Στη μαύρη λίστα του Αραβικού Συνδέσμου ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «The Post»

Η ταινία του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ που θα αναμετρηθεί στη φετινή κούρσα των Όσκαρ, το "The Post-Απαγορευμένα Μυστικά" λογοκρίνεται.

Οι αρχές λογοκρισίας του Λιβάνου συνέστησαν την απαγόρευση της νέας ταινίας που πρωταγωνιστεί η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα ωστόσο μετά από οργισμένες αντιδράσεις η ταινία θα προβληθεί κανονικά. 

Ο Λίβανος θα επιτρέψει τελικά την προβολή της τελευταίας ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, The Post, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσής της λόγω του μποϊκοτάζ που επιβάλλει η Βηρυτός σε κάθε προϊόν που συνδέεται με το Ισραήλ.
Αξιωματούχος της υπηρεσίας γενικής ασφάλειας, που αποφασίζει για τη λογοκρισία καλλιτεχνικών έργων, δήλωσε τη Δευτέρα πως η ταινία θα απαγορευθεί γιατί ο σκηνοθέτης της περιλαμβάνεται σε μια μαύρη λίστα του Αραβικού Συνδέσμου που αφορά το μποϊκοτάζ υποστηρικτών του Ισραήλ.
Ο Σπίλμπεργκ βρίσκεται στη λίστα αυτή επειδή έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Όμως το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνήθως επικυρώνει σχεδόν αυτόματα τις αποφάσεις της υπηρεσίας, προσανατολίζεται στο να επιτρέψει την προβολή της ταινίας.
"Ο υπουργός Εσωτερικών Νοχάντ Μαχνούκ πρόκειται να δώσει άδεια για την προβολή της ταινίας The Post", δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου. Ο διανομέας της ταινίας στον Λίβανο δήλωσε από την πλευρά του ότι η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη.
Η ταινία The Post, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μέριλ Στριπ και ο Τομ Χανκς, πραγματεύεται τη δημοσίευση το 1971 από την εφημερίδα Washington Post εγγράφων του Πενταγώνου που εξέθεταν τα ψέματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Εξάλλου, η άδεια της αυστραλιανής παραγωγής Jungle, για τον τραγικό περίπλου του Ισραηλινού τυχοδιώκτη Γιόσι Γκίνζμπεργκ, ο οποίος χάθηκε στο δάσος του Αμαζονίου στη Βολιβία το 1981, ανακλήθηκε τη Δευτέρα μετά την προβολή της ταινίας για δύο εβδομάδες στις κινηματογραφικές αίθουσες του Λιβάνου.
Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη στον Λίβανο για αυτή τη λογοκρισία: ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν μια επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες, άλλοι αρνούνται αυτό που θεωρούν "εξομάλυνση" της κατάστασης ή αποδοχή του Ισραήλ.
Το Βιετνάμ και η αλήθεια
Στην ταινία ο Σπίλμπεργκ φέρνει ξανά στο φως μια υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Στο "The Post" o Σπίλμπεργκ εξιστορεί το σκάνδαλο των "Φακέλων του Πενταγώνου" του 1971.
Τότε ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς) και η εκδότριά της εφημερίδας Κάθριν Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ) αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τα Pentagon Papers. Σε αυτά ο στρατιωτικός αναλυτής Ντάνιελ Έλσμπεργκ αποκάλυψε τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον, τα ψέματα προς τους πολίτες των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά και την κλιμάκωση του πολέμου που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση Νίξον.
Ο Νίξον προσπάθησε να σταματήσει την δημοσίευση των Φακέλων, μέχρι που ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Ρένκουιστ πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και αποφάνθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης τους.….

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:01

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.