Eurovision: σε «πορτοκαλί χαλί» οι διαγωνιζόμενοι

Διαγωνιζόμενοι από 41 χώρες περπάτησαν σε ένα πορτοκαλί χαλί στην «Πλατεία Πολιτισμού» του Τελ Αβίβ την Κυριακή για την τελετή έναρξης της Eurovision 2019, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις φωνές που ζητούσαν ένα μποϊκοτάζ του διαγωνισμού υπέρ των Παλαιστινίων.

Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί του 64ου διαγωνισμού της Eurovision στο Τελ Αβίβ, την Τρίτη και την Πέμπτη, πριν από τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού το Σάββατο.
Αντί για το παραδοσιακό κόκκινο χαλί, ένα πορτοκαλί χαλί, το οποίο ταιριάζει με το λογότυπο της εταιρείας που χρηματοδοτεί το διεθνές φεστιβάλ τραγουδιού, ξεδιπλώθηκε στην πλατεία του Τελ Αβίβ που στεγάζει το εθνικό θέατρο Ισραήλ Habima και τη Φιλαρμονική του Ισραήλ.
"Όλοι είναι ενθουσιασμένοι στην ομάδα μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ », δήλωσε η εκπρόσωπος της Κύπρου, Τάμτα, η πρώτη από τους συμμετέχοντες που περπάτησε στον πορτοκαλί χαλί, που πλαισιωνόταν από τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που καλύπτουν το γεγονός.
Τα τέσσερα μέλη του Πολωνικού συγκροτήματος Tulia έκαναν μια μικρή επίδειξη του φολκλορικού στιλ που χαρακτηρίζει το τραγούδι τους προς τέρψη του κοινού.
Ο Φιλανδός DJ Darude περιέγραψε το ευχάριστο κλίμα που επικρατούσε στα παρασκήνια μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν διαγωνισμό.
Ανησυχίες είχαν εγερθεί πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, ύστερα από την αύξηση της  διασυνοριακής βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα. Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ πριν από μία εβδομάδα εξακολουθεί να ισχύει.
Με την ανακοίνωση της επιλογή του Ισραήλ να φιλοξενήσει το διαγωνισμό της Eurovision, η χώρα έγινε στόχος της εκστρατείας Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) με σκοπό να πιέσει κυβερνήσεις, εταιρείες, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς να απομονώσουν το Ισραήλ.  
Η BDS κάλεσε τους καλλιτέχνες και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αποσυρθούν από το διαγωνισμό,  λέγοντας ότι η διοργάνωση στο Τελ Αβίβ ισοδυναμούσε με ξέπλυμα διαμέσου της τέχνης,  των πολιτικών του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ωστόσο καμιά από τις συμμετοχές δεν αποσύρθηκε για αυτό το λόγο.
Το Ισραήλ ανέλαβε μια αντι-εκστρατεία για να ανατρέψει τις επιθέσεις της BDS και κατηγορεί ορισμένους οπαδούς της για αντισημιτισμό  και δεσμούς με παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κάτι που απορρίπτει η ηγεσία του BDS.
Οι ισραηλινή τηλεόραση Kan πρόβαλε ένα μουσικό βίντεο την Παρασκευή με στόχο να διασκεδάσει τις φήμες για χαμηλή συμμετοχή στο διαγωνισμό εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια και τις εκκλήσεις για μποϋκοτάζ.
Στο βίντεο εμφανίζονται δύο τραγουδιστές να καλωσορίζουν ένα ζευγάρι που φτάνει στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, τραγουδώντας «Ξέρουμε τι έχετε ακούσει – ότι είναι μια χώρα κατοχής. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα από αυτό».
Το βίντεο ωστόσο, σε άλλα σημεία, προκάλεσε κάποια ενόχληση στους Ισραηλινούς για κάποια αντιφεμινιστικά και αντισημιτικά υπονοούμενα. Η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ, υπερασπίστηκε το βίντεο αναφέροντας ότι περιέχει αυτοσαρκασμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.