Βραβεία για κυπριακές ταινίες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τέσσερις κυπριακές ταινίες, ένας σημαντικός αριθμός για τη μικρή κινηματογραφία της χώρας, διαγωνίστηκαν στο φετινό 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Τρεις στο Ελληνικό και μία στο Διεθνές διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για τις ταινίες τις ταινίες «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα), «Sunrise in Kimmeria» του Σάιμον Φαρμακά (Ελληνικό Πρόγραμμα), «Παύση» (Ελληνικό Πρόγραμμα) της Τώνιας Μισιαλή και «China Town» της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν (Ελληνικό Πρόγραμμα).

Σε σύνολο 20 ταινιών του Ελληνικού Προγράμματος, η ταινία «ΠΑΥΣΗ» της Τώνιας Μισιαλή (Συμπαραγωγή Κύπρου - Ελλάδας) έλαβε το πολύ σημαντικό βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για Ελληνική Ταινία, καθώς και το 2ο Βραβείο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής, «Πρόκειται για μια ταινία που δείχνει μια γυναίκα η οποία βιώνει μια κατάσταση γεμάτη προκλήσεις, όπου η φαντασία είναι ιδιαίτερα αναγκαία».

Η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (συμπαραγωγή Κύπρου, Γερμανίας, Ελλάδας), συνεχίζει την επιτυχημένη διεθνή πορεία μετά το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα 2018, κερδίζοντας τη φορά αυτή την Πρώτη Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «για τη χιουμοριστική του προσέγγιση σε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση».

Οι προβολές των τεσσάρων Κυπριακών ταινιών έγιναν σε κατάμεστες από κόσμο αίθουσες, οι συντελεστές τους καταχειροκροτήθηκαν και εισέπραξαν θετικά σχόλια και κριτικές.

Οι φετινές βραβεύσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δίνουν συνέχεια στην περσινή επιτυχία της ταινίας «Ρόζμαρι» του Άδωνη Φλωρίδη, που είχε κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες αποτελούν συμπαραγωγές με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, και έχουν τύχει οικονομικής στήριξης μέσα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κινηματογράφου (ΣΕΚιν).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.