Ομαδική εικαστική έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκαν, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης, με τίτλο «Επιτρέπεται», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης δρος Λίνας Τσίκουτα-Δεϊμέζη.



Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, η έκθεση έχει θέμα την αινιγματική, διφορούμενη και προκλητική έννοια «Επιτρέπεται», η οποία «δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να την ερμηνεύσουν και να την αποδώσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν». «Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απρόβλεπτη, ποικίλη επιλογή των θεμάτων που εμπνέονται, ανακαλύπτουν, εφευρίσκουν, εξελίσσουν και εικονογραφούν οι καλλιτέχνες. Η έννοια “Επιτρέπεται” προσλαμβάνει διαφορετικές ερμηνείες, άλλοτε με ερωτηματικό “Επιτρέπεται;” ή με κατάφαση σαφώς “Επιτρέπεται” ή με προτροπή μιας και δεν επιτρέπεται απλώς, αλλά σαν να Επιβάλλεται», συμπληρώνει η κ. Τσίκουτα-Δεϊμέζη.

Όπως επισημαίνει η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, η λέξη που επιλέγεται ως τίτλος της έκθεσης «ακροβατεί μεταξύ της κατάφασης και της άρνησης, της αποδοχής και της απόρριψης, καθώς η πρόσληψή της διανοίγει ένα τεράστιο εύρος σχέσεων και ανταποκρίσεων. Η διεισδυτική ματιά του κάθε καλλιτέχνη αποτυπώνει την αιχμηρή προτροπή της σημασίας της και αρθρώνει εικαστικά τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτρέπει, αποκλείει, διαφοροποιεί, ελευθερώνει, τα δεσμά της σκέψης».

Οι συμμετέχοντες είναι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, μεταξύ των οποίων και καθηγητές των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Επίσης στις 26 δημιουργίες  της έκθεσης αντανακλάται η πολυμορφία της σύγχρονης τέχνης, με τη χρήση διαφορετικών μέσων και τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, κ.ά.

Με έργα τους συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Γεωργία Δαμοπούλου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Ευρυδίκη Καλλιμάχου, Άντζυ Καρατζά, Γιάννης Κονταράτος, Capten (Χρήστος Κωστούλας), Μιχάλης Μανουσάκης, Σταύρος Μπονάτσος,  Ομάδα In Doors, (Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Μαίρη Χρηστέα), Ηλίας Παπαηλιάκης, Ανδρέας Σάββα, Γιάννης Σκαλτσάς, Άγγελος Σκούρτης, Εύα Στεφανή, Κώστας Τσώλης, Μάκης Φάρος, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Ερατώ Χατζησάββα, Κώστας Χριστόπουλος.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με κύκλο performance, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στο Σπίτι της Κύπρου, από τους καλλιτέχνες: Μαίρη Ζυγούρη, Ελίζα Κρικώνη, Αιμιλία Μπουρίτη, Βέρα-Ιόνα Παπαδοπούλου, Γεωργία Σαγρή και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
 Η έκθεση και ο κύκλος performance εντάσσονται στο πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων, με θέμα «Επιτρέπεται» της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ), με υπεύθυνο τον δρα Φώτη Καγγελάρη  και περιλαμβάνει βραδιά ποίησης, φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικό εργαστήριο ψυχοδυναμικού χαρακτήρα και επιστημονική ημερίδα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.