5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας Αυγόρου

Το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην πατάτα διοργανώνει και φέτος η Κοινότητα του Αυγόρου και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε εναλλακτικές και παραδοσιακές συνταγές με βάση την πατάτα.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου και σε αυτό οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό προϊόν του Αυγόρου αλλά και να διασκεδάσουν σε ένα παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας:

Το 1ο Φεστιβάλ Πατάτας διοργανώθηκε το 2013 από τον Πολιτιστικό Όμιλο του ΘΟΪ Αυγόρου στον χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου της Κοινότητας.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και η προβολή του τοπικού προϊόντος του Αυγόρου αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Κοκκινοχωρίων, ενώ ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες συνταγές με βάση την πατάτα, με την έμπνευση και καθοδήγηση του συνεργάτη Σεφ κου Νίκου Στυλιανού, αλλά και παραδοσιακές συνταγές τις οποίες ετοίμασε ομάδα εθελοντριών και φίλων του Αυγόρου.

Παράλληλα, από το 2016 σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, διοργανώνονται εργαστήρια και σεμινάρια με θέμα τις ευκαιρίες επιειρηματικότητας που δημιουργούνται στον τομέα της πατατοκαλλιέργειας, την ανάδειξη του προϊόντος αυτού ως τουριστικό, αλλά και την αναβάθμιση του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας.

Κρέμα προσώπου και γλυκό από πατάτα

Μέσα στα πλαίσια του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας παρουσιάστηκαν και εναλλακτικές χρήσεις τις πατάτας, τις οποίες ο επισκέπτης του Φεστιβάλ μπορεί να δοκιμάσει. Με τη συνεργασία των ειδικών έχουν παρασκευαστεί σαπούνι και κρέμα προσώπου από πατάτα, καθώς και γλυκά, μερικά από τα οποία είναι η μαρμελάδα πατάτας , η λάβα από πατάτα και οι παραδοσιακές «πόμπες».

Σπουδαία διατροφική αξία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πατάτα είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς κονδύλους, αφού περιέχει άμυλο και κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.

Η ιστορία της πατάτας στην Κύπρο

Η πατάτα (solanum tuberosum) έχει ως χώρα προέλευσης τη Ν. Αμερική. Τον 16ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη, ενώ τον 18ο-19ο αιώνα αποτελεί σημαντικό είδος διατροφής στην Ευρώπη. Τον 19ο αιώνα διαδίδεται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα μικρές ποσότητες πατατών εξάγονται προς Αίγυπτο σε χρόνιες πολυομβρίας. Μετά το 1909 σημειώνεται σημαντική άνοδος των εξαγωγών και άνοδος στις τιμές πώλησης, ενώ το 1920 γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η Κυπριακή πατάτα ήταν εξαιρετικής ποιότητας και έτσι 5 χρόνια μετά, το 1925 σημειώνεται τρομερή πρόοδος με τις εξαγωγές να αποτελούν «επίδοση» για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας

Το 5ο Φεστιβάλ Πατάτας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2017, στις 8:00μ.μ. στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ θα λειτουργήσουν περίπτερα με είδη γεωργίας και αγροτικής παραγωγής.

Διοργανωτές: Οργανωτική Επιτροπή Φεστιβάλ Πατάτας
Συνδιοργανωτής: Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου,
Μέγας Χορηγός: LAYS
Υποστηρικτές: Παραγωγοί Πατάτας Αυγόρου

Πληροφορίες: [email protected], 99577757, 99349856, 99236935

 

Ποτε

Σάββατο, 22 Ιουλίου, 2017
Ώρα: 20:00 - 23:30

Που

Τριών Ιεραρχών 5Α
Αυγόρου, Αμμόχωστος 5510, Κύπρος

Τιμη

Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνια

Τηλέφωνο: 99577757
 
Πηγή : cyprusevents.net

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.