ΠτΔ: O Μάριος Τόκας κατατάσσεται στους μεγάλους μουσουργούς

Ο Μάριος Τόκας δεν αγαπήθηκε μόνο από τους Λεμεσιανούς, αλλά και από όλους τους Κύπριους και όλους τους Ελλαδίτες και κατατάσσεται στους μεγάλους μουσουργούς, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Κηποθεάτρου Λεμεσού σε Δημοτικό Κηποθέατρο "Μάριος Τόκας".

Η τελετή ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πινακίδας στην είσοδο του κηποθεάτρου, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί σε ένα ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο κηποθέατρο.
 
Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η  Κύπρος ολόκληρη, αλλά ξεχωριστά η πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε ο Μάριος Τόκας, τιμά σήμερα τον υπέροχο μουσουργό, υπέροχο δημιουργό, τον ευαίσθητο καλλιτέχνη.
 
"Τον Μάριο Τόκα, τις μελωδίες του και το καταπληκτικό του ταλέντο μας οδηγεί στους δρόμους που η δική του φαντασία πρώτα συλλάμβανε και μετά μας έκανε κοινωνούς της", είπε εξέφρασε τη συγκίνηση του που "αντικρίζοντας τη φωτογραφία του Μάριου, φέρνουμε στο μυαλό μας, πριν και πάνω από όλα, τον άνθρωπο, τον σεμνό καλλιτέχνη, τον υπέροχο δημιουργό".
 
Συνεχάρη επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού για την απόφαση να δοθεί το όνομα του Μάριου Τόκα στο Δημοτικό Κηποθέατρο και ιδιαίτερα το Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος το είχε προτείνει, ενώ καλωσόρισε το γιο του μουσικοσυνθέτη, Άγγελο Τόκα και του ευχήθηκε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του.
 
"Είχε αρχές και αξίες ο Μάριος. Είναι αυτό που τον βοήθησε σημαντικά στο να δημιουργήσει τα υπέροχα τραγούδια που όλοι τραγουδούμε, είτε αναφέρονται στη μοιρασμένη πατρίδα μας, είτε είναι τα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλων", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε πως `έτσι όπως την Ελλάδα αγαπούμε, θα αγαπούμε πάντα και τον Μάριο. Η κάθε λέξη, η προσπάθεια να δώσεις ένα βιογραφικό του Μάριου δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη προσφορά του".
 
Ευχαρίστησε επίσης τα αδέλφια του Νίκο και Σκεύη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και τους διαβεβαίωσε πως το κράτος θα συμπαρασταθεί στην επιθυμία τους να μετατραπεί το σπίτι των γονιών τους σε μουσείο Μάριου Τόκα, "ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που τόσες φορές μας έχει ενθουσιάσει, συγκινήσει, που έχει μελοποιήσει Έλληνες και Κύπριους ποιητές, που η πολιτικοποίηση του ήταν κατά κύριο λόγο αυτό που πρέπει να διακρίνει τον κάθε πολιτικό, η ανθρωπιά και η αγάπη στην πατρίδα".
 
Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως "ο Μάριος Τόκας υπήρξε ένας μεγάλος άνδρας, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ένας μεγάλος οραματιστής, πάνω όμως από όλα παρέμεινε το σεμνό παιδί από τη Λεμεσό, με τη μεγάλη καρδιά, με αληθινό και γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο του και τον συμπατριώτη του".
 
Είπε ακόμη πως η μουσική του, έχοντας το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλλιτεχνικής ποιότητας και της πλατιάς λαϊκής αποδοχής, τον κατέταξε στην μικρή ομάδα των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών μαζί με τον Θεοδωράκη, τον Χατζηδάκη και τον Ξαρχάκο.
 
Ο Μάριος Τόκας, συνέχισε ο κ.Νικολαϊδης, μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε στενά συνδεδεμένος με την πόλη του και τους ανθρώπους της και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, σε συνεδρία του στις 27 Απριλίου 2017, στην επέτειο των εννέα χρόνων από το θάνατο του, πήρε την ομόφωνη απόφαση "που εκφράζει και αντιπροσωπεύει όλους τους Λεμεσιανούς", να ονομάσει το Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, Δημοτικό Κηποθέατρο "Μάριος Τόκας".
 
"Από σήμερα, όλοι εμείς αλλά και οι μετέπειτα γενιές, κάθε φορά που θα ερχόμαστε στο θέατρο του κήπου της πόλης μας, για να ακούσουμε μουσική ή να παρακολουθήσουμε θέατρο και χορό, θα θυμόμαστε τον μεγάλο μας συνθέτη, το σεμνό παιδί από τη Λεμεσό", συμπλήρωσε.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αδελφός του μουσικοσυνθέτη, Νίκος Τόκας, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση της οικογένειας, λέγοντας ο Μάριος, με την απλότητα, τη σεμνότητα και την μετριοφροσύνη που τον διέκρινε ίσως να μη αποδεχόταν απόψε μια τέτοια μεγάλη τιμή, "ειδικά από τη γενέθλια του πόλη που τόσο πολύ λάτρεψε και υπήρξε γι αυτόν μόνιμη πηγή έμπνευσης".
 
Η βραδιά αυτή είναι ιδιαίτερη και για τον Μάριο, είπε, "ο οποίος καταφέρνει και πάλι να μας ενώσει και να μας κάνει μια μεγάλη παρέα, με καλλιτέχνες που υπήρξαν μόνιμοι συνεργάτες ή στενοί φίλοι του αι που δήλωσαν αμέσως παρών και αφιλοκερδών για την αποψινή ειδική εκδήλωση".
 
Η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία με το συμφωνικό του έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία», με σολίστ τον στενό συνεργάτη του συνθέτη, τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού και τη Χορωδία Άρης Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.
 
Ακολούθησαν γνωστές συνθέσεις του Μάριου Τόκα, τις οποίες ερμήνευσε η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου "Μάριος Τόκας", υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.
 

Φωτογραφία της Louiza Savvidou.

Φωτογραφία της Louiza Savvidou.

 

Πηγή: KYΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.