Aπονομή βραβείων στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι

Τελευταία μέρα σήμερα του 53ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με την απονομή των βραβείων στη βραδινή τελετή καθώς και των ειδικών βραβείων στους ξένους τιμώμενους, στον Μπάρι Λέβινσον, με την Κρυστάλλινη Σφαίρα για το σύνολο του έργου του, και στον ηθοποιό Ρόμπερτ Πάτισον (που έφτασε σήμερα εδώ), με το Βραβείο του Προέδρου. Ενώ, νωρίτερα θα αναγγελθούν τα παράλληλα βραβεία της εκδήλωσης, ανάμεσά τους και εκείνα της Διεθνούς Κριτικής FIPRESCI) καθώς και το Οικουμενικό Βραβείο που απονέμουν καθολικοί και προτεστάντες κριτικοί.   


Σ’ ένα συνδυασμό της μαύρης κωμωδίας και του δράματος, με μια μικρή δόση του θεάτρου του παράλογου, στρέφεται ο Μπάμπης Μακρίδης (έκανε το 2012 μια ενδιαφέρουσα πρώτη εμφάνιση με την ταινία «L») στη δεύτερη ταινία του «Οίκτος», που προβλήθηκε στο τμήμα «Μια άλλη ματιά» του φετινού 53ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Μια απολαυστική στο πρώτο μέρος της και με δραματική ένταση και απρόοπτα στο δεύτερο, η ταινία του Μακρίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Σάντανς για να συνεχίσει σε διάφορα άλλα διεθνή φεστιβάλ (από εκείνα της Οδησσού και του Ρότερνταμ μέχρις εκείνα του Χονγκ Κονγκ και του Ταϊπέι), ακολουθεί ένα δικηγόρο (έξοχος με το ουδέτερο, παγωμένο του πρόσωπο, ο Γιάννης Δρακόπουλος), που, ενώ η γυναίκα του βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κώμα, απολαμβάνει τον οίκτο των γειτόνων, των συναδέλφων και των φίλων.

Παρόλο που έχει να φροντίσει ένα μικρό γιο, ο οίκτος φαίνεται να τροφοδοτεί την κενή στην πραγματικότητα ζωή του δικηγόρου (η μόνη του αληθινή παρηγοριά είναι το σκυλάκι που έχει). Τον οίκτο που του προσφέρει το κλάμα όταν κάθεται μόνος στο κρεβάτι του, τον αναζητά με πάθος (από τον υπάλληλο στο καθαριστήριο μέχρι τη γειτόνισσα που κάθε πρωί του φέρνει ένα κέικ), ένα όμως πάθος καλά κρυμμένο πίσω από το ανέκφραστο πρόσωπό του. Ώσπου μια ξαφνική αλλαγή, όταν η γυναίκα του συνέρχεται και επιστρέφει στο σπίτι, του αφαιρεί την απόλαυση αυτή που του προσφέρουν οι άνθρωποι γύρω του.

Η αναζήτηση του οίκτου θα μετατραπεί σε εμμονή (θα προσπαθήσει να ξαναδακρύσει χρησιμοποιώντας... δακρυγόνο, θα παραπονεθεί που η γειτόνισσα έπαψε να του φέρνει το πρωινό κέικ), θα τον αλλάξει, θα του προκαλέσει ψυχώσεις που σταδιακά γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες, με αποτέλεσμα να εισβάλει το παράλογο (εδώ ρόλο έπαιξε και το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου), που τόσο αναζητούσε στις δικές του ταινίες ο Λάνθιμος, και που με πολύ καλύτερο, πρέπει να παραδεχτώ, τρόπο πετυχαίνει να μετουσιώσει ο Μακρίδης. Γιατί, εκεί που ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί ένα στιλιζάρισμα, συχνά ανακατεμένο με άλλα στοιχεία, ο Μακρίδης παραμένει σε ένα καθαρά ρεαλιστικό στιλ, με απλά, στημένα με ξεχωριστή φροντίδα, πλάνα, με την κάμερα να καταγράφει, αντικειμενικά, τις κινήσεις και την όλη συμπεριφορά του πρωταγωνιστή του, διανθίζοντας τις σκηνές του, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος με ένα διαβρωτικό χιούμορ. Ένα στιλ που κάνει τα δρώμενα πιο αληθινά (τη μόνη ποιητική «φυγή» προσφέρει το κομμάτι από την «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν, που ακούμε στην ηχητική μπάντα), που  τοποθετεί την παράξενη αυτή πορεία δικηγόρου μέσα στην καθημερινότητα, μετατρέποντάς την έτσι ακόμη σε πιο τρομακτική.

Η παιδική φιλία αλλά και το πέρασμα στην ενηλικίωση είναι στο επίκεντρο της τσέχικης ταινίας «Μύγες του χειμώνα» (διαγωνιστικό τμήμα) του Όλμο Ομέρζου. Η ταινία αρχίζει μια χειμωνιάτικη μέρα, σ’ ένα επαρχιακό αστυνομικό σταθμό, με την αστυνομία να ανακρίνει τον 14χρονο Μάρα που έχουν συλλάβει να οδηγεί ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Στο ρόουντ-μούβι που ακολουθεί, μέσα από την ιστορία που τους αφηγείται, τον παρακολουθούμε, να περιφέρεται με το αυτοκίνητο, μαζί μ’ ένα συνομήλικο φίλο του, τον Χέντους, σε αναζήτηση περιπετειών. Ένα ταξίδι με διάφορες συναντήσεις που θα φέρει στην επιφάνεια τους χαρακτήρες τους, την ανάγκη τους για «δραπέτευση» από μια μάλλον ανιαρή ζωή, αλλά και την αίσθηση της σποραδικής χαράς για το διάλειμμα που τους προσφέρεται (όπως οι μύγες του χειμώνα που δεν χάνει την ευκαιρία κάθε τόσο να κινηματογραφήσει στους κάμπους αλλά και στα παράθυρα), καθώς και τη συμπόνοιά τους για το συνάνθρωπό τους (στις σκηνές που κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τον άρρωστο παππού του Μάρα). Ο σκηνοθέτης στήνει τις σκηνές του με φαντασία, χιούμορ και ευρηματικότητα, αφήνοντας τους δυο ερασιτέχνες ηθοποιούς του να αποδώσουν με αληθοφάνεια, ζεστασιά και ζωντάνια τους ρόλους τους.

Τον βασανισμένο, ψυχικά τραυματισμένο (από τη φωτιά που έκαψε τους γονείς του όταν ήταν μικρό παιδί) ερμηνεύει ο Αμερικανός ηθοποιός Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς (τον απολαύσαμε στο ρόλο του αστυνομικού στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, Μιζούρι») στην ταινία «To the Night», που σκηνοθέτησε, στην αγγλική γλώσσα, ο Γερμανός Πέτερ Μπρούνερ ("Αυτοί που πέφτουν έχουν φτερά»). Πρόσωπο μπερδεμένο, ψυχωτικό, σε ένα κόσμο το ίδιο μπερδεμένο, με συνεχή ξεσπάσματα (ιδιαίτερα στην Πηνελόπη, το κορίτσι του, που φροντίζει το μικρό παιδί τους και επιμένει, παρά την απαράδεκτη συχνά στάση του και την οικογενειακή βία, να του παραστέκεται), που εκφράζεται μόνο μέσα από την τέχνη του, μια τέχνη του installation, που την εμπνέεται πάντα μέσα από την τραγική εμπειρία του, τη φωτιά του σπιτιού και το θάνατο των γονιών του.

Αυτή η τέχνη, με τον πόνο της ζωής, πόνο που προκαλεί πηγές όχι μόνο στους ανθρώπους γύρω του αλλά και αυτοτραυματίζοντας και τον ίδιο, καθορίζει την πορεία του καθώς κι εκείνη του κόσμου γύρω του, ενός κόσμου που συχνά φτιάχνει με τη φαντασία του. Του κόσμου, με άλλα λόγια, που φτιάχνουν οι καλλιτέχνες από τον Γκογκέν μέχρι τον Ρεμπό, και που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε. Οπως ακριβώς κάνει ο Μπρούνερ για τον καλλιτέχνη ήρωά του και μαζί του ο Λάντρι Τζόουνς που δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, αντάξια για το βραβείο του φεστιβάλ.     

Πηγή: ΚΥΠΕ       

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.