Με ελληνική παρουσία η φετινή Μπερλινάλε

ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ 2019

Με ελληνική παρουσία η φετινή Μπερλινάλε

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Με ελληνική ταινία φέτος στο 69ο Κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόκειται για την ταινία «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, ένα «προκλητικό δράμα-θρίλερ» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα «Πανόραμα» του φετινού 69ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, που αρχίζει στις 7 και λήγει στις 17 του Φεβρουαρίου 2019.


Πρωταγωνίστριες στην ταινία του Τζουμέρκα είναι δυο γυναίκες, μια εργάτρια και μια αστυνομικός, που ένας μυστηριώδης θάνατος στη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας όπου ζουν κι ο άγριος κύκλος που ακολουθεί θα φέρει κοντά.

Η Ελλάδα είναι συμπαραγωγός και σε μια άλλη ταινία της φετινής Μπερλινάλε, την ταινία «A Tale of Three Sisters» του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ (δημιουργού της ταινίας «Υποψίες»), που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα. Ιστορία που ξεκινά σ’ ένα απομακρυσμένο, εγκαταλειμμένο χωριό της Τουρκίας της δεκαετίας του ’80, όταν τρεις αδερφές στέλνονται ως ανάδοχες σε πλούσιες οικογένειες για να βρεθούν τελικά μπροστά σε απρόσμενα εμπόδια και να δουν τα όνειρά τους να τσακίζονται.

Είκοσι τρεις συνολικά ταινίες, με 6 εκτός συναγωνισμού και 17 να διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ, είναι το σύνολο των ταινιών που προβάλλονται φέτος στο επίσημο πρόγραμμα της Μπερλινάλε, με τον αμερικανικό κινηματογράφο ν α είναι απών από τις διαγωνιστικές ταινίες – οι δυο αμερικανικές της λίστας προβάλλονται εκτός συναγωνισμού.

Στο πρόγραμμα πάντως συναντάμε ταινίες από γνωστούς Ευρωπαίους και άλλους σκηνοθέτες όπως οι Φρανσουά Οζόν, Αντρέ Τεσινέ, Άνταμ ΜακΚέι, Ζανγκ Γιμού, Ανιέσκα Χόλαντ, Ιζαμπέλ Κοϊξέ, Φατίχ Ακίν και Ανιές Βαρντά, με την ταινία «Η καλοσύνη των ξένων» της Δανέζας Λόνε Σέρφιγκ (που το 2009 η ταινία της «Μια κάποια εκπαίδευση» ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ), με τη Ζόε Καζάν και τον Μπιλ Νάιγκι, να κάνει την επίσημη έναρξη.

Τρεις άντρες, παιδικοί φίλοι, αντιμετωπίζουν τη ζωή τους και τα οικογενειακά και άλλα προβλήματά τους στη γαλλική ταινία «Grace a dieu» του Φρανσουά Οζόν που διαγωνιζεται για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ, με πρόεδρο της διεθνούς κριτικής επιτροπής τη διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός. Στην άλλη γαλλική ταινία, «Αντίο, νύχτα» του Αντρέ Τεσινέ, η Κατρίν Ντενέβ ερμηνεύει μιαν ηλικιωμένη αγρότισσα που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα σκοτεινά μυστικά του νεαρού εγγονού της, όταν αυτός αποφασίζει να επισκεφτεί το αγρόκτημά της.

H σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα απομονωμένο αγρότη κι έναν άστεγο είναι στο επίκεντρο της ταινίας «Ένα δευτερόλεπτο» του Κινέζου Ζανγκ Γιμού. Στη γερμανική ταινία του Φατίχ Ακίν, «Το χρυσό γάντι», με τον Γιόνας Ντάσλερ και τον Άνταμ Μπουσδούκο, ένας κατά συρροή δολοφόνος τρομοκρατεί τους κατοίκους του Αμβούργου, στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70. Στην αυστριακή ταινία «Το έδαφος κάτω από τα πόδια μου» της Μαρί Κρόιτσερ, μια δυναμική, αυταρχική, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην ιδιωτική ζωή της, γυναίκα αρχίζει να χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας ύστερα από ένα τραγικό γεγονός. Η Ελλάδα συμμετέχει στην παραγωγή της γερμανικής ταινίας, «Ιστορία τριών αδερφών» του τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Εμίν Άλπερ (γνωστό μας από τις ταινίες «Υποψίες» και «Πέρα από το λόφο»), με επίκεντρο την ιστορία τριών νεαρών κοριτσιών, από ένα χωριό της Ανατόλιας, που δίνονται για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες στη Γερμανία.

Στη γερμανοσέρβικη παραγωγή «Ήμουν στο σπίτι, αλλά» της Άντζελα Σάνελεκ, η εξαφάνιση ενός 13χρονου αγοριού αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής της οικογένειάς του και των δασκάλων του. Ακόμη, στην καναδέζικη «Ανθολογία μιας πόλης φάντασμα» του Ντενί Κοτέ, μυστηριωδη γεγονότα και άγνωστα πρόσωπα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά το θάνατο ενός άντρα σε αυτοκίνητο δυστύχημα και την απροθυμία των κατοίκων της μικρής του πόλης να συζητήσουν τις συνθήκες του θανάτου του.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα κρίνει τις 17 ταινίες του διαγωνιστικού και θα απονείμει τη Χρυσή Άρκτο και τα άλλα βραβεία της φετινής Μπερλινάλε είναι η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αποτελούν οι: Σεμπάστιαν Λέλιο (σκηνοθέτης), Σάντρα Χούλερ (ηθοποιός), Τρούντι Στάιλερ (ηθοποιός/σκηνοθέτης/παραγωγός), Τζιάστιν Τσανγκ (κριτικός κινηματογράφου) και Ρατζιέντρα Ρόι (διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, MoMA).

Στις Ειδικές Προβολές θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Γουότεργκεϊτ» του Τσαρλς Φέργκουσον (βραβευμένου ήδη το 2009 με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του «Inside Job», γύρω από την οικονομική κρίση του 2008), μια σε βάθος ματιά στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ μέσα από χιλιάδες μέτρα σπάνιου φιλμ και άλλα άγνωστα μέχρι πρόσφατα ντοκουμέντα. Ενώ για το τμήμα «Κλασικές ταινίες της Μπερλινάλε» θα προβληθούν, σε αποκαταστημένες ψηφιακές κοπιες, η δανέζικη ταινία «Ο λόγος» του Καρλ Ντράγιερ και η ουγγρική «Υιοθεσία» της Μάρτα Μετσάρος. Τέλος, η φετινή Ρετροσπεκτίβα είναι αφιερωμένη στις ταινίες των Γερμανίδων σκηνοθετριών της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας της περιόδου 1968-1999.

Όσο για τη φετινή Ειδική Χρυσή Άρκτο που απονέμεται για το σύνολο τη καριέρας ενός δημιουργού, αυτή θα απονεμηθεί φέτος στη διάσημη Βρετανή ηθοποιό Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΎ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

«Αντίο νύχτα» (L`adieu à la nuit/Farewell to the Night) του Αντρέ Τεσινέ, (Γαλλία), εκτός συναγωνισμού
«Amazing Grace» του Άλαν Έλιοτ (ΗΠΑ) – ντοκιμαντέρ, εκτός συναγωνισμού
«Der Boden unter den Füßen («Tο χώμα κάτω από τα πόδια μου») της Marie Kreutzer (Αυστρία)
«Di jiu tian chang» («Αντίο, γιέ μου») του Wang Xiaoshuai (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)
«Elisa y Marcela» («Ελίζα και Μαρτσέλα») της Ιζαμπέλ Κοϊξέ (Ισπανία)
«Der Goldene Handschuh» («Tο χρυσό γάντι») του Φατίχ Ακίν (Γερμανία/Γαλλία)
Gospod postoi, imeto i` e Petrunija (Ο θεός υπάρχει, της όνομά της είναι Πετρούνια) της Τεόνα Στρούγκα Μιτβέβσκα (Βόρεια Μακεδονία/Βέλγιο/Σλοβενία/Κροατία/Γαλλία)
Grâce à Dieu (Θεού Χάριτος) του Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)
Ich war zuhause, aber (Ήμουν σπίτι, αλλά) της Άνγκελα Σάνελερ (Γερμανία/Σερβία)
The Kindness of Strangers (Η καλοσύνη των ξένων) της Λόνε Σέρφιγκ (Δανία/Καναδάς/Σουηδία/Γερμανία/Γαλλία) – ταινία έναρξης
Kız Kardeşler (Ιστορία τριών αδερφών) του Εμίν Άλπερ (Tουρκία/Γερμανία/Ολλανδία/Ελλάδα) Marighella (Μαριγκέλα) του Βάγκνερ Μούρα (Βραζιλία) – εκτός συναγωνισμού
Mr. Jones (Ο κύριος Τζόουνς) της Ανιέσκα Χόλαντ (Πολωνία/Βρετανία/Ουκρανί9α)
Öndög του Γουάνγκ Κουανάν (Μογγολία)
The Operative (O πράκτορας) του by Γιουβάλ Άντλερ (Γερμανία/Ισραήλ/Γαλλία/ΗΠΑ) – εκτός συναγωνισμού
La paranza dei bambini (Πιράνχας) του Κλαούντιο Τζιοβανέζι (Ιταλία)
Répertoire des villes disparues (Ανθολογία μιας πόλης φάντασμα) της Ντενί Κοτέ (Καναδάς)
Synonymes (Συνωνυμίες) του Ναντάβ Λαπίμτ (Γαλλία/Ισραήλ/Γερμανία)
Systemsprenger (System Crasher) της Νόρα Φίνγκσαϊντ (Γερμανία)
Ut og stjæle hester (Κλέβοντας άλογα) του Χανς Πέτερ Μόλαντ (Νορβηγία/Σουηδία/Δανία)
Varda par Agnès (Η Βαρντά από την Ανιές) της Ανιές Βαρντά (Γαλλία) – ντοκιμαντέρ, εκτός συναγωνισμού
Vice του Άνταμ ΜακΚέι (ΗΠΑ) – εκτός συναγωνισμού
Yi miao zhong (Ένα δευτερόλεπτο) του Ζανγκ Γιμού (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.