Μεγάλος νικητής 'Το Χριστουγεννιάτικο Δώρο'

Η ταινία του Bogdan Muresanu από τη Ρουμανία, The Christmas Gift, είναι ο μεγάλος νικητής του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο θέατρο Ριάλτο, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.


 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πενταμελής διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με Πρόεδρο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ, Curtas Vila do Conde Miguel Dias από την Πορτογαλία, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τους νικητές στο Διεθνές και στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.
 
Συγκεκριμένα, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία The Christmas Gift του, "που διηγείται αριστοτεχνικά, με μαύρο χιούμορ και σπουδαίες ερμηνείες, τη συλλογική παράνοια που επικρατεί σε μια χώρα υπό δικτατορικό καθεστώς παρακολούθησης και καταστολής,  μέσα από μια οικογενειακή σύγκρουση".
 
Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σκιαγραφήσει τις εντάσεις μεταξύ πατέρα και υιού, καταγράφοντας τις ανεπιτήδευτες ερμηνείες των πρωταγωνιστών μέσα από κοντινά πλάνα, καθώς και για τη συγκλονιστική φωτογραφία της, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στη Meryam Joobeur για την ταινία της Brotherhood, μια συμπαραγωγή Καναδά, Τυνησίας, Κατάρ και Σουηδίας.
 
Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Adalamadrina της Carlota Oms από την Ισπανία, "για τις συναρπαστικές εικόνες και την οπτική της γλώσσα, το λεπτό χιούμορ και την αυθεντική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας".
 
Για την ευρηματική χρήση πολυμέσων και την πρωτότυπη προσέγγισή του σε ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ, που καθιστά ασαφή τα όρια μεταξύ εικονικού και πραγματικού κόσμου, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Swatted του Ismaël Joffroy Chandoutis από τη Γαλλία.
 
Απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση στην ταινία Symbiosis της Nadja Andrasev από την Ουγγαρία.
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο από φέτος συμμετέχει ως εταίρος στο δίκτυο των φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρότεινε την ταινία In Between του Samir Karahoda, ως υποψήφια του για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020, στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους.
 
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία του Μάριου Λιζίδη, Wax and Feathers, ο οποίος απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας " Ντίνος Κατσουρίδη".
 
Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Tropical Dreams της Βαγγελιώς Σουμέληλ, ενώ για την ίδια ταινία βραβεύτηκε ο Γιώργος Ραχματούλιν , με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας. Επίσης για την ερμηνεία της στην ταινία Tropical Dreams, η Αλεξάνδρα Χασάνι απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού.
 
Απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση στο Εθνικό Διαγωνιστικό, στην ταινία Φιστίκια Αιγίνης, του Σάββα Σταύρου, ενώ το βραβείο της φοιτητικής επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, για την Καλύτερη Ταινία στην κατηγορία μουσικών βίντεο "Amaze Me", απέσπασε η ταινία No Games, του Rayn Magic.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:47

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.