Κάννες 2019: Η βουτηγμένη σε μαύρο χιούμορ αλληγορία του Τζάρμους

Με την εικόνα της ελληνικής καταγωγής Γαλλίδας σκηνοθέτριας Ανιές Βαρντά (που πέθανε πρόσφατα) να κυριαρχεί, έγινε χτες το βράδυ η επίσημη τελετή έναρξης του 72ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Με την Βελγίδα τραγουδίστρια Ανζέλ να τραγουδά το «Sans toi» του Μισέλ Λεγκράν από την ταινία της Βαρντά, «Η Κλεό από τις 5 ως τις 7», ενώ πιο πριν, ο παρουσιαστής της τελετής Εντουάρ Μπαέρ, βγήκε στη σκηνή εκθειάζοντας την ανάγκη της αίθουσας για την προβολή των ταινιών, τονίζοντας πως «σινεμά θα πει αίθουσα», να βγαίνεις από το σπίτι σου και να βρίσκεσαι μαζί με άλλους σ’ αυτή τη συλλογική συνάντηση. Ενώ στη σκηνή κλήθηκε η διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Μεξικανό σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου, και τα μέλη της, Κέλι Ράισαρντ, Ελ Φάνινγκ, Μεμουνά Ντ’ Άγιε, Αλίτσε Ρορβάκερ, Ενκί Μπιλάλ, Ρομπέν Καμπιγιό, Πάβελ Παβλικόβσκι και τον Έλληνα Γιώργο Λάνθιμο.

     
 
Η επίσημη έναρξη του πιο διάσημου κινηματογραφικού φεστιβάλ έγινε σε μια ανανεωμένη, όπως τη διαφημίζει το φεστιβάλ, Κρουζέτ, με καθαρές και πιο ευρύχωρες πλαζ, με τους χώρους έξω από το Μέγαρο του Φεστιβάλ φτιαγμένους για να δεχτούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και τους φαν που θέλουν να θαυμάσουν και να πάρουν σέλφις με τους αγαπημένους τους ηθοποιούς. Με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Μεξικανό σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, καθώς και τον Αμερικανό σκηνοθέτη της εναρκτήριας ταινίας, Τζιμ Τζάρμους και τους πρωταγωνιστές του (ανάμεσά τους τον Μπιλ Μάρεϊ, την Τίλντα Σουίντον, την Κλόε Σεβινί και τον Άνταμ Ντράιβερ) και τους υπόλοιπους διάσημους Γάλλους και ξένους καλεσμένους, να διασχίσουν το κόκκινο χαλί.
 
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Τζιμ Τζάρμους, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της εκδήλωσης. Μια ασυνήθιστη για τον Τζάρμους ταινία για ζόμπις, που κινείται ανάμεσα στην ταινία τρόμου και τη μαύρη κωμωδία, αλληγορία πάνω στο μέλλον του πλανήτη μας. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή αμερικανική πόλη, τη Σέντερβιλ, με τον μικρό πληθυσμό των 738 κατοίκων, με τους δυο αστυνομικούς που περιπολούν τους δρόμους, τον κάπως βαριεστημένο Κλιφ (Μπιλ Μάρεϊ) και τον νεότερό του και πιστό συνεργάτη Ρόνι (Άνταμ Ντράιβερ), να ανακαλύπτουν πως ξαφνικά η νύχτα δεν εμφανίζεται, τα ηελκτρονικά έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ενώ διάφορα άλλα περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Σταδιακά, ο Τζάρμους εισάγει τα διάφορα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο στη δομή της πλοκής του: την αστυνομικίνα Μίντι (Κλόε Σεβινί), τον ρατσιστή αγρότη Μίλερ (Στιβ Μπουσέμι), τον μαύρο Χανκ (Ντάνι Γκλόβερ), ένα νεαρό, φαν της επιστημονικής φαντασίας,  ιδιοκτήτη ενός καταστήματος για κομικς και όπλα (Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς) και την παράξενη, εξωγήινη Σκοτσέζα Ζέλντα (Τίλντα Σουίντον), με εκπληκτική δεξιοτεχνία στη χρήση του σπαθιού (στο νου έρχεται η Ούμα Θέρμαν στο «Kill Bill» του Ταραντίνο). Ενώ, λίγο μετά, θα φτάσουν στην πόλη και ένα τρίο τινέιτζερς (Σελίνα Γκόμεζ, Όστιν Μπάτλερ και Λούκα Σάμπατ) καθώς και ένα τρίο νεαρών που ζουν σ’ ένα κέντρο κράτησης. Έξω απ’ αυτούς, στο γειτονικό δάσος, κοντά στο νεκροταφείο, βρίσκεται και ο Ερημίτης Μπομπ (Τομ Γουέιτς), που παρακολουθεί από μακρυά όσα συμβαίνουν.      
 
Σε λίγο, από το νεκροταφείο που αρχικά είχαν προσπεράσει οι δυο αστυνομικοί, βλέπουμε να βγαίνουν από τους τάφους δυο άτομα, δυο ζόμπις (στους ρόλους η Σάρα Ντράιβερ, γυναίκα του Τζάρμους και ο Ίγκι Ποπ), που εισβάλλουν στο κοντινό καφέ και κατασπαράσσουν τις δυο γυναίκες υπαλλήλους. Στη συνέχεια, οι ζωντανοί νεκροί θα πληθύνουν, με τον καθένα να συνεχίζει, κατά κάποιο τρόπο, από εκεί που σταμάτησε πριν το θάνατό του, σε διάφορες σκηνές όπου κυριαρχεί το χιούμορ: άλλοι να συνεχίσουν να πίνουν καφέ (όπως τα δυο πρώτα ζόμπι),  άλλοι να κοιτάνε τα κινητά και τα wi-fi τους και άλλοι (όπως η μπεκρού γριά στο κτίριο της αστυνομίας) να αναζητά το Σαρντονέ κρασί της. Μια ολόκληρη στρατιά με στόχο να εξαφανίσει τους ζωντανούς (ενώ, ειρωνικά, ακούμε στοα ράδιο του αυτοκινήτου των δυο αστυνομικών το τραγούδι «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Στέρτζιλ Σίμψον) και που μπορεί να την ξανα-σκοτώσεις («σκοτώστε τους νεκρούς» είναι το σύνθημα που ακούγεται...) μόνο όταν της κοπεί το κεφάλι, με καλύτερη στην αποκεφάλισή τους, να αποδεικνύεται η Σκοτσέζα Ζέλντα με το ιαπωνικό σπαθί της. Μόνο που οι ζωντανοί-νεκροί είναι πολύ περισσότεροι από τους ζωντανούς, και όπως αναφέρει κάθε τόσο ο Ρόνι, «τα πράγματα γίνονται χειρότερα».     
 
Η ξαφνική αυτή εισβολή των ζόμπι, όπως μαθαίνουμε από τις τηλεοπτικές ειδήσεις, οφείλεται στην αλλαγή του άξονα της γης εξαιτίας της πολικής διάρρηξης. Με άλλα λόγια στην απληστία των διεθνών εταιριών, την πολιτική του Τραμπ και των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και την αποκλειστικά ματεριαλιστική στροφή της κοινωνίας μας που οδηγούν τον πλανήτη και τις διάφορες μορφές ζωής σ’ αυτόν, στην καταστροφή του. «Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα», ανάφερε ο Τζάρμους, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας του, «δεν είναι τόσο η απάθεια, αλλά ο κίνδυνος, που έχει προκαλέσει η οργανωμένη κοινωνία μας, εξαφάνισης κάθε είδους ζωής από τον πλανήτη...».
 
Ο Τζάρμους αντλεί από διάφορες ταινίες του είδους, ιδιαίτερα όμως από τη «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του Τζορτζ Ρομέρο (με αναφορά σ’ αυτήν να γίνεται από την πρώτη κιόλας σκηνή στο νεκροταφείο) αλλά και άλλων (από τον Τζον Κάρπεντερ μέχρι τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ) για να φτιάξει τη μαύρη κωμωδία του, με τους ηθοποιούς του (από τους οποίους οι περισσότεροι είναι τακτικοί συνεργάτες του), ιδιαίτερα τον Μάρεϊ και τον Ντράιβερ, να δημιουργούν το ιδιόμορφο deadpan χιούμορ (ένα «στεγνό» χιούμορ) που συναντάμε στις πιο πολλές ταινίες του (από το «Στην παγίδα του νόμου» ως το «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί»).        
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.