο νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία (στις 15 και 22 Ιουνίου αντίστοιχα) εκ των οποίων η μία έχει πάρει εξιτήριο στις 17 Ιουνίου. Το διάστημα αυτό δεν έγινα νέες εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Κατηγορίας Γ’, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι με την άφιξή τους στην Κύπρο απαιτείται να συμπληρώσουν έντυπο, στο οποίο αναφέρουν τις λεπτομέρειες για το σημείο αναχώρησης και τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού.

Ακολούθως είπε ότι λαμβάνεται δείγμα, καθώς τα άτομα αυτά μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πιστοποιητικό για κορονοϊό στις χώρες από όπου αναχώρησαν. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μπαίνουν σε απομόνωση για 24 ώρες, ενώ ακολουθεί περίοδος απομόνωσης δύο εβδομάδων, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:21

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.