Πέθανε ο Ντικ Ντέιλ, ο "βασιλιάς της κιθάρας σερφ"

Ο Ντικ Ντέιλ, ο Καλιφορνέζος μουσικός που επινόησε την κιθάρα σερφ και είχε επηρεάσει πολύ τους Beach Boys, τον Τζίμι Χέντριξ και τη χέβι μέταλ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Ο Ντέιλ --το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ρισάρ Μονσούρ-- έγινε γνωστός με το τραγούδι «Μισιρλού» ("Misirlou"), ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones στα τέλη της δεκαετίας του 1950.Η «Μισιρλού» χρησιμοποιήθηκε ως μουσική των τίτλων της ταινίας καλτ του Κουέντιν Ταραντίνο "Pulp Fiction". Ο θάνατός του προχθές Σάββατο επιβεβαιώθηκε από έναν από τους πρώην ντράμερ του, τον Ντάστι Γουάτσον.

Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή.

Συνέχιζε τις εμφανίσεις μέχρι πολύ πρόσφατα. Ο Μπράιαν Γουίλσον, πρώην μέλος των Beach Boys, του απέτισε αμέσως φόρο τιμής: «Το παίξιμο τις κιθάρας του Ντικ είχε τεράστια επίδραση σε όλους εμάς», έγραψε στο Twitter. Οι Beach Boys περιέλαβαν τη «Μισιρλού» στο άλμπουμ τους "Surfin' USA" το 1963. «Αναπαύσου εν ειρήνη Ντικ Ντέιλ -- Πατέρα της κιθάρας σερφ. Σου οφείλουμε όλοι πολλά», έγραψε από την πλευρά του ο Μπράιαν Μέι, ο κιθαρίστας των Queen. Ο Ντέιλ θεωρείται εκείνος που επινόησε το στυλ της κιθάρας σερφ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο υψηλός ήχος και οι αντηχήσεις. Είχε δουλέψει με τον μυθικό Λίο Φέντερ που κατασκεύαζε ηλεκτρικές κιθάρες ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν ενισχυτές που να μπορούν να υποστηρίξουν εκκωφαντική ένταση ήχου, κάτι που του χάρισε το προσωνύμιο «πατέρας του χέβι μέταλ».

Καθώς ήταν και ο ίδιος ένας καλός σέρφερ, είχε περιγράψει την τεχνική του, σε μια συνέντευξη στους New York Times το 1994, ως ένα «στακάτο στιλ βαριού μυδραλιοβόλου», που παραπέμπει στη «δύναμη της Μητέρας Φύσης, της γης και του ωκεανού μας». Ο Ντέιλ, Αμερικανός με καταγωγή από τον Λίβανο, γεννήθηκε το 1937 στη Βοστόνη και πέρασε την εφηβεία του στην Καλιφόρνια. Ουσιαστικά ινστρουμένταλ, η μουσική σερφ --ένα υποείδος της τεράστιας αμερικανικής σκηνής ροκ-- γνώρισε το απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με συγκροτήματα όπως οι Del Tones, Jan and Dean, The Ventures και κυρίως οι Beach Boys. Είναι αξεχώριστη από την Καλιφόρνια και την ηδονιστική σερφ κουλτούρα της.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:53

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.