Μπερλινάλε 2019: Στην ισραηλινή ταινία «Συνώνυμα» η Χρυσή Άρκτος

Στην ταινία «Συνώνυμα» του Ισραηλινού σκηνοθέτη Νάνταβ Λαπίντ, μια με αλληγορικές διαστάσεις έρευνα γύρω από την εθνικότητα, με ήρωα ένα νεαρό εκπατρισμένο Ισραηλινό στο Παρίσι, απονεμήθηκε η Χρυσή Άρκτος του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ταινία στην πραγματικότητα «αουτσάιντερ» μια και οι περισσότεροι κριτικοί στρέφονταν είτε στην κινέζικη ταινία «Όντογκ» είτε στην ταινία της Βόρειας Μακεδονίας, «Αν ο θεός υπάρχει, αυτή ονομάζεται Πετρούνια» της Τεόντοσιτς Στρούγκαρ Μιτέβσκα, με τη ταινία να περιορίζεται στο Οικουμενικό βραβείο που της απένειμε η επιτροπή από καθολικούς και προτεστάντες κριτικούς. Η ταινία του Λαπίντ κέρδισε και ένα ακόμη βραβείο, εκείνο της επιτροπής της FIPRESCI (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου).

Στη γαλλική ταινία «Ελέω θεού» του Φρανσουά Οζόν, γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την καθολική εκκλησία, απονεμήθηκε το Μέγα Βραβείο τη κριτικής επιτροπής, ενώ το άλλο ειδικό βραβείο, το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές, δόθηκε στην ταινία «System Crasher» της Νόρας Φίνγκσαϊντ, γύρω από ένα ατίθασο 9χρονο κοριτσάκι.

Εντελώς απρόσμενη ήταν η βράβευση με την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στην Γερμανίδα Άνγκελα Σάνελεκ για την ταινία της, «Ήμουν σπίτι, αλλά», γύρω από την εξαφάνιση και την περίεργη επανεμφάνιση ενός 13χρονου μαθητή. Η κινεζική ταινία «Αντίο γιε μου» του Γουάνγκ Χιάο-σουάι περιορίστηκε στα βραβεία (ανδρικής και γυναικείας) ερμηνείας, για τους δυο πρωταγωνιστές της, στον Γουάνγκ Τσιντσούν και την Γιονγκ Μέι.

Τα βραβεία απένειμε διεθνής επιτροπή με πρόεδρο την Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός και μέλη τους: Τσάστιν Τσανγκ, Σάντρα Χούλερ, Σεμπάστιαν Λέλο, Ραγιέντρα Ρόι και Τρούντο Στάιλερ.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: «Συνωνυμίες» του Νάνταβ Λαπίντ
Αργυρή Άρκτος Μέγα Βραβείο της επιτροπής: «Ελέω θεού» του Φρανσουά Οζόν
Αργυρή Άρκτος Άλφρεντ Μπάουερ για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές: «System Crasher» της Νόρας Φίνγκσααϊντ
Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Άνγκελα Σάνελεκ για την ταινία «Ήμουν σπίτι, αλλά»
Αργυρή Άρκτος καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Γιονγκ Μέι για την ταινία «Αντίο, γιε μου» του Γουάνγκ Ξιάο-σουάι
Αργυρή Άρκτος καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γουάνγκ Τσιντσούν για την ταινία «Αντίο, γιε μου» του Γουάνγκ Ξιάο-σουάι
Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου: Μαουρίτσιο Μπράουτσι, Κλαούντιο Τζιοβανέζι και Ρομπέρτο Σαβιάνο για την ταινία «Πιράνχας» του Κλαούντιο Τζιοβανέζι
Αργυρή Άρκτος για εξαιρετική καλλιτεχνική συμβολή: Ράζμους Βίντεμπεκ για τη φωτογραφία στην ταινία «Κλέβοντας άλογα» του Χάνες Πέτερ Μόλαντ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.