Πέθανε ο τραγουδιστής που έσμιξε την ΡΟΚ με την ΠΑΝΚ Ρασίντ Ταχά

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι ο διάσημος τραγουδιστής Ρασίντ Ταχά. Γεννημένος στην Αλγερία και μεγάλη μορφή του γαλλικού ροκ τη δεκαετία του '80 είχε γίνει διάσημος πρώτα στη Γαλλία και μετά στη διεθνή σκηνή όταν διασκεύασε με το συγκρότημά του «Carte de Sejour» το κλασσικό τραγούδι του Σαρλ Τρενέ, «Douce France» (Γλυκιά Γαλλία), μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

Ο Rachid Taha ευτύχησε να καθιερωθεί σε έναν από τους πιο διάσημους διεθνώς τραγουδιστές που ανέδειξε η Αλγερία και γενικότερα η Βόρεια Αφρική. Τη μεγάλη του καριέρα την έκανε βέβαια στη Γαλλία, όπου και μετακόμισε με την οικογένειά του όταν ήταν 10 ετών, μπαίνοντας ήδη από παιδί στον στίβο του μεροκάματου.
Οι εμπειρίες του αυτές στη λιγότερο λαμπερή όψη της Γαλλικής Ρεπουμπλίκ, όπως και η ζωή των μεταναστών στα γκέτο της χώρας, τροφοδότησαν αργότερα τους στίχους της τραγουδοποιίας του, που κέρδισε όμως προσοχή και χάρη στον περιπετειώδη μουσικό της χαρακτήρα, ο οποίος ανακάτευε rock φόρμες με αλγερινό raï σε μια εποχή που ευνοούσε όλο και περισσότερο τις λεγόμενες «μουσικές του κόσμου».
Ο Ρασίντ Ταχά ήταν μία δυνατή και χαρισματική προσωπικότητα της ροκ σκηνής στη Γαλλία ήδη από τα πρώτα του βήματα το 1981.
Με το συγκρότημά του Carte de Sejour, ο Ταχά, έγινε ο σημαιοφόρος της δεύτερης γενιάς των Αλγερίνων Μαγκρέμπ στη γαλλική κοινωνία.
Παρέμεινε πιστός στο ροκ και το πανκ με τα οποία μεγάλωσε και μάλιστα δεν δίστασε να αναμείξει τα είδη αυτά με την ανατολική μουσική.
Ηταν ιδιαίτερος μουσικός και από τους ελάχιστους τραγουδοποιούς που έβαλαν στη μουσική τους βορειοαφρικανικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και δυνατή ροκ μουσική καθώς είχε έντονη επιρροή κυρίως από τους Clash και τους Led Zeppelin και έντονα πολιτικοποιημένος. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μείξης ήταν η διασκευή το 2004 στα αραβικά του τραγουδιού «Rock the Casbah» των The Clash. 

 

Το 1997 είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία με το αλμπουμ «Diwn» με τραγούδια από την περιοχή Καμπυλία της Αλγερίας ενώ εκείνο που ξεχώρισε και ακουγόταν για χρόνια όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο ήταν το «Ya Rayah» το οποίο ερμήνευσε την ίδια χρονιά στα ελληνικά και ο Γιώργος Νταλάρας με τίτλο «Κι Αν Σε Θέλω» στον δίσκο Θεσσαλονίκη-Γιάννενα Με Δυο Παπούτσια Πάνινα, σε ελληνικούς στίχους Μιχάλη Γκανά. Τη διασκευή και την ενορχήστρωση είχε επιμεληθεί ο Goran Bregovic.

Τελευταία του δουλειά ήταν το άλμπουμ Zoom του 2013 (Γαλλία #96), στο οποίο συμμετείχε και ο Brian Eno.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.