Στην Αφρική ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγος του

Ο πρίγκιπας Χάρι, η σύζυγός του Μέγκαν και ο 'Αρτσι, το τεσσάρων μηνών αγοράκι τους, άρχισαν σήμερα περιοδεία στην Αφρική, στην πρώτη τους επίσημη οικογενειακή επίσκεψη, μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ έφθασαν το μεσημέρι στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής με αεροσκάφος της γραμμής, καθώς πρόσφατα αποδοκιμάστηκαν για τα ταξίδια που έκαναν με ιδιωτικό τζετ.

Κατά τη δεκαήμερη περιοδεία τους, ο Χάρι θα επισκεφθεί την Μποτσουάνα, την Ανγκόλα και το Μαλάουι, ενώ η Μέγκαν θα μείνει στη Νότια Αφρική για να παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις.

"Η οικογένειά μας πραγματοποιεί το πρώτο επίσημο ταξίδι της στην Αφρική, μια περιοχή του κόσμου που τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν το δεύτερο σπίτι μου", έγραψε ο Χάρι στον λογαριασμό του στο Instagram. "Ανυπομονώ η σύζυγός μου και ο γιος μου να ανακαλύψουν την Αφρική".

Το ζευγάρι μετέβη το μεσημέρι σε μια παραγκούπολη του Κέιπ Τάουν και παρακολούθησε ένα κοινοτικό πρόγραμμα αυτοάμυνας κοριτσιών, καθώς η Νότια Αφρική μαστίζεται από τη βία.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, χωρίς το παιδί τους, έγιναν δεκτοί με μουσική, χορούς και πανό που έγραφαν "Εχω το δικαίωμα να ζω σε ειρήνη" ή "Ενωμένοι για τα δικαιώματα των παιδιών".

Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται επίσκεψη στο μουσείο του District 6 που τιμά χιλιάδες οικογένειες που εκδιώχθηκαν βίαια την εποχή του απαρτχάιντ, από αυτή τη συνοικία που είναι δίπλα στο επιχειρηματικό κέντρο του Κέιπ Τάουν όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι λευκοί. Από το District 6 εκδιώχθηκαν 6.000 μαύροι και εξορίστηκαν σε "townships", δηλαδή στα γκέτο που δημιουργούνταν περιφερειακά των μεγάλων πόλεων για 'έγχρωμους' την εποχή του απαρτχάιντ.

Το δυνατό σημείο της επίσκεψής τους στο Κέιπ Τάουν θα είναι η συνάντηση την Τετάρτη με τον 87χρονο νομπελίστα Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, μια από τις αδιαμφισβήτητες προσωπικότητες του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και στενό συνεργάτη του Νέλσον Μαντέλα, του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Από την Πέμπτη, ο πρίγκιπας Χάρι θα συνεχίσει μόνος την περιοδεία του στην περιοχή. Στην Μποτσουάνα, όπου ζει το ένα τρίτο των άγριων ελεφάντων της ηπείρου, ο Χάρι θα εστιάσει σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος. Επόμενος σταθμός θα είναι η Ανγκόλα, όπου ο Χάρι θέλει να βαδίσει στα βήματα της μητέρας του Νταϊάνας και στον αγώνα της για την εξάλειψη των ναρκών κατά προσωπικού στη χώρα αυτή το 1997, μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό της σε τροχαίο στο Παρίσι.

Ο 35χρονος πρίγκιπας θα επισκεφθεί ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στο Χουάμπο (κεντροδυτική Ανγκόλα) και ένα θεραπευτήριο όπου νοσηλεύονται θύματα των ναρκών που είναι σπαρμένες από τα 27 χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1975-2002).

Ο Χάρι θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Μαλάουι, όπου θα επισκεφθεί προγράμματα υγείας και καταπολέμησης της λαθροθηρίας. Το ζεύγος θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις 2 Οκτωβρίου στη Νότια Αφρική με συνάντηση πρώτα με την Γκράσα Μασέλ, τη χήρα του Μαντέλα, και μετά με τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόσα.

Τρεις από τις τέσσερις χώρες που θα επισκεφθεί ο Χάρι --η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα και το Μαλάουι-- είναι μέλη της Κοινοπολιτείας. Η Ανγκόλα, χώρα όπου τα πορτογαλικά είναι η επίσημη γλώσσα, είναι υποψήφια προς ένταξη στον οργανισμό αυτό με τις 53 χώρες μέλη που ήταν παλιά βρετανικές αποικίες.

ΠΗΓΗ

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.